Как чуждите медии виждат проектокабинета на Кирил Петков?

Очаква се то да сложи край на политическата криза
12 дек 2021 16:40, Нели Христова
160
Как чуждите медии виждат проектокабинета на Кирил Петков?
Снимка: БГНЕС

Ден след като съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков представи официално състава на проектокабинета, сформиран на база коалиционно споразумение между 4 формации, политическата тема номер 1 у нас беше отразена и от чуждестранните медии. Ето част от реакциите и коментарите, цитирани от БНТ.

АФП

Кандидатът за премиер на България 41-годишният Кирил Петков, чиято нова партия за борба с корупцията спечели общите избори миналия месец, заяви, че се надява да встъпи в длъжност в понеделник като ръководител на четирипартийна коалиция, слагайки край на месеци на политическа безизходица в най-бедната страна от ЕС, съобщава АФП.

Разочарованите избиратели подкрепиха новосъздадената партия за борба с корупцията на Петков „Продължаваме промяната” (ПП) на 14 ноември, когато се проведоха третите за тази година избори. Тя бяха привлечени от платформата й за "нулева толерантност към корупцията". Новото правителство ще сложи край на 10-годишното господство на дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов. Той беше изправен пред масови антикорупционни протести през 2020 г.

Петков и друг възпитаник на Харвард и бивш предприемач, 44-годишният Асен Василев, спечелиха похвали заради решителните си действия като служебни министри на икономиката и финансите за възстановяване на прозрачността при харченето на парите на данъкоплатците.

"Евронюз", Франция

Лидерите на четири български партии заявиха в петък, че са се съгласили да формират водена от центристи коалиция, която ще сложи край на продължилата месеци политическа криза, давайки на страната, обзета от икономически и здравни проблеми, първото си редовно правителство от април.

Споразумението дойде след продължителни разговори между победителя в общите избори миналия месец в лицето на центристката партия „Продължаваме промяната”, две десни партии и Социалистическа партия. Взети заедно, четирите партии ще контролират 134 места в 240-местния парламент на България, който трябва да гласува за одобрение на новото правителство в понеделник.

Съгласно споразумението, лидерът на ПП Кирил Петков ще бъде кандидатът на коалицията за премиер, натоварен със задачата да изведе България от двойна здравна и икономическа криза.

„Ние вървим към предлагане на стабилно правителство, което се надяваме да продължи през следващите четири години“, каза Петков.

"Бизнес нюз Европа", Германия

Очаква се сформирането на коалиция и редовно правителство да сложи край на дълбоката политическа криза в България, която премина през три общи избори и две служебни правителства от април насам, тъй като до момента нито една партия не успя да формира мнозинство.

Споразумението беше подписано ден, след като президентът Румен Радев даде на формацията мандата за съставяне на редовно правителство и двамата лидери на "Промяната продължава" Кирил Петков и Асен Василев веднага го върнаха с предложение за своя кабинет.

Петков, който е номиниран за ръководител на правителството, каза, че първите приоритети за неговия кабинет, който трябва да бъде одобрен от парламента на 13 декември, ще бъдат справянето с ковид-пандемията, високите цени на енергията и промените в държавната администрация, която да я направи по-ефективна и да сложи край на корупцията.

"Дейли мейл", Великобритания

Кандидат за премиер Кирил Петков, който е основател на технологична инвестиционна компания, припомни месеците на протести срещу корупцията в България миналата година и каза, че страната е готова за промяна.

„Време е след 32 години българите да видят управници, които се грижат за тях; време е младите българи в чужбина да гледат на България като на обещаващо място, където да се върнат, а нашите родители виждат България като място, където могат достойно да се пенсионират и да изживеят старините си “, отбеляза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
0
 
! Отговори
Simvola преди 2 години
След като Слави с техните статисти с манипулация и гръмки исказвания че уж има корупция успяха със служебните правителства на Радев да докарат до криза България сега новите щели да я възстановяват но не са познали защото България затъва от поредните самоуки псевдо политици.
108
21
 
14
 
! Отговори
До 136 преди 2 години
По голям комунист и диктатор от Борисов, България не е виждала от времето на Тодор Живков !
107
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е що не виждат големите топки на Чорапа. Те дават тон на нова мода в България. Да накараш другите да ти лижат топките.
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако всички хора граждани на страната които пишат тук и четат вложат цялата си енергия която влагат тук навън където трябва на площада.Ще дойде промяната но не тази.Външата обаче не идва без ВЪТРЕШНАТА ПРОМЯНА НА ЧОВЕКА КЪМ ОСЪЗНАВАНЕ !Да тръгнете към БОГА.
105
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
На нормалните работещи българи им е през....как чужденците виждали България. Само неграмотният и некадърен ., чакащ на подаянията на Брюксел, трепери за мнението на другите.
104
5
 
