Йотова: Недопустима е търговия с българската памет

В учебниците нямало дастатъчно информация за братя Миладинови
13
Йотова: Недопустима е търговия с българската памет
Снимка: БТА

„В 21-ви век са недопустими опитите за пренаписване на историята и за делене на героите на наши и чужди. България има категорична позиция срещу търговията с българска памет и български герои.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на представянето в Българската телеграфна агенция на фототипно издание на сборника на братя Миладинови „Български народни песни“ и „Събрани съчинения“. Събитието се проведе по повод 160-годишнината от смъртта на братята, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2..
 
„Огромно е значението на делото на братя Миладинови, чиято еманация е сборникът им с български народни песни, който събира таланта, историята, светоусещането на българския народ и ги прави достояние на международната общественост, която по онова време трябва да разбере, че на картата на Европа съществува един велик народ с огромно духовно богатство“, изтъкна Йотова. Тя определи братя Миладинови като най-типични представители на българската възрожденска мисъл и подчерта активната им дейност за църковно служене на български език, за създаване на български училища, за преподаване на български език.
 
Вицепрезидентът посочи, че в българските учебници не е достатъчна информацията за братя Миладинови, както и за българската история след Берлинския конгрес.
 
На представянето на сборника присъстваха и членове от българска страна на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Северна Македония. Илияна Йотова им благодари за експертната работа. Вицепрезидентът е категорична, че решаването на споровете между България и Северна Македония не може да става под диктата на европейските партньори. Йотова определи като силни заключенията на проведения в понеделник Консултативен съвет за национална сигурност. „За първи път в официален документ беше записано като наш основен приоритет спазването на правата на българските граждани и хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония. За първи път има развитие на Договора за добросъседство със създаването на съответните комисии, за да се започне конкретна работа в различни сфери. Ред е на Скопие“, посочи вицепрезидентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Илияна Йотова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Кико преди 2 години
"Крадеца вика.......,"вашата партия "любима" натресе този проблем на България ! Сега участвате в едно антинародно правителство и продължавате с лъжите и грабежите!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази *** пак се появи,тъкмо се чудих къде се е покрила покрай юмрука.Пак се прави на много грижовна,каквото и да кажеш не заслужавате парите които получавате заедно с твоя господар и бягате както 5години го правехте от наболелите проблеми.
9
0
 
3
 
! Отговори
Йотова,вашата партия преди 2 години
с фарисейското си поведение,лъжите и скриването на исторически истини,45 години открито,а след това още 31 прикрито и задкулисно манипулира общественото мнение.Котилото червени барони,узурпирали властта през 1944,първо унищожиха народнатаинтелигенция,всички разномислещи,промиха мозъците на хората.След 1989,когато разбраха,че крахът на соца е неминуем,положиха максимални усилия за разграбване на народното благо и икономическо заробване на народа.Те знаеха къде какво има икак да го завлекат.
8
2
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Чела съм книгата за братя Миладинови. Това е кратка българо - македонска вълнуваща история!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
др.Йотава само как се е пяла деформирана направо,и сега търси слушатели . ...отврат!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая пък откъде изпълзя,не е ли под карантина? Един се скрие,друг се покаже и изкаже!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълнихме се с големи патриоти. Съревновават се кой е по-голям. На дело?-НУЛА( в най-добрият случай).
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьорфишеци!Държавата се тресе,а те дъвката РСМ
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А допустима ли е търговия със здравето на българите?
2
5
 
2
 
! Отговори
прав си преди 2 години
До НаГешеваверите Като те гледам яко си утрепан!
1
2
 
13
 
! Отговори
what the f*ck преди 2 години
Вицето пак нещо не е в час, но толкова си може женицата.