Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Тя е в основата на народа и държавата, заяви кандидатът за премиер на РСМ
15 яну 2022 16:15, Анисия Иванова
449
Ковачевски: Никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ

Разговорите между Северна Македония и България ще продължат и ще стават все по-интензивни, но никой не трябва и няма да преговаря за идентичността на македонския народ, заяви пред парламента в съседната държава кандидатът за премиер Димитър Ковачевски, съобщават македонските медии. В словото си той подчерта, че македонската идентичност е в основата на народа и държавата.

 "Историята принадлежи на историците, но въпросите за идентичността се основават на хората и държавата. За правителството няма дилема – никой не трябва и никой няма да преговаря за идентичността на македонския народ и за исторически и научно потвърдената специфика и уникалност на македонския език", добави той.

„Преговорите с Република България ще продължат и ще се активизират, защото сме приятелска страна, която развива добросъседство и защото имаме изключителен стратегически интерес да започнем преговорите за членство в ЕС. Правителството също така ще продължи да поддържа и развива добросъседски и приятелски отношения с всички свои съседи, като непрекъснато инициира нови програми и проекти за свързване на гражданите чрез инициативи като Отворените Балкани”, увери лидерът.

Още по темата

По думите му в областта на инфраструктурата основен приоритет е изграждането на Коридор 8, който неоправдано закъснява с десетилетия. „Връзката изток-запад с Албания и България е стратегически ангажимент и фокус на правителството до 2024 г. Продължаваме с изграждането на магистралата Кичево–Охрид и Скопие–Блаце. Предвижда се да започне цялостна модернизация на магистрала Тетово–Гостивар, както и на други четири магистрални участъка. Предвижда се текуща реконструкция и изграждане на местни пътища с дължина над 1000 км в 36 общини”, изтъкна кандидатът за премиер.

Ковачевски заяви пред депутатите, че новото правителство има ясен и постижим план за справяне с икономическата и енергийната криза и преодоляване на негативните последици.

„Основното предизвикателство в икономиката остава справянето с последиците от пандемията и енергийната криза. В началото на мандата правителството ще направи план в подкрепа на населението и икономиката за справяне с последиците от енергийната криза. Това ще бъде направено с цел смекчаване на негативните ефекти върху цените и защита на гражданите от ценови шокове”, каза Ковачевски, цитиран от БНР.

Той се позова и на мерките, които новото правителство ще предприеме в областта на енергетиката, за да се увеличи производството от домашни мощности и да се намали вноса на скъп ток:

„Правителството ще приложи стратегия, която в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план ще гарантира сигурност с енергийните доставки и устойчивост на енергийната система. Фокусът върху възобновяемите енергийни източници и ефективното използване на наличните природни ресурси, като слънцето, вятъра и водата, са в основата на македонската енергийна революция”, каза Ковачевски.

Той подчерта, че увеличаването на вътрешното производство на електроенергия чрез инвестиции в нови инфраструктурни проекти за зелена енергия е правилният начин да се гарантира енергийната независимост на Република Северна Македония. Увеличаването на пенсиите ще бъде едно от първите решения на новото правителство, обяви той.

На днешното си заседание парламентът в Северна Македония трябва да гласува състава на новото правителство на страната.

Междувременно бе потвърдено, че българският премиер Кирил Петков ще бъде на официално посещение в Скопие на 18 януари.

Вчера отпадна карантината му след отрицателен PCR тест. В състава на българската делегация ще бъдат министрите на външните работи Теодора Генчовска, на транспорта - Николай Събев, и заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
2
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Изкопахте ли мотоциклета на Филип II,поне да в комплект с шлема му,който намерихте,м?
317
3
 
20
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Преди доста време бях чел,че група от български и сръбски специалисти са били натоварени от коминтерна,тито и димитров да създадат македонска азбука, която да е равно отдалечена от българската и сръбската.Азбука само на 75г. и всеки може да си направи съответните изводи.За да се докажат като народ и държава те крадат нашето минало,нашата култура,нашите писатели и прочие. Крадците нямат място в ЕС,докато не признаят всичко това и не се отрекат от комунистическите си маниери - да промиват мозъци.
316
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРАВИЛНО ОТБЕЛЯЗВА МАКЕТО - В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ НЕ СМЯТА ДА ПРЕГОВАРЯ ЗА ИЗМИСЛЕНАТА ИМ ИДЕНТИЧНОСТ. ЩОМ ЖЕЛАЯТ СТО ГОДИНИ САМОТА БЪЛГАРИЯ НЕ ВЪЗРАЗЯВА. КОМПЛЕКСЪТ ЗА МАЛОЦЕННОСТ НА МАКЕДОНЦИТЕ СИ Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ.
315
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори след време да се окажат българи, едва ли ще искат да са част от държава, дето е на последно място по всичко в ЕС, но не и пука.
314
3
 
