Политолог: Свръхамбициозен старт, прогноза за 4 г. мандат на кабинета е прибързана

Нека правителството да започне да работи и чак тогава ще стане ясно
Обновена: 9 дек 2021 07:11 | 9 дек 2021 07:03, Елка Василева
106

Видяхме свръхамбициозен старт, който мина през много декларации и някаква трета затихваща заключителна фаза на предизборна кампания с тази седмица на публични преговори. Всъщност това не бяха преговори, а последни издихания на емоциите. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.  

Преговорните екипи сглобиха онези точки, по които разбрахме, че има съгласие, в тази заявка за управленска програма, каза Стефанов. "Не я наричам програма. Надявам се, когато представят Министерски съвет със структура, с лица, ще чуем управленската програма. Засега за мен това е политическа платформа с добри намерения".

Още по темата

"Седем заместник-председателя на НС, петима вицепремиери, както се казва - добре, няма лошо. За съжаление започва да ми напомня на нещо, което много пъти сме дискутирали с вас: "Дебнем се, да се хванем. Не си вярваме и на всяка крачка слагаме капани". Това означава, че управленската програма, когато я видим и политическата платформа, около която се събира мнозинството и ще структурира управляваща коалиция, е май много пожелателна и твърде много бързаме с фанфарите и чинелите, за да аплодираме тази промяна", посочи политологът .

Засега всякакви прогнози и очаквания този кабинет да издържи пълния си четиригодишен мандат звучат нереалистично, категоричен бе Стефанов. "Нека правителството да се затрупа с работа", да започне да работи и чак тогава ще стане ясно дали ще остане четири години, защото "заявки всеки може да прави".

"Точно така трябва да се говори - не разочароваш тези, които са ти гласували доверие и вдъхваш увереност в инвеститорите и в бизнеса. От друга страна, в тази турболентна ситуация, без да сме видели наистина какво могат, прогноза за четиригодишен мандат наистина е прибързана", смята политологът.

Относно напрежението около Крим Стефанов каза, че "поради географията си Украйна е подходяща за мащабни, военни учения". "Друг е въпросът дали не искат да подкрепят сепаратистите и да дегизират армията като местни и да влязат в онези територии, които и без това са размирни понастоящем - Донецк и Луганск. Но директно навлизане на руска армия не си го представям".

По думите на политолога, ако става въпрос за изчакване мочурливата земя да замръзне през януари, остава да се надяваме, че това не е вярно, защото "като нищо може да избухне трета световна войн заради един замръзнал път". "Надявам се да не е така и руснаците да искат нещо, отново демонстрирайки претенциите си по техния си начин".

"Въпросът е страните, които преговарят с Русия, в случая очевидно НАТО, да разчетат правилно сигнала и първо да им кажа, че така не се прави и второ, че когато искат нещо, хубаво е да го кажат направо", каза Стефанов.

Издънихме ли се много пред съюзниците с това, че в предизборния дебат президентът каза, че Крим е руски? Как ще си получава депутатската заплата Пеевски? "Проява на лош вкус и отчаян ход" от страна на неговата партия ли е поставянето му в парламента? Ще има ли втвърдяване на европейската политика спрямо хора като Качински в Полша, като Орбан в Унгария, като Салвини в Италия и като Борисов в България? Ще се мине ли на ново ниво там, където се среща много рязко разминаване между нормативните реалности в съюза, изискванията и задълженията?  

Вижте целия коментар във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
7
 
18
 
! Отговори
митница Олтоманци преди 2 години
До Анонимен 61 ....ТОЗИ МАНДАТ ЩЕ БЪДЕ ТОЧНО 4 МЕСЕЦА , ЗАЩОТО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ...ТОВА , ЧЕ МИСИРКИТЕ ВИ НАДУВАТ КЛАКСОНА , НЕ ОЗНАЧАВА , ЧЕ ТЕЗИ АМАТЬОРИ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ НЕЩО , А И ТЕ НЕ СА СЕ НАМЪРДАЛИ НА ТЕЗИ МЕСТА ДА ПРАВЯТ КАКВОТО И ДА Е В ПОЛЗУ РОДУ . ТЕ СА ДОБАВЕНИ ЗА ДА ОКРАДАТ КАКВОТО МОГАТ ПОВЕЧЕ . ЕТО ОКРАДОХА 7 МИЛИАРДА ЗА 4 МЕСЕЦА ...
70
4
 
5
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
До: номер 74 (ДА) А тогава според тебе кой е виновен това да е така? Новите управляващи ли са ти пак виновни? Президентът ли ти е пак виновен? Друг път за да имаш правото да критикуваш, недей да ходиш за гъби в гората а си направи труда да отидеш до избирателната секция да гласуваш!Поговорката си е много хубава и доказана през вековете! Никой не е успял да я опорочи!
69
5
 
