Чия територия е Крим, ще има ли войски на НАТО у нас? Говори Кирил Петков

Премиерът пред Bloomberg LP
355
Чия територия е Крим, ще има ли войски на НАТО у нас? Говори Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което обясни и каква е позицията на България по отношение на Крим и ще има ли войски на НАТО у нас.

България е на източния фланг на НАТО. Тревожите ли се от напрежението между Киев и Москва и ангажиментът на САЩ за решителна реакция в случай на руска инвазия в Украйна?

Разбира се, че се тревожим, защото сме близо. Всеки конфликт и риск от ескалация на конфликта в съседство е лоша новина за всеки от региона и цяла Европа. Ясно заявихме, че нашето правителство ще бъде конструктивен и активен член на ЕС и на НАТО. С други думи – във външната политика искам България да бъде приемана като надежден партньор. Фокусът на вниманието ни ще бъде решаването на конфликта по дипломатически пътища. Не искаме...

Всички официално искат това...

... Знам, но когато е в съседство, защитавате този подход още по-страстно. В същото време ще бъдем наистина предвидими и надеждни партньори за двата съюза – ЕС и НАТО. Надявам се следващите разговори между президента Путин и президента Байдън на 11 януари да покажат на света, че дипломацията разполага с повече власт от оръжията.

От години страните на източния фланг за изразявали тревога и са искали по-видимо присъствие на НАТО. Смятате ли, че има нужда от повече присъствие на НАТО тук, в България?

В момента смятам, че трябва да мислим за създаването на стратегическа инфраструктура, която би могла да помогне на възможностите на НАТО да има по-добра логистика, по-добра военна мобилност в свързването на Александруполис с Констанца например. Този тип стратегически проекти според мен са напълно съвместими с Механизма за свързване на Европа и с инициативата "Три морета". Затова смятам, че създаването на стратегическата инфраструктура, която би позволила по-бърза реакция би било най-важното за България. В момента не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цялата Източна България. Мисля, че това би било ключов компонент от конструктивното членство в НАТО.

Тук говорим за проекти на българското правителство или?

Това е интересно, защото са трансгранични проекти. Още един мост между България и Румъния. Александруполис-Бургас. Това не са само национални проекти, а проекти за сътрудничество между съседни страни. Затова смятам, че с Механизма за свързване на Европа е типът финансиране, който може да е полезен за подобен проект, както и някои натовски възможности да финансира поне плановете. Би било интересно като сътрудничество. Но разбира се, националните бюджети също ще участват.

И не сте обсъждали нищо от това с партньорите си?

Не, но мислим, че това би бил разумен подход, защото хубавото на такъв тип инфраструктура е, че създава по-добра свързаност и в невоенната област. Затова е добре да има пряк достъп до Александруполис от България. Добре е да има допълнителни мостове над Дунав. Това не е само с военна цел, това са проекти със смесена цел – военна и гражданска и когато говорим за силна интеграция в НАТО и икономическо развитие, двете неща не бива да си противоречат. Трябва да вървят ръка за ръка.

Чия територия е сега Крим?

Напълно вярвам и подкрепям изцяло становището на ЕС и НАТО, че е факт, че Украйна е единна и понеже Крим в момента е окупиран, става дума за окупация. За мен няма никакво съмнение в това. Ние напълно подкрепяме европейската позиция, без никакво отклонение от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още по темата: натокримКирил Петков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
6
 
! Отговори
Калбо преди 2 години
Кирчо време е да си ходиш издънка си лъжец излъга целия български народ и се смееше нагло ако се издъниш с Македония ще се пише лошо на гърба ти ще бъдеш най-големият предател в историята на България а за Крим е предаден от Хрушчов на Украйна По не законен начин според законите на СССР да го питам кой сега дестабилизира Казахстан
231
3
 
7
 
! Отговори
Калбо преди 2 години
А какви са имперските цели на съединените Американски щати ние да бъдем мишените на Русия а те да оцелеят
230
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радостна вестБезрадостна вест - тук имаме един който просто мрази а не мисли с главата си. Оотам идват всички български трагедии. Кухо и много нахално.
229
9
 
4
 
! Отговори
nbrakalova преди 2 години
До 273 Стамен Вашата рОдина явно е Русия, а не България. Тук не става въпрос за руския народ, а за имперски интереси и политика.
228
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха- ха къде са предишните коментари, бе, а? Оххх, смея се а в действителност ми се плаче. направо е отвратително да гледаш как всички се *** от страх и не смеят да оставят дори хорските коментари на показ ако не вървят със силните на деня. Ще ме тикат във Фейса където никой не би ме чел. Или по - скоро ще ме четат и коментират само разнби и дио...ти. Наистина е трагично положението.
227
1
 
10
 
! Отговори
Realist преди 2 години
С подлагане не става. Държава без собствена отговорна позиция не е държава , а нещо друго.
226
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я наш Кирчо научи, че нямаме само един мост на Дунав и сега вече е "още един" мост. Къде? Защо? Икономическа, транспортна мотивация???
225
8
 
5
 
! Отговори
Жеков преди 2 години
Русия плаща непосилен наем за Крим, под формата на санкции и съвсем скоро сами ще го върнат на Украйна!
224
2
 
3
 
! Отговори
Митака. преди 2 години
Има една поговорка ядем и пием заедно пък се.......с други .Бих се срамувал.
223
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живял съм в Крим в Евпатория, Симферопол и Черноморское. В Крим живеят около 60% руснаци, около 30% украинци и десетина процента татари. Украинците се считат по-скоро за поляци така, че Крим е РУСКИ!
222
9
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
БРаво на Кирчо!Пак ще гласувам за него!Така де,нали продължаваме с промяната,тоест от в,атници трябва да се променим в ЕВРОПЕЙЦИ!!
221
12
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Значи ако утре на Жужу му се прииска да присъедини БГ черноморието към империята си и разпореди на матрьошките да почнат да се бунтуват и да почнат с манифестации да изразяват недоволство от факта,че наглите българи искали от тях да им изучават езикът и да им говорят на български,това ще значи,че бг черноморието е руска територия,а мур,зилките ще подскачате от радост развявайки руски знамена ли?!Крим е украински и в случай на война,само с една крилата ракета и моста ще пие вода,а руснаците НЕ!!
220
11
 
25
 
! Отговори
7 преди 2 години
Крим е в състава на Руската Федерация
219
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вятъра- крим не е окупиран - питайте хората които живеят там и ще видите какво ще ви кажат. А ти май си протеже на най -- големия - окупатор -- САЩ.
218
2
 
12
 
! Отговори
НРБ преди 2 години
Къде са коментарите на народната любов?
217
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Първа българска държава (681 - 1018) След разпадането на Велика България, която се е намирала в земите на днешна Украйна ...На там да си четат заинтересованите и толкова по въпроса чия територия е Украина и в частност Крим.
216
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е малко място, но гледам Путин им е обещал да не завзема Украйна и държи на думата си, защото завдема Казахстан а запъдът дреме и не реагира... Казахстан е колкото 4 Украйни...
215
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tогава ако Крим е Украински, Македония е българска а Косово е сръбско.
214
3
 
48
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 2 години
Кирчо, не ме карай да съжалявам че гласувах за вас.Утре от блумберг ако те попитат, Източна Румелия на кого е, от кого е "пръсединена" и дали великите сили бяха съгласни, какво ще отговориш бе, серсемин!
213
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 276=========Браво на Вас!