Грипът чука на вратата - как да се предпазим?

Заредете се с витамин D
21
Грипът чука на вратата - как да се предпазим?
IStockphoto

Астрономическата зима може да започва на 21 декември, но по ниските температури и първия сняг, който заваля преди няколко дни, спокойно можем да кажем, че сезонът вече е тук. Освен красивите картини и романтичните вечери у дома на топло, зимата носи със себе си и голям риск от настинка и вируси, които никак не са приятни.

Когато настинката завладее тялото ви, може да изглежда, че състоянието ви зависи изцяло от вируса и той решава колко дълго ще продължат проблемите ви. Обикновената настинка е вирусна инфекция на гърлото или носа ви, известни още като горни дихателни пътища. Много видове вируси могат да причинят обикновена настинка, но най-честият виновник е риновирусът.
 
Хрема, възпалено гърло, кашлица, запушен нос, леки болки в тялото и главоболие, кихане и лека температура могат да ви накарат да се чувствате изтощени преди симптомите да започнат да отминават. Да не говорим, че настинката може да се почувства и като COVID-19 – респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус. Истинската настинка обаче обикновено е безвредна, въпреки че може да отнеме до две седмици преди да се почувствате по-добре.
 
Най-доброто нещо, което може да направите, за да се чувствате по-здрави през студените месеци, е превенцията. Има много начини, по които можете да предотвратите появата на грипа или пък да съкратите неговата продължителност.
 
Ето какво да правите, за да преборите настинката или да избягате напълно от нея:

1. Инвестирайте в овлажнител
 
Ниската влажност изсушава ностните ви проходи, което прави по-трудно улавянето и премахването на микробите, които се заселват в синусите ви, което в крайна сметка води до настинка. Решението е да инвестирате в овлажнител и да го включвате винаги, когато усетите, че въздухът у дома става прекалено сух.
 
„Овлажнителят може да помогне за поддържането на влажни лигавици. Сухите лигавици в носа възпрепятстват способността на тялото ви да улавя микробите, които навлизат в дихателната ви система“, казва д-р Амбър Тъли пред Women's Health.
 
Не забравяйте да поддържате овлажнителя си чист, тъй като топлата влажна среда може да се превърне в благоприятно място за размножаване на мухъл, което може да причини симптоми, подобни на настинката, ако сте алергични към него.

2. Заредете се с витамин D
 
Изследванията показват, че хората, които не получават достатъчно витамин D, са много по-склонни да страдат от инфекция на горните дихателни пътища, която причинява кашлица, драскане в гърлото или запушен нос. 
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Няма никакви грипове и разни други болести.Съществува единствено високоплатеният ковид,да се свети името му,та докторите да загладят косъма и да напълнят сметките!
14
0
 
6
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Както вече десетилетия- живея си живота, а ако ме заболи нещо, вземам мерки. Сега ме боли че правителствата почнаха да си мислят че не сме хора а овце.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковида отстъпва...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е намек към ваксърите да отидат да се набодат.
11
0
 
8
 
! Отговори
Триигления преди 2 години
Е как, с 3 навременни дози ваксини.
10
2
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
К'ъв грип бе?!?!?! Нали всичко е Ковид!!!!
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега какво?Значи короната свърши. Или задължителна ваксина за грип сега?
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От началото на пландеията въобще имало ли е болни от грип камо ли починали?
7
2
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Както вече знаете,поради комплексарщината ми навярно,съм бездомен и прося на улицата,така,както стотици хиляди Французи. За разлика от чернокожи,араби,евреи и секси други. Всеки ден и с най-различни Французи ядем суров чесън. Казвам казаното,щото в Майка България продължават да се тиражират лъжи,че само Българите се хранели с чесън и че туй било някаква простащина. Всеки ден ,повтарям, аз и мои приятели Французи набиваме обед и вечер чеснов лук и ни е все тая какво си мислят разни получени фемин
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се предпазите от грип трябва да хванете коронавируса за шлифера. Справка миналата година така изчезна грипа и всички бяха хванали короната, поне така казваха властите.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после новина и за грипът които е по-тежък вирус от ковид.
4
2
 
18
 
! Отговори
Математик преди 2 години
Хванете ковид, и грипа ще ви заобикаля от далече.
3
1
 
9
 
! Отговори
Мисли преди 2 години
... Слушайки КаЦаРОв?
2
2
 
25
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Я... Грипа пак се появил... Явно ще приключваме с ковид пЛандемията...)))
1
2
 
27
 
! Отговори
Кунчо гоблена преди 2 години
Замязах игленик от бодене,ама съм защитен