Екоминистърът: Нулева толерантност към корупцията

Неадекватно било да се мисли, че "Зелената сделка" пречи на България
15 дек 2021 16:05, Ния Христова
41
 
Борислав Сандов зае поста вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите в новото правителство. Следващата седмица се очаква да стане ясен и съставът на екипа му в екоминистерството.
 
"Всичко в ресора, който ми е поверен, има за цел да създаде по-добри условия за живот и да съхрани биоразнообразието и природата. Дълго време министерството гледаше на гражданското общество като на опонент, а това не трябва да е така. През всичките тези години, в които съм участвал в протести, винаги с колегите ми сме давали алтернатива в рамките на закона", заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Голяма част от наказателните процедури в сектор "Околна среда" се дължат на жалби, които ние сме писали то ЕК заради липсва на спазване на европейското законодателство. Сега трябва да направя нужното в министерството, за да преодолеем тези наказателни процедури", призна екоминистърът.
 
"Нулевата толерантност към корупцията започва от пълна прозрачност и диалог. Да имаме всички аргументи на масата и да не остават съмнения, че някой взима решения по идеология или заради интереси", подчерта Сандов.
 
Наводненията
 
"Това трябваше да е сняг, а не дъжд. Ще търсим варианти да обезщетим хората. Най-важното е, че нямаме човешки жертви. Още снощи поисках доклад от "Басейнови дирекции" и установих, че не са изпълнени част от мерките за предотвратяване на риска от наводнения. Те изискват ресурс и общините невинаги успяват. Има инструменти, които да дават превантивен характер. Би трябвало да има санкции към общините, но нека първо да видим как може да помогнем на хората", обясни Сандов.
 
Зелената сделка
 
"Тя е пакет от мерки, директиви и финансови инструменти. Ако някой още води дискусия, значи ходи след събитията. Няма как решението да се преразгледа. Трябва да се нагодим към тези политики и да можем да печелим от това. Много е неадекватно, ако мислим, че "Зелената сделка" пречи на България. При положение, че имаме толкова голям процент гори и такива природни богатства. Не бива да гледаме на това като на проблем", категоричен е вицепремиерът.
 
Незаконните сметища
 
"Има внос на доста отпадъци в България. Допусна се и внос на отпадъци, които не стават за суровини. Продължаваме да търсим решение на казуса с 210 тона на площадката на ТЕЦ "Бобов дол". За производството на един продукт отделяме 4 пъти повече отпадъци спрямо средноевропейското. Живеем в линейна икономика на суровини - производство - отпадък, а трябва да я завъртим", обясни Сандов.
 
Презостраяването на Черноморието
 
"Трябва да пазим дюните. Да ги пазим дори от палатки. Те са част от богатството на България, с което привличаме туристи. Може леко да се оградят. Ще мислим варианти за промяна на концепцията, свързана с ползването на плажовете и концесионните договори. Можем да създадем огромни ветропаркове навътре в морето", коментира екоминистърът. 
 
Ски пистите
 
"Трябва да сме сигурни, че пистите са безопасни. Това е роля на концесионерите, в добра комуникация с местните власти и държавните институции. В моята част от отговорности безопасността не влиза. Имаме доста на брой писти, които нямат добри съоръжения. Включително лифтът в Банско се задъхва, защото е малък и няма добре създадена организация. Единственият проект за втори лифт е на покойния Боян Петров", посочи Сандов. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Толев преди 2 години
Нямаше по-неподходящ избор за министър на Екологията, но явно олигархът в сянка Иво Прокопиев си е изиграл добре картите след като и тази калинка Сандов се сдоби с министерски пост!
35
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Демек може , ама да не ги хващат хахахахаха
34
0
 
0
 
! Отговори
Спас преди 2 години
А значи сега ще е само нулева толерантност? А до онзи ден беше нулева корупция...
33
0
 
1
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Единстевно е разрешена за техните си хора, което практикуват от години!
32
0
 
3
 
! Отговори
Ко рече??? преди 2 години
Точно вие, които усвоявате милиони от "определени" фондации???
31
0
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Нулева толерантност към корупцията!Парите само в брой и в Евра от 50!
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така ще направят. Доказва го назначението на нинова.
29
0
 
2
 
! Отговори
Праведен преди 2 години
...на 1000 %
28
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 2 години
Не знам на държавно ниво колко ще я преборят, но на общинско в богати Общини е страшно голяма.
27
1
 
0
 
! Отговори
Доктор Хук преди 2 години
За сведение на суверена,2 000 000 EUR, за да не се строят в България нови лифтове,влекове и скиписти.В Полша 50 лифта за 10г.Словакия и Чехия около 30,да не говорим за влекове. Полша 90%равнинна площ,а влекове има дори и в областа Мазурски езера и почти всички са частни или държавно и частно
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нулева толерантност към корупцията ииииНон стоп, нон стоп мари... на. Йеее
25
0
 
1
 
! Отговори
Изглежда преди 2 години
корупцията и ковид 19 в България придобиват странното свойство НАШИТЕ ХОРА да не ги лови , затова няма нужда от зелени сертификати в парламента.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БКПто не може да се бори с корупцията тъй като самото то в корените си е чиста корупция! Само имената са гръмки, ГЕРБ, БСП, ИТН, ДБ, ПП, няма депутат без БКП коренища!
23
0
 
6
 
! Отговори
Между другото.. преди 2 години
Как ще се борите с корупцията, като Кирил Конституцията, няма да влезе в затвора (3г мин) за попълване на документ невярно съдържание и нарушаване на конституцията, след като се използва корупцията и от съдиите, от Президента и от парламата за да не го вкарат там? Който иска да ви вярва, че ще се борите с корупцията из.м.ек.яри!
22
0
 
0
 
! Отговори
Доктор Хук преди 2 години
Този пази боже министър,най-напред да върне парите ,многото пари от вилхемтеловците
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един папагал
20
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Айде и един еко талибан. Ко е общото между Зелената сделка която ни хваща с изути *** и "имаме такова богатство от гори"? Един вид, като не можем да имаме ток - хващаме гората ли?
19
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Е кога почнат нон стоп да бълват една и съща фраза или мантра, те точно тогава нещата нема станат. Е ся зелените ще се погрижат за "екологията" на сметките си, ама не ония дето декларират, а ония дето крият. Сите от един дол дренки са. Га почнеш от шефа им, па свършиш с заместника на заместника на последният... Ама за това сте си ги избрали, че ви беше малко
18
0
 
2
 
! Отговори
пийс брадър преди 2 години
Еко министър наркоман...вече се събраха все от кол и въже правителство...
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този няма търпение да залапа едрите парчета от баницата.