Плевнелиев: Резултатите от решенията на управляващите са негативни

В коалицията имало две популистки партии, една и половина системни
139
Плевнелиев: Резултатите от решенията на управляващите са негативни
Снимка: Dnes.bg, архив

Консенсус с протестиращите срещу зеления сертификат вероятно няма да може да бъде намерен, но могат да се търсят решения - това е задачата на отговорния държавник, смята  Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година.

„Винаги ще има хора като Костадин Костадинов и "Възраждане", които да извадят на протест хората и да се заиграват със страховете и надеждите на хората, които са против, за да се борят за политическо оцеляване. Но трябва да има държавници, които да отстояват правилната позиция, а тя е в защита на здравето и на живота на хората, което е над всичко. Затова аз очаквах от президента Радев КСНС и търсене на консенсус по темата за COVID пандемията, което не се случи. Приветствам усилията на министър-председателя Кирил Петков да търси диалог и да търси решение, знаейки, че ще има много различни решения, противопоставяни едно на друго. Някой трябва да носи отговорността в пандемията - това са президентът и премиерът", посочи Плевнелиев пред БНР.

Още по темата

Той подчерта категорично, че зеленият сертификат е работещо решение във всички европейски държави и съответства и на най-високите стандарти за човешки парва и свободи.

"Той пази човешкия живот и трябва да бъде отстояван", коментира Плевнелиев.

По думите на президента от 2012 до 2017 година резултатите от действията и решенията на новите управляващи са по-скоро негативни.

"Дали с мораториума върху цените - абсолютно контрапродуктивен, непазарен, а цената от това действие ще бъде платена от обикновените граждани. Като минем и през пенсиите. Но въпреки това, аз давам моите 100 дни доверие, за да видим дали тази промяна ще бъде за добро, или за лошо. Аз давам моите 100 дни, но хората няма да ги дадат", смята той.

Според него в четворната коалиция две и половина партии са популистки, една и половина – системни.

"Корнелия Нинова промени БСП към популистка реторика и действия, за разлика от Сергей Станишев - убеден демократ, ляв политик, европейски познат и в никакъв случай не е популист. Така че половина БСП е популистка, половината – системна",настоя Плевнелиев.

Той определи "Демократична България" като единствената системна партия в управляващата коалиция.

Според него премиерът Петков трябва да се еманципира от президента Радев.

"Да видим дистанцията между президента и премиера да се увеличава. Петков трябва да започне да отстоява своята независимост, както са го правили всички премиери", каза той.

КСНС по темата за евроинтеграцията на Западните Балкани той определи като "политическо събитие за постигане на вътрешнополитически цели".

"На България трябва да бъдат дадени гаранции, приемливи за нас, за да можем да вдигнем ветото на РСМ, че необходимите реформи ще бъдат извършени. Ако получим такива гаранции, проблемът може да бъде решен много скоро. Това означава, че РСМ трябва да се ангажира с ясни реформи за постигане на конкретни резултати по пътя на европейското развитие и доказателство, че спазват европейските ценности. Същевременно България да получи гаранция, международно работеща за нас, за да вдигнем това вето", смята Плевнелиев.

Президентът от 2012 до 2017 година заяви, че България вече се намира в една полупрезидентска република със силен президент и слаби институции и слаби партии.

