Радев връчва мандата на Кирил Петков, останаха ли неизвестни в кабинета?

Повечето министри са ясни, обявяват ги в 13 часа
11 дек 2021 07:00, Красимир Ангелов
296
Радев връчва мандата на Кирил Петков, останаха ли неизвестни в кабинета?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев ще връчи тази сутрин от 10 часа мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател от "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

В петък следобед стана ясно, че коалиционното споразумение е окончателно подписано, а с това отпаднаха и последните пречки пред новия кабинет.

Още по темата
"Това, което виждате пред вас, е поне за пръв път в модерната история на България такъв детайлен документ по всичките възможни политики, по които имахме и групите, и експертите, които дискутирахме, всичко влезе в този документ. Той е 140 страници, и реално ще даде възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време, защото не са общи приказки и има детайлни политики, има детайлни очаквания и всеки един министър на това правителство ще трябва да се справя с тези задачи", заяви в петък вечер бъдещият премиер Кирил Петков.

Възможно е той да конкретизира имена на министри още след получаването на мандата от президента Румен Радев, но от изпратена покана от страна на "Продължаваме промяната" до медиите става ясно, че съставът на кабинета официално ще бъде представен от 13 часа в Народното събрание.

Кои са сигурните имена в кабинета и останаха ли неизвестни?

Със сигурност премиер ще е Кирил Петков от първата политическа сила „Продължаваме промяната“. Вицепремиер и министър на финансите ще бъде другият съосновател на ПП - Асен Василев. Друг вицепремиер от водещата партия вероятно ще бъде Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление. Даниел Лорер, който в самото начало бе спряган за външен министър, ще бъде част от кабинета, но не като дипломат №1, а като министър на растежа и иновациите.

За министър на транспорта е спряган Николай Събев, който е собственик на една от най-големите куриерски фирми у нас.

Вицепремиер ще бъде и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която ще е и икономически министър. Социалистите вече потвърдиха останалите си министри в кабинета - министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, министър на туризма Христо Проданов и министър на земеделието Иван Иванов.

От "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на регионалното развитие вероятно ще бъде посочен Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок. Теодора Генчовска е почти сигурният външен министър от квотата на "Има такъв народ". Със сигурност министър на спорта ще е Радостин Василев от партията на Слави Трифоново, а Александър Николов най-вероятно ще поеме енергетиката.

Вицепремиер от "Демократична България" се очаква да е Борислав Сандов от "Зелените", който ще е и министър на околната среда. Със сигурност хората на Христо Иванов ще получат правосъдието, като най-вероятно министерството ще оглави Надежда Йорданова.

Няколко от сегашните служебни министри също остават в редовния кабинет, като всички ще са от квотата на Продължаваме промяната. Сигурен е вътрешният министър Бойко Рашков, а на 99% образователен министър остава Николай Денков. Сегашният служебен премиер Стефан Янев най-вероятно ще остане като министър на отбраната.

Най-голямата въпросителна изглежда кой ще поеме министерството на здравеопазването в условията на безпрецедентна здравна криза, в която изпадна светът в последните 2 години. Сигурно е, че настоящият министър Стойчо Кацаров няма да остане на поста, след като срещу него се обявиха ресторантьори, хотелиери, а в последните дни дори лекари след казуса със сливането на болница "Лозенец".

Най-спряганото име е на проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармaцевтичен съюз. В началото на пандемията преди година и половина тя влезе в сериозен сблъсък с тогавашните управляващи от ГЕРБ, след като изрази мнение, че заради продължаващото тогава извънредно положение покрай пандемията от коронавирус може да се стигне до недостиг на някои лекарства.

Заради това тя бе обвинена за всяване на паника, но в крайна сметка бе оправдана от съда.

