Правилно ли постъпи Велислав Минеков с казуса "Труд"?

Според Явор Нотев и Слави Василев е действал в рамките на правомощията си
7 дек 2021 22:40, Нели Христова
121

Бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев и политологът Слави Василев коментираха в предаването "Денят ON AIR" казуса със запечатването на редакцията на вестник "Труд". Според тях министърът на културата Велислав Минеков е постъпил в рамките на своите правомощия и задължения.

"Това не бе репресия. Истината е, че по времето на министър Рашидов "Труд" не си е плащал разходите. Това е и негово нарушение, защото той е длъжен да си събира приходите. Минеков, понеже не желае да бъде обвиняван в безстопанственост, изпраща писмото до редакцията на вестника", обясни Слави Василев.

"Съдебен състав съвсем надлежно е постановил, че няма основания да се спре изпълнението. Аргументите на "Труд" са несериозни и аз трябва да се доверя на разбирането на съда, който има пълните детайли. Същевременно споделям позицията на СЕМ, че трябва да се зачитат и законите, защото министърът е в правомощията си, и да се положат грижи журналистите да не се чувстват репресирани", посочи Нотев.

Двамата гости на Ганиела Ангелова са на едно мнение, че лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков носи политическата отговорност в новата управленска коалиция.

"Той се нагърбва с идеята да състави правителство по ред, който буди любопитство. Някои го наричат бизнес модел, а всички връзки водят към министър-председателя", отбеляза Нотев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Василев е добра идея един министър сам да определя заместниците си, като по този начин "отговорността е ясна, а не размита, тежи много повече и трябва да я оправдаеш".

"Ако в дадено министерство има проблем, значи проблемът е на дадената партия. Това позволява на партиите да оправдаят своето присъствие във властта", смята политологът.

"И аз адмирирам този подход. Избирателите не са лековерни или с къса памет и си спомнят "червените линии" от миналото между всички партии", изтъкна бившият зам.-председател на Народното събрание.

Слави Василев прогнозира новата управленска коалиция да просъществува поне година.

"Но ако ме питате, тя може да просъществува много повече, защото отговорността е пряко дефинирана за всяко едно министерство", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
Ив преди 2 години
До Диана, трябва ли ви писмо за да ви уведомят, че дължите 200000 лв Или вие сама си знаете, като куп месеци не сте си плащали наема, че ще дойде момент в който ще изгърмите???Ако някой живее във ваш имот и не си е натрупал 200000 лв наеми, нужни ли ще е да му напомните или той най-вероятно си е знаел?
93
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Какво писмо е изпратил Минеков до редакцията на "ТРУД"? Сега ли го измислиха или преди малко? До сега беше известно, че ТРУД не е получил никакви предизвестия за случилото се, че редакцията е чакала поредната фактура за да си плати надлежно наема..И какъв съд е взел решение без знанието на ТРУД? За да има съд, трябва ТРУД поне да е информиран, а няма следи от подобна процедура...Всичко е лъжа и манипулация...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
92
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, новите все се сравняват със старите. А уж казват че са различни.
91
16
 
9
 
! Отговори
дядо Йоцо гледа, преди 2 години
Горд съм,че има такива хора като пр.Минеков !...
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ''НЕ ЗНАМ": Това за съдия-изпълнителя не се отнася до държавните имоти. За тях е достатъчна заповед на областния управител.
89
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НДК се превърна в нов Партиен дом на ГЕРБ. БСП беше изгонена от Партийния дом, ГЕРБ трябва да бъде изгонена от партийния им държавен дом.
88
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блъсков - "Малката вестникопродавачка".............Много тъжна история. Коледа, хората празнуват, герберите ядат, а "Малката вестникопродавачка" - Блъсков, е изгонена на коледния студ и замръзва............... През коледната нощ майката на Блъсков - Пеевски, ще се спусне над "Малката вестникопродавачка" - Блъсков, и заедно ще отлетят към звездите на списъка Магнитски, далеч от лошите Минековци.
87
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков: "в петък ще помолим ГЕРБ да се премести от НДК.". Абе какво се чудите, направо връщайте Член 1. :)))) П.С. Умните ДА СЕ ИЗНАСЯТ ДОКАТО Е ВРЕМЕ.
86
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блъсков, научи ни как да не си плащаме сметките! От ромите ли научи тези мурафети? Как ги правиш? Пусни един вестник "Далавера" за съвети за всички българи. Ти си много способен и си успял човек да не си плаща на държавата. Не крий тайните си да станеш милионер само за тебе.
85
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ затвори и изгони две телевизии - по заповед на Пеевски, който се скара с Цветан Василев. Забравихте ли, гербери?
84
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вестник "Труд" да се преименува на вестник "Далавера", вестник "Кражба", вестник "Неплатена сметка".
83
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вестникът "Работническо дело" на Блъсков трябва да падне заедно с диктатурата на ГЕРБ. Блъсков да стане партиен вестник на ГЕРБ. ГЕРБ да плаща на Блъсков и неговия вестник "Работническо дело"...........Да се преименува "Герберско дело", "Герберски труд", "Бойково дело"
82
2
 
10
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
-Ако не изпълня тази заповед, ще ме уволнят - това са думи на държавния чиновник , казани на П. Блъсков /ТВ ОН ЕР
81
5
 
14
 
! Отговори
А, не така! преди 2 години
Вежди, да удариш юмрук на полицай като си пиян и да ти се размине е едно, ама да направиш договор за източване на държавни пари е съвсем друго! Или е едно и също. Въпросът е защо ти се разминава! Мултигруп-братство ли е?
80
8
 
13
 
! Отговори
ТЪп преди 2 години
Аз ли нещо не разбирам, или вестника е ползвал държавен ресурс без пари. Кой им го е дал? Каква конкуренция би имал вестник или бизнес на който разходите за наем са покрити от държавата? Доколко такъв вестник би бил свободен от политически натиск, при положение че могат да ги изгонят веднага ако не пишат съгласно линията на партията? Има ли и други такива "бизнеси"? Все такива едни неудобни въпроси ми се въртят в кратуната...
79
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блъсков, благодарение на теб сме на 130-то място по свобода на словото.
78
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блъсков може да кара кола за 200 бона, а не може да си плати наема.
77
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да разнищят далаверите на мошеника Блъсков, и тая кафява медия "Труд", дето пишат за каквото им се плати. Да не говориме, че в ерата на интернета, вестници купуват предимно хора с доста ниско IQ, и точно за това и вярват на фалшивите новини, а проблема е, че после и гласуват.
76
9
 
18
 
! Отговори
!?!? преди 2 години
Още едно уточнение...Миненков НЕ Е сключвал този договор !! Изпълнява си задълженията да се опита да вкара някакъв ред в умишленият хаос навсякъде- все от някъде трябва да се почне с това "блато" което създадоха всички до сега в България..Останалите имоти и дължими суми са единственото възможно - особено след такова дълбоко "щавене и усвояване ..изгребано до дъно"А очевадните ..трупани с години ...някои са свикнали само да взимат ..дори и по комунистически цени НЕ ПЛАЩАТ..Е ДОКОГА!?!?
75
11
 
20
 
! Отговори
Ах, как лъжат герб преди 2 години
Ти да видиш, никога полиция не била нахлувала в медия, а? А в ТВ7 какви нахлуха? Медицински сестри с бели престилки ли? Ама Герб и конкретно Биков са си потомствени лъжци, какво друго да се очаква от тях!