Социолози: В България се драматизира фактът, че трябва да има четворна коалиция

"Това е логиката на пропорционалната система – коалиционни кабинети", смята Мира Радева
10 дек 2021 15:23, Ния Христова
48

 

 
Лидерите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" успяха да изчистят спорните точки по четворното коалиционно споразумение. Очаква се то да бъде подписано днес, а вероятно още утре може да има и състав на кабинета.
 
"Не мога да разбера защо в България се драматизира фактът, че трябва да има една четворна коалиция. Това е логиката на пропорционалната система – коалиционни кабинети. Това е в основата на визията да се представляват по-малки групи в обществото", заяви социологът Мира Радева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Десните партии не са въодушевени да подпишат с БСП, но все пак трябва да работят заедно в бъдеще. Беше лансирана идеята, че има съгласие по 18 комисии, но освен тези въпроси, ще има още и още оперативни въпроси, които ще трябва да бъдат решавани съвместно. И тук ще бъде тънкостта на управлението", посочи социологът Кольо Колев.
 
"Каквото и да се опитват да ни кажат, знаем, че става дума за коалиция, чиято единствена цел и предварителна заявка е да изкарат ГЕРБ и ДПС от всички възможни структури на властта. Това бе и мотото на протестите от миналото лято. Това е политическа тенденция, която търси своята материализация", изтъкна социологът. 
 

Според Кольо Колев кабинетът ще бъде стабилен дотолкова, доколкото успее да реши актуалните въпроси - енергийната и икономическа криза, пандемията, работата на администрацията и корупцията.

 
"Ще има много противоречия и е несъмнено, че Корнелия Нинова е майстор на откриване на вътрешни врагове и подемане на решителна битка срещу тях. Имам опасения, че те този път ще бъдат в правителството", отбеляза той.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
ЧЕРВЕН КОЛЬО Е ЧЕРВЕН, ЗАЩОТО Е ЧЕРВЕН.
35
2
 
4
 
! Отговори
Червен Кольо преди 2 години
Всички знаят, че червен Кольо(Кольо Колев) е червен , защото е комунист и пияница, а на комунистите(Медиана) и пияниците никой не вярва...
34
5
 
5
 
! Отговори
Shark преди 2 години
В България се драматизира не фактът, че ще има четворна коалиция, а фактът, че на много хора ще им спрат хранилката и полката, а други ще трябва да отговарят за разни неща. Драматизират само тези, които са имали облаги от ГЕРБ!
33
2
 
2
 
! Отговори
Бай Оня с коня преди 2 години
До Анонимен А не беше ли и НЛО-то в тази коалиция, а като че ли и БДЖ-то?
32
6
 
12
 
! Отговори
Орел, преди 2 години
рак и щука и бъгавата им талига. За удавника и сламката, нали я знаете приказката. От шу-бе, че на нови избори ще правят компания на маяМа и далаверко ще подпишат и записна заповед. Легализират "бизнес проекта" на тРумбата.Не че тоя разбира от бизнес, но е болезнено зл обен. Знаят, че всичко е обречено, въпреки бодряшките им приказки. Ден да мине, друг да дойде и ако може некой и друг милиард да чопнат. А суверена - кучета го яли, освен ако не им напомни за себе си.
31
4
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Мирише, но няма кой да плаща! В България само абортите са спонтанни!
30
2
 
10
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Ти кажи с повишението на тока и водата какво правим! Кой ти гледа пандемията!
29
3
 
9
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
-...става дума за коалиция, чиято единствена цел и заявка е .... С това си безпардонно и директно цинично изявление, червен кольо скъсва завесата на задкулисието пред смаяните и шокирани българи. Да ни е честита промяната...
28
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствения шанс да се задържат на власт е да прекратят пандемията със заповед. Пълно отваряне на икономиката и премахване на всички мерки, сертификати ваксини и др. глупости. И повече да не се говори на тази тема. Ако това не бъде направено значи няма никаква промяна. Не може да продължаваш политиките на предишните измамници и да говориш за промяна.
27
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още сега мирише на протести, оставки и свалено правителство.
26
3
 
11
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
В България проблемът с партиите е не само драма а и истинска трагедия!?....
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм останал с впечатлението, че нищо не се е променило, явно е "кух" прехода :))) Ако беше всичко наред в БГ, щяха да се върнат над 2 милиона българи,ама нещат да се връщат :)))
24
10
 
4
 
! Отговори
До РАДЕВ=100 % ВЛАСТ преди 2 години
Ти си един уникален тъ.пак!!!!
23
12
 
5
 
! Отговори
До РАДЕВ=100 % ВЛАСТ преди 2 години
Ти знаеш ли какво е диктатура??*** в Северна Корея при другаря Ким Чен Ун да живееш малко.............тогава говори за диктатура!!!
22
9
 
3
 
! Отговори
???? преди 2 години
И защо е лошо да има четворна коалиция????Я да кажат умниците!!!
21
5
 
23
 
! Отговори
РАДЕВ=100 % ВЛАСТ..! преди 2 години
НЯМА НИКАКВА КОАЛИЦИЯ..!!........ ИМА ЕДНОЛИЧНА ДИКТАТУРА НА РУМЕН РАДЕВ....!!...
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уважаеми г-да Управляващи! От няколко месеца близки до вас фирми манипулират цените на тока, печелейки стотици милиони. Цените на стоките и услугите драстично се повишиха, а Вие нищо не правите. Или сядайте да работите или ще хвърчите така, както и Орешарски не е хвърчал.
19
3
 
18
 
! Отговори
Леви либерали преди 2 години
Нищо не се драматизира - няма нищо по нормално от коалиция между комунисти и леви либерали-популисти ! Такава е четворната коалиция !
18
1
 
15
 
! Отговори
И преди 2 години
Най-после става ясно кой ще *** и кой ще се облизва - софрата се напълни
17
2
 
19
 
! Отговори
А не бе преди 2 години
Мене ме брига каква е коалицията. Ама за тези които гласуваха за БСП и получиха Иван Костов или за тези които гласуваха за ДБ и получиха Корнелия Нинова си е драма. Да не говорим за оня без косата дето щеше да си татуира някакви обещания.