Защо българите се притесняват от въвеждането на еврото?

Инфлацията сама по себе си няма защо да е проблем, смята Ивайло Дичев
Обновена: 19 яну 2022 19:49 | 15 яну 2022 14:35, Петя Славова
390
Защо българите се притесняват от въвеждането на еврото?
Снимка: БГНЕС

В България има сериозна съпротива срещу въвеждането на еврото. Мнозина мислят, че еврото ще ни отнеме суверенитета, ще ни направи зависими от Франкфурт. А правителството ни ще задлъжнее като гръцкото.

"Как се съчетава страхът от загубване на суверенитета със страха от практикуването му? Не виждам друго възможно обяснение, освен липсата на доверие в държавата. И в тази, и във всички нейни бъдещи превъплъщения. При едно такова положение, разбира се, няма какво да се прави, освен да си доливаме ракията и да ругаем телевизора". Това заявява в анализ културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Кой знае защо не се обиждаме от това, че Хърватия, която влезе в ЕС след нас, се кани да се присъедини към еврото една година по-рано - през януари 2023 г. А толкова се обиждахме в други състезателни дисциплини като Шенген или визи за САЩ. Някак самата тема беше изключена от публичния ни дебат - това, че балканската ни посестрима успя да преодолее белезите на скорошната война и да организира финансите си. Че видя интереса си от еврото като туристическа дестинация и блокира опитите на партия "Хърватски суверенисти" да организира референдум по темата, където да изговорят всевъзможни глупости.

Въпросът за цените

Един по-бабешки вариант на страховете - това са слуховете, че с приемането на еврото всички цени ще скочат нагоре: да бъдат умножени по две изглежда най-логичното при ограничени математически способности на страхуващите се. Всевъзможни примери се дават за това как цените скочили в една или друга страна, пък ти върви, че проверявай. Страховете се усилват заради инфлационната тенденция в последните месеци, предизвикана и от глобалното печатане на пари. Само че това е аргумент в точно обратната посока: инфлация явно се случва и без евро, тя просто е елемент от икономиката на модерния свят. Нещо повече: в края на миналата година в еврозоната инфлацията беше 5,2%, а в България - 6,3% и нагоре. Излиза, че еврото не само не я увеличава, а дори я ограничава, казва проф. Дичев за "Дойче Веле".

Инфлацията сама по себе си няма защо да е проблем, ако съвсем равномерно се вдигат цени и доходи. Струва ми се, че тя дори би била полезна за България, тъй като ще ни позволи да се приближим до европейските нива на заплащане.

Бедата е там, че инфлацията никога не е равномерна - онези, които продават поскъпналите стоки, ще спечелят, а онези, които не продават нищо, като пенсионерите например, ще загубят. Със сигурност ще загубят и всички, които имат спестявания в банките, заковали лихвения процент близо до нулата. В тази перспектива инфлацията предвещава конфликти, недоволства, протести. Но с еврото всичко това няма да има връзка, освен в популистката реторика, разбира се.

При това еврото специално набляга на символиката: на обратната страна на монетите страните изобразяват свои важни символи.

Представете си само каква радост ще бъде, когато в далечната португалска кръчма ви върнат монета с - и аз не знам? - силуета на Царевец, опакованата от Кристо Триумфална арка... Ако дотогава дигиталната технология не е заличила подобни поводи за сантиментален фетишизъм. На кредитната карта няма тържествени образи, още по-малко на мобилния (китайски) телефон, с който вече започнахме да плащаме. Или в четеца на зениците ни в супермаркета, който скоро ще отчита какво сме пазарували.

Пари ще колекционират нумизматите, а за нас ще остане гордостта, че сме част от най-мощното икономическо пространство на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
11
 
10
 
! Отговори
БГ гражданин преди 2 години
Въобще не се притеснявам от въвеждането на еврото, колкото по бързо толкова по-добре ще е за обикновенния българин. Притесняват се БГ олигарсите, и някои БГ банки, че няма да могат да си правят далаверите, затова се опитват да блокират процеса като ни вкарват в хиперинфлация, особено комунистическите олигарси , свързани с енергетиката.
210
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме еврото! Да си го кажа ясно за мен поне!
209
7
 
4
 
! Отговори
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ преди 2 години
"....фалирахте банка...." - не неуважаеми господине, Аз Откраднах Банката, а вече там юристчетата и синдиците я фалират. Вчера ограбих КТБ, а утре и Вас неуважаеми г'усине като ви вкарам 1 евро за 10лв, та после ще мигате на парцали като мокра кокошка след КоВид.
208
6
 