Кабинетът "Петков" вероятно ще бъде гласуван още в понеделник на извънредно заседание на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
3
 
! Отговори
Здравец преди 2 години
До !!!! Хайде Троляков, смени плочата, от Април Герб са в опозиция и управляват радев, рашков, минеков, янев и т.н. Резултатите: инфлация, спрени фондове, в пъти по-високи цени, терор, политическа изолация на България, стотици умрели от Ковид ежедневно, зелен сертификат-който не важи за богоизбраните депутати от ПП, ДБ, ИТН, Възраждане и БСП. Следва: продажбата на културата и историята ни на РСП, приемане на ист. конвенция, джендеризъм, България и българите пушечно месо при военен конфликт...
273
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колегата от долу а реформаторския блок не знам дали е овчарско куче но е троянски кон и провокация срещу президента.
272
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чрез БСП вкарахме овчарското куче в кошарата, което да пази стадото от либертарианските вълци.
271
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се разликата с Тошко Африкански. Африканска работа беше, маймунски номера, чалгарска наглост и чалгарска селска хитрост имаше. Миришеше на лук и чесън и на парцуца всичко около Тошко Африкански и неговите шахматисти и амбулантни търговци.
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Do 282 Da Bjhme ostavili boika a T ypanari robi
269
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам ... допуснахме БСП във властта. Вкарахме вълка в кошарата
268
0
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До !!!! Явно си много млад за да говориш така! БСП/БКП ни управляваха половин век и заради това сега сме на такова дередже! Ние познаваме много добре възможностите на тази партия, това са деструктивни хора, правещи се на конструктивни, но всъщност се интересуват само от себе си.Имаше и такива от другия полюс при тях, но те бяха отсвиркани от наследниците им и белязани като нещо лошо..Въпреки това, виждаш че те сега са управляващи-значи сме ги оставили да ги видим!..до първия ъгъл, може би..
267
0
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Аз най се радвам за новия министър на отбраната, добре ,че се сети Радев да му се отблагодари за вярната служба, иначе "експертизата" му трябваше да пази входа на някоя банка.
266
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана Психологията е доказала, че на 1000 новородени, само 1 е лошо по рождение - вероятно майка му го е закърмила с лоши мисли, чувства..Такъв човек да не ти застане на пътя! Иначе,всеки може да е лош и лошотията не е лошо качество-това е концентрирана енергия за самосъхранение или отблъскване на чужда атака..Днес хората стават зли когато са унизени, обидени, наранени също и си изливат тези чувства на безопасни хора най-вече/такива "добрички" с "избити зъби"/, които им попаднат наоколо
265
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана За съвременния свят ние сме нова държава!И разбира се,имайки лошия имидж от Гърция и Турция /която пък твърдяла,че сме били разбойници, крадци-въстанията ни ги е представяла пред света като тероризъм,като бунт на негодници ..Чети история/, те ни приемат така, още повече ги дразни любовта ни към Русия, а Русия е недолюбвана отдавна в много страни..Ние нямаме писани книги както гърците в античността и въпреки, че според мен гърците са откраднали много неща от нас,ние излизаме прости
264
5
 
2
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
ГЕРБ са мафия..............доказано!ДПС също са мафия ...............доказано!защо не искате да дадем шанс на новата коалиция от 4 партии...............да видим те какво може да направят!!Ако и те не стават.........ще ги свалим и тях!!Но не остана после кой да управлява, това е проблема!!
263
2
 
2
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Принципно си права...............но това са само хубави и сладки приказки..............хората по природа са по-скоро лоши, отколкото добри и са склонни към корупция!!
262
3
 
2
 
! Отговори
Знаем преди 2 години
Българите са Андрешковци и никоя власт няма шанс
261
2
 
2
 
! Отговори
А преди 2 години
Иван Иванов от Шумен не е бил шеф на СИК
260
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независимо че на Киро му е крива устата, а Асен има по големи цици от Деса Радева, мисля че ще се справят с управлението на държавата
259
1
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До Диана Не ставай смешен! Лъжата и кражбата са порок от древни времена - цар Крум е режел ръце и крака и гледай ти как е нямало корупция, значи..Един човек, обсебен от корупционни интриги, не може да живее добре, да спи добре..Въпрос на култура, но народът ни е казал: когато си се потрудил честно за хляба си, тогава той е най-сладък...Не казвам, че законите на Крум са панацеята, но всеки иска да е щастлив и да живее добре, а това е възможно само с честен труд и реализация на личността..
258
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е жалка федерация!
257
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия Нинова е една млада, умна , образована и интелигентна жена............надявам се, че ще бъде добър вицепремиер!!!
256
3
 
2
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
Грешиш много.................България е много древна държава с богата история, не сме новоизлюпена страна!!!
255
1
 
7
 
! Отговори
Даам преди 2 години
БСП 15 години назначаваше хора в държавните предприятия, сега е време да материализират инвестицията. Само стой и гледай!