Правилно ли постъпи Велислав Минеков с казуса "Труд"?

Според Явор Нотев и Слави Василев е действал в рамките на правомощията си
7 дек 2021 22:40, Нели Христова
121

Бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев и политологът Слави Василев коментираха в предаването "Денят ON AIR" казуса със запечатването на редакцията на вестник "Труд". Според тях министърът на културата Велислав Минеков е постъпил в рамките на своите правомощия и задължения.

"Това не бе репресия. Истината е, че по времето на министър Рашидов "Труд" не си е плащал разходите. Това е и негово нарушение, защото той е длъжен да си събира приходите. Минеков, понеже не желае да бъде обвиняван в безстопанственост, изпраща писмото до редакцията на вестника", обясни Слави Василев.

"Съдебен състав съвсем надлежно е постановил, че няма основания да се спре изпълнението. Аргументите на "Труд" са несериозни и аз трябва да се доверя на разбирането на съда, който има пълните детайли. Същевременно споделям позицията на СЕМ, че трябва да се зачитат и законите, защото министърът е в правомощията си, и да се положат грижи журналистите да не се чувстват репресирани", посочи Нотев.

Двамата гости на Ганиела Ангелова са на едно мнение, че лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков носи политическата отговорност в новата управленска коалиция.

"Той се нагърбва с идеята да състави правителство по ред, който буди любопитство. Някои го наричат бизнес модел, а всички връзки водят към министър-председателя", отбеляза Нотев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Василев е добра идея един министър сам да определя заместниците си, като по този начин "отговорността е ясна, а не размита, тежи много повече и трябва да я оправдаеш".

"Ако в дадено министерство има проблем, значи проблемът е на дадената партия. Това позволява на партиите да оправдаят своето присъствие във властта", смята политологът.

"И аз адмирирам този подход. Избирателите не са лековерни или с къса памет и си спомнят "червените линии" от миналото между всички партии", изтъкна бившият зам.-председател на Народното събрание.

Слави Василев прогнозира новата управленска коалиция да просъществува поне година.

"Но ако ме питате, тя може да просъществува много повече, защото отговорността е пряко дефинирана за всяко едно министерство", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 87/91 "Слабичка ви е опорката! Ако БСП - то имаха 270 000 "висящ дълг" , всички герберасти щяха да са по телевизиите от сутрин до вечер и да вият на умряло!" Ти май не четеш новини. Съвем наскоро беше в медиите тази информация, но на слугуващите на ДС, паметта им работи доста избирателно.
73
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До !?!? Всички знаят, че там са офисите на Труд. Смешните опити за оправдаване на действията на Минеков не вървят.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не знам Българите имат пари: както да ги краде ДС, така и да плащат за простотиите на слугуващите му. Това показва опитът.
71
3
 
10
 
! Отговори
!?!? преди 2 години
Едно уточнение...НЯМА И НЕ Е ИМАЛО ДОГОВОР ЗА НАЕМ С МЕДИЯ...ИЛИ ВЕСТНИК !! -има със фирма на синчето милионерски наследник със съпруга ЕХ"дипломат" в Брюксел БЕЗ диплома и образование БЕЗ ценз..на цена малко над 5лв за м2..от над 10г..като мнооото други схемички за "наши,употребявани..и използвани и назначени милионери.."-новите(стари) активни борци за "свобода и демокрация"..продължаващи "семейният бизнес" на слуги и обслужващ персонал...НО КАТО МИЛИОНЕРИ
70
1
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Да, правилно
69
12
 
8
 
! Отговори
Не знам преди 2 години
точно каква им е бъркотията, но принудително извеждане от имот се прави само от съдия-изпълнител, след влязло в сила съдебно решение, иначе се квалифицира като самоуправство. Полицията ОХРАНЯВА извършването на такива действия, а не е ГЛАВНО ДЕЙСТВАЩО ЛИЦЕ. Тук синът на баща си, Минеков, настъпи мотиката и богоугодния Блъсков ще го осъди, както и държавата и ние ще платим за този екшън. Официално казаха, че още се точи съдебен спор по случая, което поставя Дамаджаната в още по-неизгодно положение
68
6
 
