Минеков отсече: МК няма отношения с "Труд", а с дружеството "Южен кръст"

Скандал в парламента още на първото редовно заседание
258
Минеков отсече: МК няма отношения с "Труд", а с дружеството "Южен кръст"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Скандал в парламента още на първото редовно заседание на депутатите. Този път поводът стана изслушването на министъра на културата Владислав Минеков за казуса с вестник "Труд".

Министърът остро попита защо не е имало заседания на НС при други скандали с медии и журналисти. Заради това ГЕРБ поиска от председателя на НС да изгони министъра от залата, а ДПС определи поведението му като недопустимо.

Още по темата
"Свободата на медиите заслужава извънредно заседание, но защо нямаше, когато спря сигналът на БНР и когато биха деца и журналисти пред парламента. Като министър в парламентарна република съм напълно съгласен, че свободата на медиите заслужава извънредно заседание“, каза Минеков.

Министърът попита още защо не е имало извънредно заседание, когато е бил спрян сигналът на БНР, който не е спирал по времето на Втората световна война.

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато МВР и ГДБОП изземваха сървъри и техника на фалиралата ТВ7? Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато в рамките на часове бе свалено предаването на Милен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити. Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато БНТ излъчи фалшива новина. Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато издания като "Прас - Прес" бяха поставени в ъгъла", попита още министърът.

Изказването му предизвика остра реакция от страна на ГЕРБ. Радослав Чолаков го определи като скандално, а не отговор на въпроса за реакцията на МК спрямо в. „Труд“.

"Така че, г-н председател, изгонете Минеков да си подготви отговора", призова той.

Йордан Цонев от ДПС отсече, че депутатите от движението няма да задават въпроси на министъра, защото България е парламентарна република и министрите трябва да се отнасят уважително към работодателя си – парламента.

"Отказваме се заради наглото държане на този министър днес. Това държане днес тук е недопустимо“, отсече той.

А конкретно по запечатването на редакцията на "Труд" Минеков обясни, че Министерството на културата няма отношения с вестника, а с "Южен кръст".

"МК няма никакви отношения с вестник "Труд" или с друга медия. Ние имахме наемател фирмата "Южен кръст" и не коментирам нищо за вестник „Труд“, отсече той.  

Министърът беше категоричен, че сградата е нужна на Института за недвижимо културно, защото предстои промяна в института и увеличаване на личния състав.

"Обещах да върна това, което принадлежи на министерството. Ще върна всичко, което то е загубило през годините. Тук не става въпрос само за този нещастен имот, който беше предназначен за един от най-великите институти в българската култура – Институтът за недвижимо културно наследство. Тук не става дума за откраднати два етажа. Намерих случайно откраднат хотел на морския бряг. Намерих открадната сграда в центъра на София – 7 етажа, открадната преди 7 години. Намерих и открадната кола – върнахме я. Тук не става дума за това, което връщаме към министерството. Ще върнем всичко откраднато - всичко ще дойде там, където му е мястото и вие ще бъдете там, където ви е мястото. Това, което се случва днес е, че си върнахме открадната държава. Честито на всички", заяви Минеков.

Той обясни, че задълженията на "Южен кръг" са били изисквани, първо от министър Вежди Рашидов, който обаче е провел обществената поръчка, след която е сключен договора с „Южен кръст“, но само с един кандидат и е дал под наем за 5,50 лв на квадратен метър, а такъв наем няма в района.

"След това служебният министър Рашко Младенов иска средствата да се платят на министерството. След това се появява министър Боил Банов, който получава от финансова дирекция писмо да поиска парите, само че той не го прави. Сега всичко ще върнем там, където му е мястото и вие ще сте там, където ви е мястото", обърна се той към ГЕРБ.

Минеков обясни, че и НДК е загубил много и от двата етажа, на които са настанени политиците от ГЕРБ.

"Изглежда, че тази партия е била толкова бедна, че не е могла да си плати, какъвто и да е офис. Имаме такъв инцидент. Става дума за сграда, част от НДК, където последните два етажа са били превзети с термина "отпаднала необходимост". Направено още по времето на г-н Плевнелиев, а след това е одобрено от областния управител, бивш министър на правосъдието и автор на Конституция г-н Данаил Кирилов. Направено е така, че нищо да не се получава по отношение на НДК. НДК е в тежко състояние. Дългът е невероятен, не знам как ще се изплаща", каза още Минеков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
7
 
11
 
! Отговори
До 142 преди 2 години
Лельо гербава.Свършено е с вас.Свиквайте.Ако не е Минеков,друг ще е.Но вашите далавери ще бъдат разкрити и наказани.Понякога истината идва късно,но идва.Както пееше Емил Димитров в една от песните си.Нито сте незаменими,нито сте вечни.
120
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
П.Блъсков към ББ: Какво да ти лъсна днес-имиджа или бастуна?
119
10
 
