Премиер, петима вицета... Какво е най-важното в коалиционното споразумение?

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър
Обновена: 11 дек 2021 12:19 | 11 дек 2021 09:15, Красимир Ангелов
194
Премиер, петима вицета... Какво е най-важното в коалиционното споразумение?
Снимка: ПП

"Продължаваме Промяната" публикува на страницата си в интернет Споразумението за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. Документът беше подписан в петък от съпредседателите на ПП, от една страна, с лидерите на всяка една от другите три формации - "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България".

Структурата на бъдещия Министерски съвет, който ще бъде излъчен от 47-то Народно събрание, предвижда министър-председателят да има петима вицепремиери.

Още по темата
"Продължаваме Промяната" ще предложи днес на президента Румен Радев премиер, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите, втори зам. министър-председател - по ефективното управление. ПП ще номинира също министрите на образованието и науката, на здравеопазването, на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и съобщенията, на иновациите и растежа, както и министър на културата.

"БСП за България" ще има вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, както и министри - на труда и социалната политика, на земеделието и на туризма.

"Има такъв народ" ще участва в управлението със зам. министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството, министър на външните работи, министър на енергетиката и министър на спорта.

"Демократична България" ще предложи вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и министрите на правосъдието и на електронното управление.

Заместник-министрите се назначават от премиера по предложение на съответния ресорен министър, е записано в споразумението. Ресорните министри определят и състава на политическите си кабинети. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи по един съветник, който да бъде назначен към всеки министър.

Областните управители и техните заместници се назначават по предложения на коалиционните партньори, в съответствие с тяхното парламентарно представителство, е записано в документа.

Предвижда се създаването на 18 експертни съвета, в които всеки от партньорите излъчва до трима представители. Те ще координират взаимодействието и сътрудничеството в коалицията за изпълнение на целите и политиките, заложени в споразумението. Съветите ще провеждат работни срещи най-малко веднъж в месеца.

В споразумението са разписани детайлни политики и детайлни задачи.

Част от структурните промени предвиждат под шапката на Министерски съвет да премине Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

Към вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите преминава - Дирекция „Централно координационно звено“. Досега дирекцията беше под шапката на Министерския съвет. Към Министерството на финансите преминава и Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове“.

Към Министерство на здравеопазването преминават всички държавни болници.

Закрива се Държавно предприятие „Държавна петролна компания ЕАД“.

Вицепремиерът по ефективно управление ще отговаря за Български пощи, които преминават от Министерството на транспорта към Министерски съвет, също и Агенцията по геодезия. От Министерството на правосъдието се прехвърля Агенцията по вписванията.

Дирекция "Съдебна защита" преминава от Министерство на финансите към министъра на правосъдието.

Предвидено е към Министерството на външните работи да премине Държавна агенция за българите в чужбина от Министерския съвет.

Споразумението е със срок на действие 4 години - от 2021 до 2025 г.

Пълния текст на споразумението вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласуваш за ПП, получаваш ***!
171
0
 
0
 
! Отговори
nenov преди 2 години
Подавам оставка ставам министър.
170
0
 
6
 
! Отговори
Жиб. преди 2 години
Такива като Корнишуша в затвора трябва да лежат за Импексите - не да ни слагат и свалят премиери и (п)резиденти!
169
0
 
6
 
! Отговори
Искам и аз.. преди 2 години
И аз.. и аз...... и аз........ !
168
0
 
10
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
Корнела Импексова е доволна. Знае ще дълго ще яде на държавната трапеза.
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как какво? Кражбата.
166
3
 
2
 
! Отговори
scott преди 2 години
вице до вице - ВИЦ НАПРАВИХА.БОЙ ПО БОЕКО ИЛИ ПАДАТЕ!
165
1
 
8
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Много вожд, малко индианец !
164
1
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Очко *** и Кирчо.Тримата от запаса.Колко са радостни.Ще има пак лапане и гушене.
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз искам вице нищо не праиш и една чанта пари на месец
162
11
 
2
 
! Отговори
До тролската дружина преди 2 години
БСП беше единствената опозиция по време на трите мандата на ГЕРБ. Нормално е сега да е в управлението. Няма вечни управляващи. Свиквайте, гербаджийски т'ролове..
161
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Най -вжното е ... А остана ли нещо от тиквата неоткраднато
160
2
 
19
 
! Отговори
Ето важното преди 2 години
Обещаха че ще съкратят държавната администрация и че щяло да има само един вицепремиер. За сметка на това откриха две нови министерства (това са сумати нищо правещи и пиещи кафета по цял ден клефари) и създадоха цяла рота вицепремиери ! Продължава разрухата.
159
2
 
9
 
! Отговори
Най -вжното е ... преди 2 години
Корни да продава де-що е останало от ПРЕХОДА...за да има пари у Бюджета ....иначе ще е плач...
158
2
 
0
 
! Отговори
дядо преди 2 години
До ля ля ти си не ля ля а бля бля
157
1
 
20
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Дано не ми се наложи да гледам физиономията на г-жа Нинова повече от 4 години. Дано Бог се смили над България.
156
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я каква е нахилена курнелка... га че са я обслужили отзад преди малко. Вече няма да я чуем да грачи сърдито и да кълне, докато не й свърши началстването.
155
0
 
8
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Всичко е много хубаво, но ми е интересно не им ли прави впечатление, че имат за партньори хора, които до вчера нямаха пари да се подстрижат, изкъпят и разнасяха пожълтели зъбки, а днес излизат собственици на влогове, колкото пеевски?
154
2
 
16
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
само КОРЛНЕЛИЯ мъти водата и ще промени сътбата на новите хора към дъното както завлече всичко което е около нея! продажница е от най-страшните! и защо БСП да имат толкова министри - аз съм против!!! БСП ни вкара в тези задължения с ЕС!!!!! как забравяте бре хора!!!!
153
1
 
23
 
! Отговори
Валентина преди 2 години
Уволнената эа КОРУПЦИЯ Техноимпексова от кабинета на Станишев - тогава эам министър на икономиката а сега министър на икономиката и индустрията!!! Промяната продължава!!! Сега ще видите кон боб яде ли???