7
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Слабичка ви е опорката! Ако БСП - то имаха 270 000 "висящ дълг" , всички герберасти щяха да са по телевизиите от сутрин до вечер и да вият на умряло! Такъв шанс да смачкаш опонента в политиката не се изпуска! А, и "трудовият" вестник щеше да гърми здраво.
67
13
 
11
 
! Отговори
Неплатен наем преди 2 години
Дали е правилно ?Минеков да яде депутатски кюфтета за 30 стотинки. А ние ги плащаме по 2 лева !?
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 80/84 "А защо на такава цена е наема ..." Наемите на дългосрочни наематели никога не се движат заедно с пазарните. Това може да ти го каже всеки, който е живял някъде под наем дълго време. А когато става дума за организация с обществени функции, какъвто безспорно е един вестник, и работата съвсем издиша с тия напъни. Добре са ви обработили: без да знаете и да си задавате въпроси, действате по стратегията на ДСарите за изличаване на нормалността.
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 80/84 "Защото БСП са си платили и нямат забавени вноски" Това не е вярно. В момента имат 270 хиляди висящ дълг и никой не ги бутва, а в чий ресор са не играе НИКАКВА роля - със същия успех съответния министър можеше "да вземе мерки", а "мерки" се вземат само срещу политически неудобните.
64
5
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
НМачкай Минеков, мачкай Рашков!!! Мачкайте ГЕРБ-СУДЖУК!!!
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 80/83 "А кой е допуснал бесепету да натрупа тези задължения и тук имаме поредния пример за това, че институциите не си вършат работата нещо нормално за страната ни от десетилетия а виновни никога няма." А защо Минеков и "новите" не вземат мерки срещу това? Виждаме, че не се свенят да посягат на медии. Или казваш, за политическите "приятели" може? Впрочем, как се стигна дотам, че борците "срещу статуквото" да се гушкат с БСП? Това не е ли неморално (да не кажа престъпно)?
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Ралице 76/81 "Диктатурата на Румен Радев - това е реалността. Едновременно президент и министър-председател, единствено прокуратурата не е овладял все още." И старото комунистическо отроче Бойкикев затова си го създаде ДС - да поведе атаката за превземането и на Прокуратурата. Ирония е, че само Гешев стои сега между демокрацията и пълната ДИКАТАТУРА на Радев и ДС.
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ralica Защо БСП не го гонят от Позитано 20? Те също не си плащат, те също ползват много по-евтино сградата. Или само "кликата на Боко" (вече дотам ли го докарахме, всеки, който пише срещу безобразията на Радев е "кликата на Боко") трябва вече да го знае това?
60
4
 
6
 
! Отговори
??? преди 2 години
Мислех че Рашков ще ги трича, то пък Минеков се оказа скритото оръжие! Гооолям автогол си вкараха от Герб с тази "подкрепа" на далавераджията Блъсков! Дали след като изхвърлят Герб от НДК, "Труд" ще излезе със заглавие: УБИВАТ Герб?
59
2
 
8
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
12 пъти по нисък наем и не се плаща, отгоре на всичко когато ти го поискат и не го платиш, да казваш че си репресиран и това е фашизъм си е повече от безочие. Кликата на Боко трябва да тазбере, че онова врене мина и да се съобразяват с реалността.
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе да си платят наема 240 хиляди, ше ги *** в наглите гербаджии!!
57
4
 
11
 
! Отговори
Даааа преди 2 години
Абсолютно правилно! Следват крадците от герб!
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЙДЕ ГАВРОШОВЦИ ПРАВЕТЕ БАРИКАДА ПРЕД ЗАЙЧАРНИКА НА ГРОБ ЧЕ ТЕЗИ ДНИ ВИ ЧАКА СЪЩОТО.СЪС ПАРЦАЛИТЕ НАВЪН.
55
2
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
"Труд" разполага с пари.Финансира се от Чекмеджето.След като не си плащат наема да напуснат.Минеков е прав.Длъжен е да защитава държавния интерес.