26
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Вие имате една идентичност - титовци след 1944. Тази ви идентичност никой не оспорва и с нея може да си избършете сещате се кои части. Другата ви идентичност до 1944,щом не я признавате, спрете да я крадете. Пренаписвате миналото на предците си, а това е меко казано огромен грях.
313
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам че руските другари патриотари в България отново са решили да дадат Македония на Сърбия.
312
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
390 Северна Македония е държава от 1992. Когато тези хора са живели, Северна Македония не е била на картата, не е съществувала. Какви "македонци" тогава, кви 5 лева? Измислиха македонската нация през 1945, с указ на Коминтерна Точка.
311
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да попитаме българите живеещи до границата ми с т.нар. държава македония, дали я признават! Над 78% от наследниците ни имат земя с нат. акт в днешна Македония.Не могат да се я вземат. Познавам човек имащ 240 дка с земя близо до Скопие. Общината е продала земята му на гръцки инвеститор без обещетение и каквото и да е обяснение. Това,че някой е признал тази държава, не означава, че всички българи я признават.
310
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
381 Това, просто не е вярно. Няма нито едно доказателство за това. Мюсюлманите нахлуват в Континентална Европа, възползвайки се от разпадането се Източно римско царство и от чумата, върлувала по това време, едва през 14 век. Когато България е била империя, салджукските турци, от които произхожда Осман, са били малко племе в Мала Азия. България се покръства официално, като царство, в 9 век, при Борис Първи Михаил, покръстител.
309
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз за това казвам,че имат обща История.Няма Как да спорим с Македонците за цар Самуил.Да той е Български цар,това е безспорно.Но той е роден в Охрид.Днес това е Македония.И много е вероятно генетично да е по-близък с някой от Охрид вместо с някой от Варна.Няма как да е близък даже с някой софиянец,освен ако софиянеца не е човек мигрирал от Охрид.Това историците трябва да го коментират и да направят определения за подобно случаи,за да не спорите тук вие.
308
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се след време да имаме възможност да разберем истината за историята и на България и Македония без емоции.И е много жалко тук във форумите автомонтьори,механици,тинейджъри да спорят за история,като основните источницо за история са Българските и Македонските фалшификатори на история с основна цел политика.
307
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
384 Лъжа. Северомакедонците си присвоиха български царе, светци и революционери. Хора, които приживе, сами са се изяснява ли като българи, те наричат "македонци". В "Бяла книга" има неоспорими доказателства за това. Не можеш, уж да се разграничаваш от някой, а да открадтеш историята му.
306
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но и двете държави имат един общ период от 6 века и се нарича Османска Империя.
305
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската История е различна в различните периоди.Тя е писана за Първи път от Паисий Хилендарски,след това през комунизма и след това след 1990 година.За първия се счита ,че е импровизирал,като е взел доста неща от византийската история,за вторите се адаптират към Руския вариант на историята ,а за последните е ясно.Ако четете подробно и трите варианта ще намерите много различия и теории.Македонците имат история и да тя има общо с Българската неизбежно е.
304
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
382 Българският цар Борис I Михаил, покръстител в 9 век, избира, да приеме от Източното Римско царство, Констангинопол, /Византия-както са я нарекли историците/, християнството. Преди това, българските царе са правили допитвания до папата, България да приеме католицизма, но мнението за Източното православие надделява. Българите първи от всички православни днес, са приели тази религия, като официална, държавна религия.
303
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците няма как да крадат Българска история.Напротив те се опитват да се разграничават от Българската История Те не искат да имат общо.
302
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
380 Нещо не си разбрал, драги. България не оспорва правото на самоопределение, но не и кражбата на миналото, на българската история и език. Северомакедонците могат да се нарекат, както си искат, марсианци, дори, но не и да крадат българската история. До вчера бяха ангички, пък се отрекоха от това с Преспанския договор, кой знае утре, какво ще решат. България призна реалноста, РСМ, да признае миналото
301
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Византийците налагат на Българите православната религия.
300
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите от Първата Българска държава са мохамедани или мюсюмани.
299
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България като не оспорва македонската идентичност и език,защо БАН( Българската Академия на Науките) преди можеби точно две години издаде Бяла Книга,която я разпространяваше безплатно в Македония?В нея точно това се оспорва,а именно тяхния измислен ,но за сметка на това международно признат език и народ.И не е само това Каракачанов и Джамбазки докато бяха на власт показваха Карти на несъществуващата Санстефанска България точно преди две години,заедно с ветото.