По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат

Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% ще навреди на легалния бизнес
7 дек 2021 19:33, Анисия Иванова
79
По-нисък ДДС за храните не означава, че цените ще паднат
Снимка: БГНЕС

Намалението на ставката на ДДС с определен процент няма да се отрази автоматично със същия процент на цените на стоките на пазара. Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% само ще навреди на легалния бизнес в страната, а намаляване на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета. Така коментира обсъжданите в понеделник на Тристранния съвет данъчни промени Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той определи идеята на КНСБ като „напълно левичарска“. Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите и бизнес средата, и ще ощети предимно легалния и работещ бизнес в страната, „за да се пълнят бюджетни дупки. Това е много притеснително и силен удар за бизнеса.“

Не може да се прави връзка с предложението за световен корпоративен данък от 15%, който бе предложен от САЩ и големите икономики, тъй като той е срещу криенето на данъци от големите технологични компании.

„В хода на преговорите за бъдещето коалиционно правителство по-скоро се акцентираше на общите идеи и точките на пресичане. Аз поне останах с впечатление, че разговорите са лишени от ясна принципна идеологическа основа – и в този контекст поставям и данък печалба от 15%.“ Предложението на КНСБ за намаляване на общата ставка на ДДС на 15% е притеснително, защото е обвързано с увеличение на корпоративния и личния данък на хората с високи доходи. „Това означава тотална промяна на данъчната система и би изисквала много по-голямо обсъждане“, каза Донев.

„Цената, по която един търговец продава, е абсолютно свободно определена – и клиентът решава дали иска да купи, или не“. Каквито и контролни мерки да бъдат наложени, не могат да имат ефект по този начин, категоричен бе Донев.

Не може аргументирано да се очаква, че подобно намаление на ДДС за храните ще доведе до осветляване на фирми, които работят в сивия сектор, и увеличаване на постъпленията в бюджета, смята Донев. Според д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, който коментира темата по BloombergTV Bulgaria, намаляване на ДДС от 24% на 9% за рибните храни в Румъния е довел до над 50% ръст на данъчните постъпления в страната след промяната.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% ДДС да се запази в настоящия й вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева.

Големият аргумент против намаляване е, че автоматично ще има загуба на съществени бюджетни приходи за стотици милиони лева, предположи Донев.

„Тези приходи по някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани, тъй като заявките на служебното и следващото редовно правителство са в посока на това, че няма да има намаляване на бюджетните разходи, и всяка една „дупка“ ще доведе до увеличение на дефицита и държавния дълг.“, смята гостът.

В коментар за диференцираните ставки за стоки от първа необходимост в ЕС и 9% ДДС за напитки и храни в ресторантите в България, Донев заяви, че още с въвеждането на изключението заради пандемията всички сектори са щели да поискат намалена ставка.

„Решението е или намаляване на ставката общо за всички стоки от първа необходимост, или връщане на единната ставка от 20% за всички стоки и услуги.“

Запитан за евентуално намаляване на акцизите върху природния газ и други енергийни ресурси заради енергийната криза Донев коментира, че това е напълно смислен вариант, стига да бъдат спазени правилата на ЕС, и уточни, че за такова решение се изисква работещ парламент.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
9
 
! Отговори
Киро Пора преди 2 години
Кефите ли се на промяната, протестъчета и пиячи на бира по площадите. Почакайте да дойдат сметките за януари.
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз цени веднъж скочили не съм виждал да падат,пък вие се надайте.Ай да ви е честита Радевата зима.
25
0
 
6
 
! Отговори
Темата преди 2 години
Изобщо не трябва да се чете камо ли да се коментира. ДДС няма никакъв шанс да се свали, може само да расте. Много е лесно да вземеш 100 лева от народа и е почти невъзможно да вземеш 100 лева от фирма ако не иска да ги даде. Народа е стадо, за което от 2000 години не е имало прошка, няма и да има. Историята го е доказала, другото са празни приказки, на които и децата не вярват вече.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов вид изкуствена храна затова са много важни учените в една държава и мозъците а не аи ти специалисти да ни дават акъл без големи мозъци развитието спира на всякъде аман от измислени професори прочели един тон книги но не всичко е книги книгите са 20% от развитието на човека всичко е практика и узкуство.
23
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
Не е точно така. Намаляването на ДДС може да означава и запазване на сегашната цена, а не повишаването и. Една стока струва толкова, колкото потребителят може да плати за нея, но не по-малко от себестойността и плюс минимална печалба за производителя и търговеца. Ако потребителя не може да плати себестойността не означава, че ще се продава под себестойност, а че изобщо няма да се предлага на пазара.
22
1
 
5
 
! Отговори
ами преди 2 години
При намаляване на ДДС на храните в Гърция,цените паднаха,така,че не лъжете!
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се мисли някакъв нов вид храна защото човечеството е застрашено от изчезване и нелечими болести има много месо пълно с вируси и антракс следващата епоха ще е пълно месото с антракс и болести хората трябва да се ориентират за неговото спиране изчезване оот менюто.
20
2
 
4
 
! Отговори
до номер 22 преди 2 години
Е викаш, при ГЕРБ цените само падаха, както сега навън пада сняг нали?
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
върнете златните пари и всичко ще си дойде по местата.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: 19 Ами ти не мислиш ли и за семействата на производителите? По-големи печалби означава по-големи заплати на работниците произвеждащи салами например. А това е хубаво нали?
17
2
 
17
 
! Отговори
Кирчо и Асенчо преди 2 години
Не разпрахте ли, че цените оттук насетне само ще се вдигат? Нали промяната започна.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тогава защо им намаляват ДДСто.?И с кръчмарите стана същото,намалиха им ДДС,а те вдигнаха цените.Затова никакво намаляване на ставката и никакви помощи,да им дойде акъла.
15
3
 
5
 
! Отговори
izh преди 2 години
Схеми, схеми, схеми. Крайният резултат - по добри приходи за НЯКОГО, но понеже реалните пари в държавата са определено количество, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - bezahlen. Парите в една държава идват САМО от производство и от нищо друго. Колкото е по иновативно и по малко енергоемко - по вече ПАРИ Тези думички никак не кореспондират с думата комунизъм и комунонаследници. НАЗДРАВЕ БАЛАМУРНИЦИ
14
0
 
10
 
! Отговори
Erick USB преди 2 години
Цените няма да паднат,а собствениците ще печелят повече . Ттова ще е резултата не ставайте глупави че като падне ДДС - то ще поевтинее продукта
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ДДС не печели обикновения човек. Печели или губи само фирма регистрирана по закона за ДДС.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниски данъци е еквивалент на празна държавна хазна. За да се компенсира това - цените стават високи
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да колкото паднаха на кръчмите пи три кожи ни сваляха това лято
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данъци е едно а цени съвсем друго. Държавта контролира данъците, но се отказа да контролира цените и безработицата. Има някакви намаления на данъци за семейства с малки деца, но и 50 % живеят без брак или разведени или роми и пак ефекта е нула за българи. Трябва държавата да върне контрола на цените и да открива държавни работни места, а не данъци.
9
7
 
1
 
! Отговори
промяна преди 2 години
От нова година намаляват с още 60 лева всички пенсии раздавани неправилно от ГЕРБ под контрола на Бойко Рашков и полиция.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по-голямата заплата ,означав ли по-голяма заплата.