Кирил Петков за Зелената сделка, ще строим ли АЕЦ и енергийната криза

Как ще премине България през тези казуси?
281
Кирил Петков за Зелената сделка, ще строим ли АЕЦ и енергийната криза
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков даде обширно интервю  пред кореспондента на Bloomberg LP в София Слав Оков, в което даде повече подробности как България ще мине през енергийната криза, ще строим ли нова АЕЦ, как ще избегнем проблемите, които ще създаде Зелената сделка.

Енергийната криза в ЕС. Виждате ли изход от нея и какво прави българското правителство, освен пряката подкрепа за бизнеса и домакинствата?

Европейската енергийна криза е проблем. Това е сигурно един от най-големите ни проблеми на цяла Европа, защото се конкурираме на глобалния пазар. Създаването на енергийни кризи всъщност засяга конкурентноспособността на целия регион. Мисля, че трябва да ревизираме и преосмислим - знам, че всички европейски лидери вече го правят – как да подходим към енергийните разходи. Аз наистина подкрепям Зелената сделка и фактът, че ще трябва да станем по-екологични и планетата ни трябва да бъде запазена. Въпросът е как да го направим по-устойчиво, така че да няма обратна реакция.

Вярвам, че в момента има няколко проблема, за които би трябвало да се тревожим.

Цената на въглеродните емисии скочи до небето. Това според мен създава ненормален преход. Темповете му създават проблеми за нашата икономика и за този механизъм. Аз подкрепям този механизъм, но вероятно като европейци би трябвало да помислим как да осигурим метода на отворения пазар, как да бъдат поставени в някаква рамка, която да попречи на загубата на европейската конкурентноспособност.

Още по темата
Може би по-бавен ръст. Може би някои регулаторни процеси, с които трябва да го постигнем. Иначе рискуваме да станем най-бързо най-зелени, но и най-бързо да намалее конкурентността ни. А тези две неща трябва да се развиват ръка за ръка, за да постигнем наистина зелените цели на зелена икономика, която да е устойчива и която подкрепя своите граждани.

Мислите ли, че някои от крайните срокове на Зелената сделка би трябвало да се отложат?

Мисля, че вероятно трябва да прегледаме отново пазарните механизми. Как точно работят и какво трябва да е максимално допустимото ускорение за ръст на цената на въглеродните емисии. Мисля, че би трябвало да има някакви регулаторни процеси, дори може би не чрез таван на цените, а може би чрез предлагане на такива кредити. Колко бързо това предлагане трябва да расте спрямо търсенето, защото ако го направим твърде бързо, рискуваме да имаме това, което имаме днес. Трябва да мислим за цените на природния газ и за разходите по него. Според мен трябва да обмислим всички възможни местни източници на енергия като приоритет. Колкото по-малко зависим от вноса на енергия, толкова повече отворени избори може да направим след това.

Когато мислим за Плана за възстановяване и устойчивост, мислим за потенциално заместване и отваряне към други енергийни източници, които са чисто местни. Например геотермалната енергия. В Турция произведоха над 1,6 мегавата геотермална енергия в последните 10 г. Защо да не се опитаме да развием и този тип енергиен източник? Развитие на производство на батерии. Слънчева енергия и батерии заедно. Би трябвало също така да мислим повече като европейци за Зелената сделка, за въглеродните кредити, но и за нови технологии и местни източници.

Иначе зависимостите или твърде ускореният преход биха могли само да създадат проблеми като тези, които сега имаме.

В България – отново като мислим като европейци – един от основните местни източници на енергия, подобно на Полша и Германия – това са въглищата. България трябва да затвори тецовете на въглища и това е едно от условията, поставени за одобрение на Плана за възстановяване и развитие, нали?

Да.

Определихте ли срок на затваряне на въглищните тецове? С какво ще замените този базов капацитет?

Тъкмо това е въпросът с въглищата. При все че имат проблем с високите въглеродни емисии, те са местен източник на енергия. Ако го заменим с вносен, зависимостта ни се увеличава. Така че мислим в тази посока - дискусията за геотермалната енергия, комбинацията от слънчева енергия и батерии, а и комбинация с други въпроси, които имаме за решаване. В момента например имаме проблем със сметищата. Целият отпадък и нерециклируемите отпадъци, които биха могли да се използват като енергиен източник, в момента са заровени в нашите сметища.

Например един от въглищните тецове може с правилните филтри да стане завод за преработка на RDF отпадъци, с който бихме могли да решим проблема със сметищата. Геотермалната енергия, плюс слънчевата и батериите биха могли да станат друг заместител, но трябва да са близо, за да избегнем безработицата от затварянето на ТЕЦ-овете и мините. Относно сроковете на затваряне на тецовете, бихме могли да ги заложим например до 2040 г., но това няма значение. При сегашните цени на въглеродните емисии и ако продължават да растат, тези тецове наистина трудно ще работят на пазара. За нас дебатът за въглеродните емисии е основна тема и нямаме време за губене. Вече говорим с различни проучвателни компании за всички тези други ресурси. Мечтая след няколко години, да кажем до 2040 г., да успеем напълно да заместим всички въглищни източници с чисти енергийни източници, които да са местни.

Не искам да ги замествам с газ например. Заместването им с газ е временен процес и за нас няма смисъл. Първо, защото увеличава зависимостта ни. Второ, след 10 г. може да водим същия разговор за газа, както днес за въглищата. Много внимателно следим и целия ядрен дебат в Европа. Ядрената енергия е преходно гориво и може да разширим сегашната централа в Козлодуй.