12
 
! Отговори
КРЕЙЗИ ПИПЪЛ преди 2 години
До до 65 ...ТАКА ЩЕ БЪДЕ В СЛЕДВАЩИТЕ 4 МЕСЕЦА , ПОНЕЖЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ИЗКАРАТ ПОВЕЧЕ ...
68
5
 
13
 
! Отговори
ДА преди 2 години
До до 65 Така е, но проблема е, че и новите управляващи и президента са избрани с гласовете на 1/5 от българите! Така, че е малко трудно да се каже "Глас народен- глас Божи", при резултат 1:5!
67
4
 
10
 
! Отговори
ТОКА СЪЩО..... преди 2 години
... Вече е от ЕС.... И НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ.... ХАХАХААА...АЙДЕ, ЧЕСТИТО....!!!
66
4
 
10
 
! Отговори
АБЕ... НЕ ЗНАМ... преди 2 години
Ама днес по ТВ официално си признаха, че ЦЕЛОТО ни свинско месо за Коледа и Нова година е отЕС.... И ТАКА ЩЕ Е И ЗА В БЪДЕЩЕ.МИСЛЕТЕ МУ ВИЕ... АЗ РАБОТЯ ЗА ЕВРО.... ХАХАХААА....
65
11
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Многу гербав *** тука, многу няшту!
64
5
 
18
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Виждам обединяването на ИТН и ПП в нова партия ВП-въздух под налягане.
63
11
 
4
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
Глас народен - глас Божи! Така са казали умните българи и това не може да се оспори!Колкото и да не ти харесват, новите депутати в парламента изразяват волята на българския народ и така ще бъде следващите 4 години при добро управление.Така е при демокрацията, а демокрацията няма алтернатива още от древна Елада до 21-ви век. Другата форма на управление е диктатура и империя. А империите до една имат свойството да се разпадат, дори великия Рим.
62
7
 
9
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Управление на ОФ тип подялба на баницата може да доведе до такова отвращение от политическата класа , че да станем президентскахрепублика ,което фе мечтата на руснаците защото така лесно ще ни изкарат от ЕС и ще ни окупират като Крим.
61
4
 
12
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 2 години
ЗАТОВА СЕ ИЗБИРАХА ВСЕ , ЧЕНГЕСАРИ, ЧАЛГАРИ И ВСКАКВИДРУГИ ЛА"" "АРИ, ЗА ДА Е БЕЗПРОБЛЕМННО ВЛИЗАНЕТО НИ В ШЕ ГЕН......АМИ КИРЕ ТРИВОЛТА,ЗАТОВА Е ПРАТЕН.... И ДАЖЕ БАЙДЪН ГО ПОЗДРАВИ...ХАХАХААА
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей",много вождове,малко индианец."
59
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че на Бойко Борисов останаха ли му някакви евро банкноти от чекмеджето да плаща на "независими" политолози да xyлят новото правителство още преди да е съставено?На фона на тези поразии които ГЕРБ успяха да направят за 12 години, всяко едно действие за преодоляването им, за борба с корупцията и рестарт на държавата може да се каже смело че е свръхамбициозно! Но друг начин няма! Корупцията изяде цялата държава, ударихме дъното а пари вече няма защото всичко е окрадено!
58
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласуваш за уж десни партии и хоп - пак ченгенцата от ДС и БСП. Та гответе се всички следващите избори вече да не сте депутати - ПП + ИТН + ДБ.
57
2
 
10
 
! Отговори
Ха, ха! преди 2 години
До пияница мистик Виж сега, и аз съм пенсионер, и аз съм живял по времето на Бай Тошо, но за мен миналото е безвъзвратно отминало, бъдещето е непредсказуемо, а най- важно е настоящето! Но, като гледам не е добре! И проблема е, че няма да усетят "благините" на новото управление само те, а всички!
56
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - вероятно някой плаща за проявен ПЕСИМИЗЪМ .... Този мандат ще бъде 3 пъти по 4 години - в Противен случай ще има не само Мутри Вън , но и Демокрация Вън .
55
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4 месеца да издрапат... ще е "успех" за тях и катастрофа за България...
54
26
 
7
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Кои медии са запечатали?Който не плаща наем ,ток и данъци ли?Първа,БТВ,Нова канят само плюещи срещу новото правителство и Радев.Ясно е кого обслужват.Вече мисля,че Велева,Коларова,Христова,Симеонов,Буруджиева ще изкочат от умивалника.Писна ни от тях!Преди няколко дни по БТВ водещата с такава омраза гледаше Калина Константинова,че ако погледа убиваше Калина щеше да остане на място.Отвратителни са!
53
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мандата на кабинета ще е толкова, колкото кажат от Козяк. Окупирани сме, а някои даже още не го разбират.
52
0
 
3
 
! Отговори
А преди 2 години
До Анонимен 45 Ти от кои от посочените от теб си, като няма обикновени хора? Иначе най- много са професорите разбиращи от всичко!