Правилно ли постъпи Велислав Минеков с казуса "Труд"?

Според Явор Нотев и Слави Василев е действал в рамките на правомощията си
7 дек 2021 22:40, Нели Христова
121

Бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев и политологът Слави Василев коментираха в предаването "Денят ON AIR" казуса със запечатването на редакцията на вестник "Труд". Според тях министърът на културата Велислав Минеков е постъпил в рамките на своите правомощия и задължения.

"Това не бе репресия. Истината е, че по времето на министър Рашидов "Труд" не си е плащал разходите. Това е и негово нарушение, защото той е длъжен да си събира приходите. Минеков, понеже не желае да бъде обвиняван в безстопанственост, изпраща писмото до редакцията на вестника", обясни Слави Василев.

"Съдебен състав съвсем надлежно е постановил, че няма основания да се спре изпълнението. Аргументите на "Труд" са несериозни и аз трябва да се доверя на разбирането на съда, който има пълните детайли. Същевременно споделям позицията на СЕМ, че трябва да се зачитат и законите, защото министърът е в правомощията си, и да се положат грижи журналистите да не се чувстват репресирани", посочи Нотев.

Двамата гости на Ганиела Ангелова са на едно мнение, че лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков носи политическата отговорност в новата управленска коалиция.

"Той се нагърбва с идеята да състави правителство по ред, който буди любопитство. Някои го наричат бизнес модел, а всички връзки водят към министър-председателя", отбеляза Нотев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Василев е добра идея един министър сам да определя заместниците си, като по този начин "отговорността е ясна, а не размита, тежи много повече и трябва да я оправдаеш".

"Ако в дадено министерство има проблем, значи проблемът е на дадената партия. Това позволява на партиите да оправдаят своето присъствие във властта", смята политологът.

"И аз адмирирам този подход. Избирателите не са лековерни или с къса памет и си спомнят "червените линии" от миналото между всички партии", изтъкна бившият зам.-председател на Народното събрание.

Слави Василев прогнозира новата управленска коалиция да просъществува поне година.

"Но ако ме питате, тя може да просъществува много повече, защото отговорността е пряко дефинирана за всяко едно министерство", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
13
 
8
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Разбира се.Трябва да си от на Боко обременените пенсии, че да мислиш обратното.
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтещял протестър
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една дума: "Да"
31
5
 
16
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Ти си един наивник на средна възраст. ВИНАГИ Е БИЛО И ЩЕ БЪДЕ:" СТАНИ, ДА СЕДНА АЗ!" . НИЩО ПОВЕЧЕ. СЪВСЕМ НИЩО! СЛЕД 4 МЕСЕЦА ВИЖ КВО СТАВА!
30
7
 
9
 
! Отговори
?!?!? преди 2 години
5лв за 1м2 !?! и не е плащано с години...от милионерската "опозициона джурналистика..." със снаха ех"дипломат"-в Брюксел...ам без диплома и образование..в допълнение...Кой и кога ще се разрови яко ...ама наистина надълбоко...и всичката тази "тор" която с години се е натрупвала да бъде веднъж за71винаги изрината ...до дъно и да се "реже" всичката гнилоч ..То май тез гербави схеми и "кадри" с милиарди по трезори в далечен и близък изток..л.запад...офшорки и т.н - ще бъде зоооор ...или замазван
29
6
 
18
 
! Отговори
Бееее преди 2 години
Ако беше наше момче - щеше да му отложим или разсрочим плащането! А етажа ни трябва за наш' те!
28
18
 
11
 
! Отговори
someone преди 2 години
До бай Ламбитва баба ти ли го разправяше на вечеринки или на някой седесарски митинг си го разказвахте? Я вземи се скрий, че 30 години се нагледахме как крадохте и разфасовахте тази държава докато все комунистите ви виновни,че сте алчни,прости и некадърни!
27
0
 
11
 
! Отговори
Ц преди 2 години
А какво и решението на Съда или няма значение????
26
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кой ли се слага протестъра? Може би просто му харесва насилието.
25
8
 
19
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
До Вълчан Войвода ...Ти луд ли си бре хаймана, или гъзо ти е тесен!!!Комунисти да си платят наема па и тока на сичко отгоре?!?!?!?Де се е чуло и видело комунист да плаща?На комуниста му дай я мандра да обере я млада булка да натисне у гората!На туй са научени тез гадове, не да плащат!Кражби им дай на тях, и терор над мирните гражданя!Май ша вадим ханджарите скоро ми се струва....
24
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истината Минеков защо още не е запечатал Позитано 20? Там също не си плащат?
23
9
 
16
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Че,аз като не си платя наема ще ме изхвърлят веднага.Платени поръчкови драскачи, които не са ги закачали , докато пишат "правилните" статии и са карали години на държавната хранилка.Плащаш - имаш офис, не плащаш -вън.Ясно и точно, това е бизнес, не дискриминация.
22
5
 
17
 
! Отговори
емиграция преди 2 години
Напротив. Една част от избирателите са с КЪСА ПАМЕТ, а много пък от младите не знаят какви години бяха след 1990г., защото не са били родени.И точно днешните стари лица от прехода са се погрижили много неща да се прикриват по-стар комунистически обичай в България. Даже и сега са на власт.
21
6
 
19
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха,"честните частници" ореваха света бре,откъсват ги от държавната хранилка...ама не сте си ги"поискали"вика ядящият на ясла цял живот блъсков...и ен.чари.е от гроб...безплатните обяди свършиха...или избори докато не ви закопаем!!!С България който иска!!!!Бог да пази България!Г-н Рашков Министър МВР...или избори!...ще ги платим!!!
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, разбира се. Ако има зазчдължения, то те се решават по административен и съдебен път.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано четем и за казуса Днес и казуса ПИК скоро :D
18
10
 
21
 
! Отговори
Вълчан Войвода преди 2 години
Убрая, БСП платиха ли си наема на Позитано, платиха ли си тока (на новите цени, както всички ние)?
17
12
 
22
 
! Отговори
А преди 2 години
Задълженията на БСП са 259000 лв, защо никой не ги гони от Позитано?
16
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
занчи на Боре дедо му и баща му не само не били фашисти ами като комунисти са се сродили с фашизоиден нацистераст с чието битие днес Будката претендира че от 2014 чъъък сега се е споделил че Крим е бандероски а не Руски според законите на двете суверенни държави. Хрушчаков дал. Крим се отдели от Урина и присъединил към Русия. И ски Укрутките. Наместо да кажат че Украине е Русия и после целия сибир вкл Айскрим Аляската са руско-украински са ще дадът и ДНР и ЛНР заедно с Одеса и Приднестровието
15
16
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ортакът му Бабикян е бащата на фалшивите новини. Радев пусна Вето на закон за фалшиви новини понеже много са им важни медиите с фалшиви новини. Възможно е дори да са на Радев.През неговите медии се манипулират наивниците