Зам-министър: ЕС изработва общ подход за минимална заплата

710 лв е заложената МРЗ у нас в проекто-бюджета за 2022
Обновена: 13 дек 2021 11:00 | 13 дек 2021 10:23, Красимир Ангелов
45

"710 лв е заложената минимална работна заплата у нас в проекто-бюджета за 2022," каза в предаването "Брюксел 1" зам-министърът на социалната политика Иван Кръстев.

Социалните министри на ЕС преди дни обсъдиха проектодирективата за минимална работна заплата и се разбраха за общ подход в преговорите с ЕП.

"Основните параметри на новото еврозаконодателство съдържат критерии за определяне на адекватна минимална работна заплата, под адекватна се има предвид минимална работна заплата, която да осигурява приличен стандарт на живот на хората, които я получават," коментира Иван Кръстев.

У нас синдикати и работодатели спорят по въпроса. Синдикатите са готови на протест, ако не се вдигне минималната работна заплата, а според работодателите ние сме в челната тройка по съотношение минимална работна заплата към БВП на глава от населението.

"Какво говорят числата? Ако минималната работна заплата в България е около примерно 320-330 евро към момента, в Румъния е 466, в Германия - около 1600, а в Люксенбург, ако не ме лъже паметта, е 2142 евро - това е най-високата минимална заплата в целия ЕС," каза в разговор с Милена Милотинова зам-министърът на социалната политика Иван Кръстев.

"Измерено по отношение на производитеността на труда - БВП спрямо един нает, в България данните показват, че тя е около 50% спрямо средното за ЕС (средното за ЕС е 100), в Люксенбург е около 163, най-високото мисля, че е в Ирландия 200% спрямо средното за ЕС. Какво получаваме като съотношение - в Люксенбург производителността на труда е 3 пъти повече от тази в България, а минималната работна заплата е 6 пъти по-висока, тоест несъмнено, не само поради чисто икономическите процеси които текат в страната, ние трябва да вървим към един процес на плавно увеличение и актуализация на размера на тази заплата, тъй като това е един доход, който освен отправна точка за формиране на много други възнаграждения основно в бюджетната сфера също така се явява един праг на стимул по отношение на участие на хората на пазара на труда," казва Иван Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Нищо справедливо няма.Най добрата и справедлива пенсионна система е в Америка.Дават ти чисто заплата ,снасяш 100долара накрая пенсия примерно 800долара ,внасяш 300долара вземаш 1300дол .пенсия.Тука предприятието по соца го осигурявали добре и зел тавана.Ако беше както в Америка тука.Защото на българина не му се дават пари ,масата от тия дето са сега с макс.пенсии ,щяха да внасят малко и сега щяха и те да са с мижави пенсии .Ама понеже навремето са им отдържали автоматично ,сега шапка на тояга
22
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 2 години
Правят средна пенсия 400,500лв. ,А на мин .заплата ще вземат 700лв на мин са към 40%в бг..Според мен тези хора ,ама изобщо нацяло ще загубят стимул и желание за работа .Защо?Ами много просто Ще ходя да работя само за 100,200лв повече от средната пенсия транспорт до раб.място Стимул за мен макар и с операция на сърцето да се ориентирам рано ,или късно към Терминал 2.Да не говоря че е неприемливо работещ човек макар и на мин запл.да взема 3пъти по малко от макс.пенсия.Едва ли го има по света
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ бяха заложили минималната заплата да се замрази през следващите две години.
20
2
 
0
 
! Отговори
Simvola преди 2 години
При ГЕРБ БЕШЕ ЗАЛОЖЕНО 750 ЛВ ЗА ДРУГАТА ГОДИНА ЗА КРАЯ НА МАНДАТА 1100. лв
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради каква точно причина бензинджия на "Цариградско", на ОМВ, който налива гориво на примерно 60 000 коли дневно, получава 450 евро заплата, а колегата му в австрийско село, който обслужва 60 000 коли НА ГОДИНА, получава 1500 евро месечно? Сигурно имат доста различна производителност?
18
0
 
8
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
"710 лв е заложената МРЗ у нас в проекто-бюджета за 2022" - искрено безсрамие!
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според Европейската директива за минималната заплата ,тя трябва да е минимум 50% от средната за съответната страна" - Да, и какво ще се получи? Защото поне още 30-40 000 работни мета ще бъда открити за програмисти, иненери и прочие, дето ще надуят яко средната запалта, в един моемтн ще имаме хората с минимална, да взимат колкото почти всички станали...
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според Европейската директива за минималната заплата ,тя трябва да е минимум 50% от средната за съответната страна,за България според НСИ при средна заплата 1535 лева означава минимална 767 лева!
15
1
 
9
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Министерството на труда и социалната политика ще се командва от старозагорски другари (Георги Гьоков, Иван Кръстев и приятели), верни ученици и последователи на другарката Емилия Масларова. ХвалЪ...
14
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Произвежда банки като Швейцария.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 Реалността е че Пиер не произвежда нищо. Седи си по цял ден вкъщи взема помощи и гласува за Льопен. Спас пък работи по цял ден, разфасова меси, кара поща и то за минимални пари с които едвам връзва двата края. Това е реалността драги ми смехурко. Социялно слабите на запад стоят цял живот на помощи, а социялно слабите от изток ходят до там да за да работоят и пак да са социялно слаби.
12
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Люксембург се пише с "М" а не с "Н"!Ограмотете се!
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
400 Е Базис за целия ЕС. Вижда ми се справедливо.
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13. Попитайте българските емигратни за колко работят? И колко е минималната заплата. Да към 400Е базиз получаваш и помощи, защото с 400Е в Германия само наема не можеш да си платиш. Общо взето доплащат ти за наема в социялното жилище и малко за храна, щото иначе с тея 400Е ще си измреш там.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям рев, сакън ЕС ще вдигне минималните осигуровки в България с 160 лв. отгоре на това което е в момента. За какво е този рев. Колко са осигурвоките на 160лв. увеличение? Те пък съвсем са се изтарикатили. Като не ги кефи да си работят на черно. Вече обаче не се намират желаещи работници, които да работят и да си получават заплатата в плик.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия минималнтата заплата е 400 Евро базис.------ в Германия грундзихеринг т.е. минималната ставка за съществуване е 545 евра на калпак , едно соц.слабо семейство получава близо 2200 евра които се изплащат от социала .
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подкрепям идеята за единна минимална заплата в ЕС. Но не очаквайте нещо повече от 400 евро. Никой не се стреми да работи за минимални пари. Помните го от комунизЪма: "ние ги лъжем че работим пък те ни лъжат че ни плащат.", или иначе казано за каквото платиш, такова ще получиш. Средните доходи са много по-добър мерител за състоятнието на една държава от минималните. Всъщост е комбинация. От доходи и цени за жизнените разходи. И 5К да полуаваш, ако 3К ти отиват за наем пак не е гот.
6
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия минималнтата заплата е 400 Евро базис. В България минималната заплата е 310 Евро. Минималните заплати са горе-долу изравнени.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето тук се отваря един неприятен момент. Ако работиш над минималната, да речем хиляда и нещо и пращаш осугуровки, вдигането на минималната няма да е свързано с вдигането на твоята заплата. Осигуровките ти, няма да тежет много над тези на хората с минимална заплата при определяне на пенсия. Като цяло ще се върнем към соца, където всички сме на едни пари и чистачките вземат 70% от това дето взимат инжинерите.
4
0
 
8
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
ЛЮКСЕНБУРГ .... ХА ХА ХА ХА