2
 
! Отговори
Еврото преди 2 години
Въпросът не е, че нещо лошо ще се случи след приемането му, а какво ще се получи при връщането към лева, което е неминуемо при тази глупава политика на ЕС в почти всички посоки.
207
6
 
12
 
! Отговори
до 282 преди 2 години
Защото Унгария не прие Еврото и си запази валутата - Унгария беше там където е България в момента и е добър пример за сравнение - нито Дания, нито Швеция приеха Еврото и са добра - Испания, Италия, Гърция които приеха Еврото са Зле!Полската икономика бумти - защото не са с ЕВРОТО ... Словакия която прие Еврото е като замразена... На Гърците им опростиха - и дадоха парите за да спасят немските и френски Банки кредитори за да не стане Финансова Криза... Гърците на референдума казаха ОХИ !!!
206
0
 
4
 
! Отговори
До Цецо преди 2 години
Г'усин Василев, понеже сте високо ниво експерт, фалирахте банка и сега сте в изгнание в Сърбия...
205
2
 
8
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Оти заплата им ще бъде само една банкнота,затуй!
204
3
 
10
 
! Отговори
До Ива преди 2 години
Унгария какво общо има с еврото ? Гърция щеше да банкрутира, но понеже беше в еврозоната я спасиха, като им опростиха над 50% дългове, което са милиарди евро...говорите неща, които изобщо не са Ви ясни....Дори тогава имаше референдум и самите гърци не се отказаха от еврото ! Хубаво е да се изобличават троловете незабавно
203
2
 
2
 
! Отговори
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ преди 2 години
"..Ти си бил експерт по времето.." - на КТБ уважаеми господине, вярвам че сте чували за мен и може да ми имате пълно доверие.Аз Знам как се правят нещата. А Вие по какво сте експерт бе г'усине, по наивност ?
202
5
 
9
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Вижте Унгария и вижте Гърция - 2008 и двете щяха да фалират - обаче унгария си удвои икономиката и не фалира, а Гърция се забатачи и трябваше да я спасяват и днес има дълг над 200%.... та Еврото ще ни убие - последният пирон в ковчега на България.
201
4
 
6
 
! Отговори
До БНБ ЕКСПЕРТ... преди 2 години
Ти си бил експерт по времето на Жан Виденов....
200
7
 
14
 
! Отговори
БНБ ЕКСПЕРТ преди 2 години
Въвеждането на Еврото носи два риска. Първият народа да бъде брутално излъган като котировката неочаквано се фиксира на 4лв за 1евро и втория риск е Еврото е равно на Обедняване на българина. 1хляб от 2лв става 2 евро, но заплата от 1000лв става 500 евро и пенсия от 600лв става 300 евро. Тоест 400% обедняване.
199
9
 
8
 
! Отговори
Хубава работа ама... преди 2 години
20 години да си под валутен борд и накрая да не приемеш еврото....това ще е чутовната глупост на хилядолетието....
198
4
 
5
 
! Отговори
Тошко, преди 2 години
Много по-силни държави от България, не могат да изберат самостоятелен път, особено сега...това са бълнувания...
197
1
 
12
 
! Отговори
Бедни шизофреници... преди 2 години
Да прокараш газопровод за Сърбия ( за твоя сметка ), които купуват газ на по-ниска цена от нас. Да не можеш да взимаш газ от същия този газопровод. Да си договорил евтин газ от Азербайджан, но нарочно да не си построил връзката. Да се откажеш от газта от Украйна, за който имаш договор. Всичко това за да не разсърдиш Путин. Не, ние наистина сме окупирани от американците....
196
5
 
4
 
! Отговори
Тошко преди 2 години
Към комент257Не е избор да избереш Европа или Евразия. Избор е да избереш собствен, самостоятелен път.
195
3
 
2
 
! Отговори
Лалабала преди 2 години
За ЕС и Нато не правиха референдум, ако и за еврото няма, става сложничко.
194
6
 
4
 
! Отговори
Киро преди 2 години
През 2003 г.ходих в Солун и в едно малко градче Аспрос,където живеят потомствени гърци от Б-я.Запознах се с кметицата,която сподели,че с въвеждането на еврото в Гърция всички цени са се закръглили към горното ниво,което е довело до доста силно поскъпване и те много съжаляваха...
193
2
 
8
 
! Отговори
Умно ! преди 2 години
Понеже са ни окупирали американците, построихме Руски поток за Сърбия за наша сметка, като се лишихме доброволно от милиради такси и обезщетение за газта през Украйна....
192
8
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Супер, за първи път да прочета нещо смислено в този сайт.