Асен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса за тока

Изключително голямото ниво на износ вдигало цените
121
Асен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса за тока
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Драматичната ситуация в електроенергийния сектор се дължи не толкова на повишено потребление или по-малко предлагане на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с международните пазари и изключително голямото ниво на износ, което вдига цените. Това каза заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика.

По този повод вече бяха изплатени компенсации за месеците октомври и ноември, припомни министър Василев.

Със свое решение правителството прие допълнителни 450 млн. лева за компенсации от бюджета. Освен това още 410 млн. лева от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лева Министерството на финансите е предвидило като бюджетни средства за допълнително подпомагане на бизнеса в периода декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат използвани. Биха могли да бъдат използвани за подпомагане и свръхпечалбите в държавните енергийни дружества, добави вицепремиерът, цитиран от БТА.

Според Министерството на финансите схемата трябва да бъде балансирана. "Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса", изтъкна Василев. Според него държавата трябва да поеме това, което е допълнителен риск, но не може напълно да се прехвърли рискът от държавните субекти към държавата. По думите му това би било изключително лоша практика и тя води до изкривяване на пазара и до лошо поведение на "играчите на пазара в бъдеще".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: токфирмиАсен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 2 години
До март сте, най - късно. Държавата е на " автопилот ".Големите бизнесмени- реформатори.По - зле от боцан
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла България е пълна с ферми за добив на криптовалута Крадящи ток направо от трансформаторите и то при тези катастрофални цени на Тока. Къде спите всички хиляди ферми за криптодобив са нацвъкани насякъде размърдайте се сички лъйн0мети от ДАНС МВР ГДБОП Претете този слаббумен хамстер в начално училище , че ми се повръща като му гледам инфантилизираната дефектна физиономия и бавноразвиващи изказвания.
101
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен-112,а твоя бойко от кои е бкпето,или от фашистите.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не можете да въведете ред кой, какво и как продава за колко и дали е редно ще си ходите. Да, няма да чакаме да станете по 150-килограмови прасета. Времето е приятно за обсада на парламентчето, павета има. Ще забравите ес и нато много бързо. Всякакви договори могат да се денонсират.
99
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Все още няма държава,ако новите управляващи се опомнят навреме,може и да се появи отново на хоризонта.
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причина за високите цени е диверсификацията и либерализацията на енергийния пазар, който Арменският поп Васил Велев, на който всички бизнесмени Андрешковци се оплакват, пожела да се създаде. Защото токът в Германия бил минус 2 стотинки и искали да купуват ток от Германия на минус 2 стотинки. Е, купувайте сега.
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е кво Изнасяме ток а за нас няма. В едно домакинство ако нещо ти е кът не го продаваш евтино а купуваш скъпо Някой ако пълни гушата.
96
2
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Боя идва! Рашков да мотивира полицаите да бият народа здраво.
95
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
На гламавите и ненормалните,които са гласували за такава промяна,да им е честита.Много кухи се оказаха тези Харвардци и това пролича още има-няма месец откакто са на власт.
94
1
 
9
 
! Отговори
ДЪРЖАВНА Белене преди 2 години
Защо строите скъпи и неефективни веи-та, перки, фото, биомаса. За момента по-чиста и евтина енергия от атомната НЯМА. Белене вече щеше да е завършен, имаме 2 реактора, оборудване и лиценз площадка.Която ГЕРБ умишлено 2012 забави, за да изтече лиценза. Докога ще сме заложници на бивши и настоящи политици, министри, депутати с частни енергийни интереси, и обръча от фирми около тях. 130 депутата поминал парламент частни енергии, минало НС 112 депутати.ДЪРЖАВНА БЕЛЕНЕ, иначе загиваме, като Германия
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харварцките са само за параван, не е ли ясно. Двама юпита, които са доста по-зле от Никито Василев и Милен Велчев, а отзад е старата комунистическа шайка, която беше в немилост по времето на Бойко. Лошото при Бойко е, че не успя да се справи с някои боклллуци, а ги остави да си купуват 19 и повече имоти.
92
0
 
11
 
! Отговори
Ток Козлодуй преди 2 години
Защо имаме евтин ток, който произвеждаме и изнасяме, а ползваме скъп. Цена мегават ТЕЦ2 78 рв. Мегават. Цена Козлодуй 58 лв. И двете са държавни. Защо и как купуваме ток частни фоговолтаици 500 лв. Мегават. Частни ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, перки, биомаси-380 лв. Мегават.В името на кого и КОЙ българският народ не ПОЛЗВА СОБСТВЕНАТА СИ ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ.Всички знаем. Когато собственият ти народ не ползва собствената си евтина енергия НЕЩО НЕ Е НАРЕД. Политиците мразят българите, щом ЕС им е по-скъп.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко ста сега милиарди за милионерите ,при Бойко също имаше милиарди но тай беше затворил а тия раздават милиарди без да са затворили че щели да фалират ,тия мошеници печелбари и лев не трябва да им дават ,Бойко им даде повече от 5 милиарда )
90
1
 
13
 
! Отговори
нин преди 2 години
Боко ги държа 10 години настрана и сега са освирепяли . Ще окрадат всичко което могат , а шараните гласували за тях пак ще мръзнат и гладуват .
89
0
 
16
 
! Отговори
така преди 2 години
Аааа , няма да ревете по форумите . Искахте промяна , получихте я . Сега си сложете коланите щото ускоряваме по нанадолнището .
88
1
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
В момента европа изнася производство в Северна Африка. Поръчките се оттеглят от България. Северна Африка са френски колонии. Затова Макарон е толкова ербап. Дава ток и на Германия. Гледа да унищожи Източна Европа.
87
0
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Е не не, ...не...не,......... не могатакива неща да правя !
86
0
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Риска сте вие бе, политиците бе, ЕС бе, САЩ бе. Не някой друг, щото цената на тока не е формирана нормално, а спекулативно. Тоска ще стане и с водата, и с ъздуха. Ега си ......
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПИРАЙ ИЗНОСА!
84
0
 
14
 
! Отговори
Бг бизнес преди 2 години
Ако бизнеса фалира заради тока и газа,кой ще ви плаща данъците от които крадете бе? Помислете малко,Няма бизнес,Няма пари в хазната,Няма от къде да крадете! Поредните двама льольовци за които се хванахме и те нищо няма да направят!!! ВСИЧКИ СТЕ ЕДНАКВИ!!! Б.К.У.И !!!!!!