8
 
! Отговори
Троянски кон преди 2 години
До Здравко!!!??? И кое му е почтенното на др. Минеков? Че изпълнява поръчките на Радев, БСП-БКП, Решетников<Путин...Т.Е. препоръки на чужда държава.
118
6
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Минеков се държа злобничко. Не може да си позволиш подобно отношение от тази трибуна, ако ще да се изправиш срещу Чикатило. Не е продуктивно, нито градивно. Гербарите ги знаеме че са злобни и заядливи, но защо и други се държат по техен образ и подобие? Не е ли редно да демонстрираме по-висока култура в крайна сметка?
117
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИзвинетИ , амЪ: "А какво правеха въоръжените в Президентството ,." Ловяха изтичане на държавни тайни. И ги хванаха. Затова Фигуранта получи заповед от Кремъл да атакува с вдигнато юмруче.
116
10
 
14
 
! Отговори
Протести от мин. год преди 2 години
Бях на протестите миналата година, имах някаква горе-долу добра оценка за Минеков тогава, но в момента се надявам да се състави правителство по-бързо, за да го махнат. За съжаление ГЕРБ-аджиите бяха абсолютно прави днес. Това изслушване беше някакъв фарс. Факт е, че Минеков не отговори на нито един конкретен въпрос, нито дори се доближи до конкретика, което не му прави чест. Махленски закачки и подмятания и закани под мустак, това беше всичко. Обаче нямаше отговори дори на въпроси от ПП и ИТН
115
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Даа! Ще видим догодина на коя място ще е България по свобода на словото! Прогнозат ми е , че ще е СЛЕД 150то.
114
6
 
15
 
! Отговори
Горянин преди 2 години
Да не се доуска тоз мисир Дилов-син на трибуната че, много плюмки фърчът и много гадно съска тоз фъфляч гнъсния!!
113
7
 
9
 
! Отговори
Гробаря Таласъм преди 2 години
Напъдете министър Минетов с дряновигата!;)))
112
7
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
а пик дали си плаща наемите няма ли проверка и за тях
111
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименМоже да звучи пресилено и цинично, но за съжаление си прав ! Тези две партии кръвопийци и крадци заслужават точно това !
110
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес стана ясно защо Кирето и Асенчо не го взеха за министър! Човекът е с диагноза, но държи да я направи публична, въпреки, че е лични данни. Май за щитовидната става дума, но нейсе- време е за работа на парламента!
109
8
 
10
 
! Отговори
Винету преди 2 години
Аз съм еднокнижник чел съм само "ТРУД"
108
15
 
18
 
! Отговори
Здравко преди 2 години
Само така Минеков ! Един смел и почтен българин !
107
2
 
13
 
! Отговори
Велик е Маниту! преди 2 години
Каквото повикало такова се обадило!
106
2
 
7
 
! Отговори
Велик е Маниту! преди 2 години
Трябва да разберете един факт - за последните 20 години сме пробвали всякакви методи за пасивна съпротива, гражданско неподчинение и конструктивен диалог с негово нищожество Сакскобурготски и нито един от тях не проработи - напротив той го набиваше все по-тежко на гражданското общество и правеше все по-големи поразии за отмъщение, че ние сме видиш ли селянчетата,а той е голямото добро утро. Копилето е невежо не знае да чете и да пише , знае да говори, но велик е Маниту и велика е томахавката му!
105
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не полицаи, а армия с танкове трябва да нахълтат у всяка одая дето се покрила ква да е тиква, ръпон или кратуна. Искаме ги арестувани, под строй и по къси военни чораплета строени на Централна гара да се качват на сибирските влакове пееки Мила Родино. ааа? тъжно? ааа? гадно? ама е истина. Минека с два документа разджафка кърлежите от ГЕРБ и ДПС
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видех как му трепераха устните, не става за политик :)) То и аз съм един вид расист, обаче осъзнавам, че живеем в разнообразна страна, требва да намерим съглашателство, иначе ще воюваме :))
103
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120 "Минека да отговори какво правят въоръжените полицаи в стаята на журналистите! Защо бяха с оръжие сред журналистите? Защо не бяха при счетоводителите и администрацията?" Как "какво"? Търсят "наема". П.С. Тия, които защитават полицейщината ще разберат по трудния начин какво са си докарали.
102
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По мое мнение, министърът на културата не показа необходимото ниво на поведение-нито в зала , нито извън нея. Жалко, а има име на културтрегер от десетилетия. Искрено се надявам да не бъде част от новия кабинет на промяната. И нека промяната продължи.