Значи не планирате да съживите стария проект за строеж на АЕЦ?

Не, не Белене. Да увеличим капацитета на сегашната централа в Козлодуй, това би било възможност.

Нов реактор?

Евентуално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
4
 
5
 
! Отговори
Да са ви честити Кир преди 2 години
Не подценявайте овластените мухльовци. Такива поразии могат да направят на страната и народа ни, че свят ще ни се завие. Не се подвеждайте по усмивки и обещания. Какво се случи с пенсиите? 90 % от пенсионерите получиха по-малки пенсии отколкото м. декември. Но овреме се усетиха, че отпуснаха по 60 лева, което направи пенсиите такива, каквито бяха и миналата година. това е ,защото продължаваме промяната. Тези измамници са решили да сринат страната и да унищожат народа.
201
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забраната за аец Белене идва от сащ и тяхното посолство. Сащ се противопоставят на всякакви сделки с Русия, без да ги интересуват икономическите интереси на България.Всякакви обяснения, че трябва да се дострои аец Белене защото е изгодно, се парират от американските слуги със смешни и абсурдни твърдения, това са вампири, работещи против България. Новият премиер не се различава от бойко, той е зависим и нищо не може да го накара да действа в интерес на България, времето вече го показа.
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, когато Столична Община предлагаше да се изгради RDF завод, всички от променящите и еколози скочиха, че било мръсно... Значи сега признават, че това е правилния подход??? Да замениш ТЕЦ-а със завод за RDF???Освен главоломното задлъжняване на държавата през последната година, каква промяна ни предлагат Радефци и комунистите с тях??? Този е толкова неадекватен, че в Харвард сигурно се чудят, как са му дали диплома някаква....
199
3
 
3
 
! Отговори
Бунтата преди 2 години
Герб са виновни за всичко!!!!Ето резултатът с турския поток.Бойко трябва да бъде линчуван
198
0
 
7
 
! Отговори
що така бе? преди 2 години
току що ми приведоха новата пенция - минус 35 лева в сравнение с декемврийската!
197
2
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Ще строите аец,въпрос на време е.И ще я строите ударно,вервайте ми.
196
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Без АЕЦ Белене?Сигурен съм, че си направил сериозен инвестиционен анализ на АЕЦ Белене. Виж, приятел, ако АЕЦ Белене беше перспективен проект, щяха да се избиват потенциални партньори да искат да го строят. Ако ти си ок твоите пари да отиват за държавен АЕЦ със съмнителна възвръщаемост и реализуемост, аз не съм!
195
6
 
3
 
! Отговори
Бездънна кофа преди 2 години
До Без АЕЦ Белене? - Защото с Белене се видя че не става. Руските протежета в България са всичките корумпурани, крадът и гълтат пари да правят абсолютно нищо насреща. Навик им е от комунизЪма. Белене е бездънна кофа в която само наливаш пари.
194
0
 
1
 
! Отговори
Спрете ни тока преди 2 години
не искаме вода!
193
7
 
1
 
! Отговори
Зелени преди 2 години
Би могло да сме зелени и без АЕЦ. Вятърните централи и фотоволтаиците събират достатъчно енергия. Проблемът им е че не са надеждни. Под надежни разбирайте поддаване на мощност 24ч. 7 дни в седмицата. Т.е. ще се направи режим на тока. Българинът вече е живял с режим на тока и знае че не е чак толкова страшно.
192
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЕЦ Козлодуй трябва да се разшири да се построят още блокове и да работи на пълен капацитет. АЕЦ Белене трябва да се довърши и тя да работи на пълен капацитет както е проектирана. Да се започне и строителство на трети АЕЦ който да е на брега на Черно Море. Заедно с това да се възобнови добива на Уран в България и се инсталират съоръжения за обогатяване на този уран така че се сами да си произвеждаме горивото за ядрените централи. Само така може да се гарантираме енергийната независимост!
191
1
 
16
 
! Отговори
Ало преди 2 години
Нищо няма да направят тия. Ще обрекат хората на глад, студ и нищета. Жалки политически марионетки.
190
0
 
24
 
! Отговори
Без АЕЦ Белене? преди 2 години
И защо да не построим АЕЦ Белене. Имаме два реактора, платени и опаковани и площадка за тях. Сега, ако купуваме трети за Козлодуй по-евтино ли ще ни излезе?
189
6
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Щерю: "Не е ли време да се говори и пише за властта на БКП-2" ? Време е! Никаква почивка за гербаджийските ***.Г'лупостите трябва да се сипят постоянно.
188
4
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Не е ли време вече да се говори и пише за властта на БКП-2 ?
187
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не си каже пред джурналята: "Ще питам, ако ми кажат затваряме АЕЦ, ТЕЦ, ще затваряме, ако ще трябва да правим нещо друго, ще трябва да го направим"?
186
3
 
11
 
! Отговори
някой преди 2 години
Много приказва, и нищо не казва!Но селфита си пуска! Промяна няма!
185
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясноооо ! Никаква положителна промяна не се очаква от тези американскиПодлоги ! Защо няма един като унгарския Орбан за да тръгне напред ?
184
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно е само, че засега ще строят енергийната криза, за да се конкурират на глобалния пазар.
183
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясното е че си заминаваш кирчо и заедно с теб и воената хунта