"Виждаме абсолютното отсъствие на външния министър - единственото ѝ (на Теодора Генчовска) качество е, че е служител на Румен Радев. Министърът на отбраната Стефан Янев му е дясната ръка, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е лявата му ръка. Президентът консолидира изключително много власт, това обръща Конституцията", коментира Плевнелиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плевнелиев:" Резултатите от решенията на управляващите са негативни " Има ,обаче , къде-къде по негативен резултат у милата ни Татковина и той е от решението на бай Асен Пленелиев да забие колене в дюшека преди 58 год и 6 месеца ...
97
7
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До мак Стига с този "никой"! Този бил никой, онзи бил никой, аз съм била никой - е. излагате се , значи! Бюрокрацията ви е влезнала в кръвта-ако не е някакъв с пост значи е никой, така ли? Плевнелиев е политик с опит. Макар и извън политиката в момента, той може да има много компетентно мнение за политиката у нас, което да е полезно за развитието ни! Трябва да се научим да мислим със собствените си глави и да слушаме другите. Всеки трябва да има свое мнение на база личен опит и разсъждения
96
2
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
до Диана - продължение БСП трябва да поеме отговорност за действията си и след такива провали като Преходът им към пазарна икономика,театралният им преврат, постоянни лъжи и манипулации,БСП трябва безусловно да си отиде завинаги от политиката!В Англия искат оставка на премиера за едно парти по време на Ковид,а тук никой не иска забраната на БСП!БСП трябва да се забрани със закон след тази национална катастрофа, която ни донесе нейния преход, а не да се отричат от миналото си като хамелеони!
95
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Според мен, БСП не е нито популистка, нито системна партия, а е всичко, което може да й помогне да остане във властта.Тази партия е истински срам за обществото и е смешно, което казва Крум Зарков,един от кандидатите за престола на Нинова в БСП, че партията трябвало да остане,защото просто в България трябвало да имало социалистическа партия, значи..По-голяма глупост не можаха да измислят - кое е социалистическото на тази партия, моля?Само името!Не може една партия да се отрича от миналото си!
94
5
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Тоз не е ли оня дето на жина му и откраднаха някаква кола докато пиела кафе с разни киффли в мола? Да не да я намерили?
93
11
 
9
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Знам едно, че разпарцалената демократична общтност, изтрещяла, озверяла най- накрая ще довлече фашиста Костадин Копейкин.Къде ви е акъла не знам.Спрете с вашия не.но.рма.лен егоизъм, засрамено се бе, имайте поне малко съвест, помислете за децата на България
92
6
 
4
 
! Отговори
US Motherfucker преди 2 години
Излишно е да ни подсказва. Ние го знаем.
91
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем ясно е, че протестърската шайка на Радев и Петков е напълнила гащите от страх пред гнева на народа. Това ви чака и другата седмица, свиквайте!
90
10
 
5
 
! Отговори
Браво Рашков преди 2 години
Изключителен професионализъм при протестите.Адмирации!
89
6
 
22
 
! Отговори
мак преди 2 години
Защо пак отразявате това 1-клетъчно създание? Сега тоя е никой, но през ден се изказва пред услужните медии. Имаше същите правомощия като Радев. Освен това не се разграничаваше от герб, също като т.лупа и това беше ок? Защо не отразявате някой, който говори добре за сегашното правителство, а все търсите плюещи по него.
88
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този жест не беше ли политНЕкоректен,или ще го пишем поздрав към тълпата?
87
7
 
15
 
! Отговори
Ганчо преди 2 години
Призовавам за всенароден молебен под надслов:БОЖЕ, ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ!!!Специално за Роско и Баце.После ще се разберем и за други.АМИН!!!
86
12
 
10
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Народе опомни се, Костадин Копейкин изобщо не го подценявайте.Така подценявахте учиндолската мутра.Костадин е опасен ,цялото му поведение и говорене е на фашист, и при наличието на толкова наивни и елементарни хора, тоя ще се вихри още повече.Вижте му троловете какви б.о.к.л.у.ц.и са.Костадин е един самозабравил се мошеник.
85
8
 
19
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
роската - симпатяга! най се радвам че не беше преизбран :) за другото СРАМ
84
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Идва фашизма !
83
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Cъceл...
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тихо и упорито? кой? кой не даде едно малко и болно българско момче да се лекува в атинската болница и го докара с фръколета за да го ......па
81
11
 
25
 
! Отговори
ПЛЕВЕЛНО преди 2 години
НЯМА ПО ОТВРА ТИТЕЛНО СЪЩЕСТВО ОТ ТОВА.....!
80
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добрия стар Плевнелиев, винаги има нещо да каже като не стигат статии
79
10
 
37
 
! Отговори
Хайде... преди 2 години
...ходи да си купиш поредният джип за 200к евро и не поучавай хората как да управляват, нито си им на образованието, нито разбираш от икономика, за разлика от Премиерът на РБ. Съветите си ги запази за жена ти, относно каква марка джип ще й купиш този път. То затова БГ е на този хал, щото един единствен път в историята си досега си е избрала за Премиер икономист. Нещата обаче от предходните така зверски са забатачени, че въобще не ми е ясно как и кога ще излезем от кризите!