Правилно ли постъпи Велислав Минеков с казуса "Труд"?

Според Явор Нотев и Слави Василев е действал в рамките на правомощията си
7 дек 2021 22:40, Нели Христова
121

Бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев и политологът Слави Василев коментираха в предаването "Денят ON AIR" казуса със запечатването на редакцията на вестник "Труд". Според тях министърът на културата Велислав Минеков е постъпил в рамките на своите правомощия и задължения.

"Това не бе репресия. Истината е, че по времето на министър Рашидов "Труд" не си е плащал разходите. Това е и негово нарушение, защото той е длъжен да си събира приходите. Минеков, понеже не желае да бъде обвиняван в безстопанственост, изпраща писмото до редакцията на вестника", обясни Слави Василев.

"Съдебен състав съвсем надлежно е постановил, че няма основания да се спре изпълнението. Аргументите на "Труд" са несериозни и аз трябва да се доверя на разбирането на съда, който има пълните детайли. Същевременно споделям позицията на СЕМ, че трябва да се зачитат и законите, защото министърът е в правомощията си, и да се положат грижи журналистите да не се чувстват репресирани", посочи Нотев.

Двамата гости на Ганиела Ангелова са на едно мнение, че лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков носи политическата отговорност в новата управленска коалиция.

"Той се нагърбва с идеята да състави правителство по ред, който буди любопитство. Някои го наричат бизнес модел, а всички връзки водят към министър-председателя", отбеляза Нотев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Василев е добра идея един министър сам да определя заместниците си, като по този начин "отговорността е ясна, а не размита, тежи много повече и трябва да я оправдаеш".

"Ако в дадено министерство има проблем, значи проблемът е на дадената партия. Това позволява на партиите да оправдаят своето присъствие във властта", смята политологът.

"И аз адмирирам този подход. Избирателите не са лековерни или с къса памет и си спомнят "червените линии" от миналото между всички партии", изтъкна бившият зам.-председател на Народното събрание.

Слави Василев прогнозира новата управленска коалиция да просъществува поне година.

"Но ако ме питате, тя може да просъществува много повече, защото отговорността е пряко дефинирана за всяко едно министерство", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Избирателите не са лековерни или с къса памет и си спомнят "червените линии" от миналото между всички партии" Ъъъъъъ. И как точно не са с къса памет, като забравиха как ИТН се кълняха, че няма да се събират с партии на статуквото, а ПП декларират скъсване с него, а се коалират с БСП?
13
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков ли беше заслужилия майстор на фалшивите новини и един от тримата глу-паци, дето караха едни още по-големи *** да подскачат и да къртят павета из улиците?
12
7
 
22
 
! Отговори
мак преди 2 години
Така да се каже фирма труд не си плаща, а искане за нещо толкова елементаро като заплащане на дължимото нарече репресия и орева света. Държавата си търси вземания, както търси данъци от всеки, така и от блъсков това, което дължи. Драмата е само заради това, че тоя води вестник и има удобна причина за рев, че посягат на свободното слово, убиват вестика, дрън дрън. Жалък.
11
6
 
4
 
! Отговори
слушалка и шише преди 2 години
в създадената ситуация некой тиквораст ще земе да отпали некоя ремонтирана базука за къде офисите на ТРУД и снаряда като ше им завие за къде Банкя -мале никак не е смешно.Половината от българите ще измрът от мъка по Борисов,а другата половина от радост че е починал от смърт чрез умиране баш в края на живота га иде смъртюхата с косата.Един от Плевнята заточва с канията за последен сенокос преди избиването на прасетата.На таван Мишо и Ваньо стискайки телефонна слушалка и бирено шише да го дотепат
10
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистът Минеков, който носеше ковчези скоро ще си покаже рогата в цялата им светлина. Комунист кръв повръща пари не връща. Баща му направи паметник на Тодор Живков. Цял живот потен вода не е пил. На държавната софра е ял и пил.Сега тръгнал като мутра да гони една медия. Утре ще тръгне за друго. Комунистите национализираха насилствено на хората имотите. Били са ги като не подписват отчуждаване. Чупили са им ръцете. Рашков пращаше в Белене хора през Голямата екскурзия като не сменяха имената си
9
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие го изкарахте журналята голем проблем с нечетаемия вестник Труд, голяма драма го изкарахте :)))
8
14
 
15
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Мачкай,професоре, ХУНТАТА ГЕРБ-СУДЖУК !!!
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Минеков не само правилно и законосъобразно е постъпил а културно и интелигентно. Само така щом лъжат, занчи крадът, Крадът ли - убиват. Убиват ли - страхът се вселява. Нооооо, някой написал: На лъжата краката са къси. Може ли някой да измери колко наш Боре е лъгал че от 15 години тиква с крака не сме видели
6
16
 
14
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Северна Корея, Венецуела, Беларус, Казахстан, България.
5
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почнаха се гоненията в чест на свободата на Словото.Май и в Северна Корея репресиите са по-малко...
4
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКП-то на Позитано дали си плаща наема?
3
7
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Трябва да добави към заглавието КРИЗАТА,КОЯТО АЗ СЪЗДАДОХ и да довърши , гражданското общество и бизнеса ТРЯБВА ДА СА МИ БЛАГОДАРНИ ЗА ВИСОКИЯТ ТОК, ЗА СКЪПАТА ХРАНА, ЗА ЧЕРНИТЕ ХРОНИКИ ВСЕКИ ДЕН, ЗА МИЛИАРДИТЕ ЗАЕМИ,КОИТО ДА ПЛАЩАТЕ, ЗА ФАЛШИВИТЕ ИЗБОРИ, ЗА СМАЗВАНЕ НА НЕУДОБНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ,ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА,ВЪН ОТ ЕС И НАТО. О, ФАРАОНЕ!))) СКОРО ЩЕ ЛЕЖИШ В ПАНДИЗА
2
28
 
11
 
! Отговори
Велислава Дърева преди 2 години
На всеки, който говори против любимия ни Генерал Румен Радев трябва да му бъде запушена устата.
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казус "труд" няма, защото тия не са страна по договор за наем.