21
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Не вярвам на този збирщайн! Вълците козината си менят но нрава не! Жалко за огромната енергия. Добрите намерения на няколко човека ще се употреби от старите вълци и забогателите първенюта на прехода да си възтановят разклатените позиции и възтановят загубите!
103
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като падне тази коалиция, е време за Възраждане!
102
4
 
18
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Да се направи един референдум поименно за тези самопровъзгласили се "министри", за да видим истинската им стойност. Дали ще получат поне 5 процента? Хайде, стиска ли им? СУВЕРЕНА ги издуха всичките, барабар с лъжците и крадците, а сега ще "управляват" НАШАТА БЪЛГАРИЯ??? -На върба...както казват хората.
101
2
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Зоро --- Да, действително много прости хора чатят из форумите. Фамилното име Müller означава МЕЛНИЧАР, но не се превежда, така както не се превеждат фамилиите във Франция, като Бланш, Ноар или в английския Carpenter, Brown, Green, etc. Освен това скриптовете на домакините НЕ допускат немската буква умлаут - онази с двете точки отгоре, по технически причини. Дано си разбрал.
100
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички Тези медии им плащат с рубли. Знаем как се прави от 1908г
99
1
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До До Нeer Hitmuiier След като заплатата на една чистачка из магазините не пада под 17 швейцарски франка за час, би трябвало да си направиш математиката за заплащането на останалите професии. Цената на хранителните продукти е три пъти по-висока от тази в САЩ и Канада, а един малък хамбургер в МакДоналдс е 17.50 швейцарски франка, но рентването на жилище 4 пъти по-евтино от това на Острова и т.н. Е, ако искаш нещо специално, като пластична хирургия, тогава нещата придобиват друго измерение.
98
2
 
3
 
! Отговори
До Нeer Hitmuiier преди 2 години
Чакай,чакай ...да имат ,но не всички имат пълна застраховка..има три вида май застраховки и всички имат застраховка ,но има и застраховка която покрива едната част,друга по-голям...и.н. Я кажи честно 5000 франка 9000 лв стигат ли в Швейцария ,ама честно ..без шикалкавици..
97
3
 
7
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До До НееrHitmuller --- Всеки нормален човек в Швейцария - думам за Женева - ИМА застраховка. Онези, които нямат застраховка са някакви отпадъци в държавата. Когато ме заболя зъб баш на аеропорта в Женева, онези извикаха линейка и ме закараха в най-близката стоматология. Там поставиха въпроса директно, дали имам Юръпиън Хелт Иншурънс Кард - ИМАМ този документ издаден на Острова - и след 20 минути бяла пломба и забравих за проблема. На Острова медицинската помощ за всички е БЕЗПЛАТНА. Запомни го
96
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано не съм прав, ама ми изглеждат като американски проект!Най-гадното е, че може да ни предадът по темата Македония!
95
0
 
15
 
! Отговори
До НееrHitmuller преди 2 години
А защо не казваш,че ако нямаш застраховка в Швейцария,колко струва бърза помощ да извикаш или колко плащат нашите гастербайтерчета за вадене на зъб или пломбиране,колко струват шоф курсове там,наема...а само говорите колко пари се взимат.... Артист си ти ..като повечето Ганьовчета.
94
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АФП е комунистическа клоака която скоро ще бъде почистена от Франция.
93
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОДБРАНИ СА ВСЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ, СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ И ЛЕЙБЕРАСТКИ ИЗДАНИЯ
92
10
 
27
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Курбанджиите на снимката ще водят България към дъното на Марианската падина с цел въздигане на държавата, забогатяване и просперитет на... някои хора. Явно българинът е много късопаметен и могат да го лъжат и зарибяват със стари и изтъркани номера. КАК този Прайм Министър ще върне българските бачкатори в България, когато един бояджия на Острова получава по 22 паунда на час, а в Швейцария - работната ставка е около 30 суис франка. Да не говоря за преподаватели, адвокати, хора с фирми и т.н.
91
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце го е страх да не влезне в затвора доживот. Ще си купува еднопосочен билет за Дубай
90
2
 
24
 
! Отговори
Пейо преди 2 години
Да не са луди младите хора да се върнат да работят на българския бизнесмен ... да станат роби ..та те от тях избягаха !