Защо българите се притесняват от въвеждането на еврото?

Инфлацията сама по себе си няма защо да е проблем, смята Ивайло Дичев
Обновена: 19 яну 2022 19:49 | 15 яну 2022 14:35, Петя Славова
390
Защо българите се притесняват от въвеждането на еврото?
Снимка: БГНЕС

В България има сериозна съпротива срещу въвеждането на еврото. Мнозина мислят, че еврото ще ни отнеме суверенитета, ще ни направи зависими от Франкфурт. А правителството ни ще задлъжнее като гръцкото.

"Как се съчетава страхът от загубване на суверенитета със страха от практикуването му? Не виждам друго възможно обяснение, освен липсата на доверие в държавата. И в тази, и във всички нейни бъдещи превъплъщения. При едно такова положение, разбира се, няма какво да се прави, освен да си доливаме ракията и да ругаем телевизора". Това заявява в анализ културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Кой знае защо не се обиждаме от това, че Хърватия, която влезе в ЕС след нас, се кани да се присъедини към еврото една година по-рано - през януари 2023 г. А толкова се обиждахме в други състезателни дисциплини като Шенген или визи за САЩ. Някак самата тема беше изключена от публичния ни дебат - това, че балканската ни посестрима успя да преодолее белезите на скорошната война и да организира финансите си. Че видя интереса си от еврото като туристическа дестинация и блокира опитите на партия "Хърватски суверенисти" да организира референдум по темата, където да изговорят всевъзможни глупости.

Въпросът за цените

Един по-бабешки вариант на страховете - това са слуховете, че с приемането на еврото всички цени ще скочат нагоре: да бъдат умножени по две изглежда най-логичното при ограничени математически способности на страхуващите се. Всевъзможни примери се дават за това как цените скочили в една или друга страна, пък ти върви, че проверявай. Страховете се усилват заради инфлационната тенденция в последните месеци, предизвикана и от глобалното печатане на пари. Само че това е аргумент в точно обратната посока: инфлация явно се случва и без евро, тя просто е елемент от икономиката на модерния свят. Нещо повече: в края на миналата година в еврозоната инфлацията беше 5,2%, а в България - 6,3% и нагоре. Излиза, че еврото не само не я увеличава, а дори я ограничава, казва проф. Дичев за "Дойче Веле".

Инфлацията сама по себе си няма защо да е проблем, ако съвсем равномерно се вдигат цени и доходи. Струва ми се, че тя дори би била полезна за България, тъй като ще ни позволи да се приближим до европейските нива на заплащане.

Бедата е там, че инфлацията никога не е равномерна - онези, които продават поскъпналите стоки, ще спечелят, а онези, които не продават нищо, като пенсионерите например, ще загубят. Със сигурност ще загубят и всички, които имат спестявания в банките, заковали лихвения процент близо до нулата. В тази перспектива инфлацията предвещава конфликти, недоволства, протести. Но с еврото всичко това няма да има връзка, освен в популистката реторика, разбира се.

При това еврото специално набляга на символиката: на обратната страна на монетите страните изобразяват свои важни символи.

Представете си само каква радост ще бъде, когато в далечната португалска кръчма ви върнат монета с - и аз не знам? - силуета на Царевец, опакованата от Кристо Триумфална арка... Ако дотогава дигиталната технология не е заличила подобни поводи за сантиментален фетишизъм. На кредитната карта няма тържествени образи, още по-малко на мобилния (китайски) телефон, с който вече започнахме да плащаме. Или в четеца на зениците ни в супермаркета, който скоро ще отчита какво сме пазарували.

Пари ще колекционират нумизматите, а за нас ще остане гордостта, че сме част от най-мощното икономическо пространство на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
3
 
3
 
! Отговори
Фак Медия преди 2 години
Аз не съм притеснен, кой реши че българите са? Аз го чакам това събитие от 2007 ама нейсе - някои кръгове имат интерес да го бавят - защо ли? Регулации? как ще се източват фондове и банки с регулации?
290
2
 
8
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Според мен автора е един странник, който се чуди в момента как да си изкарва прехраната. Професията културен антрополог не ми е известна, явно не само на мен. Авторът драска нещо само и само да си заслужи хонорара. Утре ако му поръчат ще напише и статия за популацията на полските мишки🐁в смолянски окръг.
289
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
културният антрополог проф. Ивайло Дичев. . . . Какви са тези безмислени професии! Той не е финансов специалист! Не съм чул финансов специалист да се изказва по проблемите на културата на антропологията! Все професори, все културни, все антрополози - какво ядат тези, от къде получават пари за да си купуват ядене, все културно антроположски проблеми!
288
0
 
3
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
След като стана ясно, че нивото на медицината в България е много ниско питайте хората, които носят отговорност по дефиниция биха ли желали да променят нещо по този въпрос? Първо разбира се министъра на здравеопазването и след това разбира се министър председателя. Те носят отговорността по дефиниция. Те изобщо имат ли способностите необходими за да променят нещо? Иначе, разбира се Кирчо винаги може да се разходи на екскурзия до Македония.
287
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дам, българина става специалист, за да безчинства върху простолюдието със знанията си. Банкерите го крадат, лекарите го убиват и тн.
286
0
 
5
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
357-ми,от вече тук изложеното следва, че смъртността в България от ковид е много висока не защото хората не са ваксинирани а защото българската медицина ги оставя да починат, защото не е приведена в състояние да може да ги лекува. Същите тези хора в по-модерна здравна система ще оздравеят и даже ще си свиркат след това.
285
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността в България в момента е като в Тринидад и Тобаго. Перу отдавна са далече зад нас.
284
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левът отдавна е вързан за еврото, с Валутния борд. Така че няма да има сътресения. Даже, сме закъсняли. Хърватия влезе в ЕС доста след България, но ще приеме еврото преди нея
283
0
 
2
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Сега интерпретацията на данните. Има една неприятна истина, която грижливо се крие от обществото в България, касаеща медицината. Медицината в България има върхови постижения, но като цяло общото ниво е много ниско. ОБЩОТО НИСКО НИВО НА МЕДИЦИНАТА в България води до високата смъртност при редица случаи. Казано иначе, много хора почиват в българските болници, без да има нужда, защото световната медицина отдавна в в състояние да излекува тяхният конкретен здравен проблем.
282
1
 
0
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Здравей 357-ми,ти пишеш "А ние, като сме толкова умни, що сме номер 2 по умрели от ковид за последната седмица, а датчаните са на 26 място.".По брой на официално починали от ковид в света за 16.01.2022 сме на 15-то място с 3,9%. Дания е далеч по назад по този показател. Това е вярно. Забележи, кои са по напред от нас в тази класация. Страни като Босна и Херцеговина, Афганистан, Сомалия, Египет, Еквадор, Сирия, Судан, Перу и Йемен. В Йемен умира почти всеки пети човек заразен с тази болест.
281
1
 
5
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Здравей 358-ми,ти пишеш "4500 евро средна заплата в Дания.И това ако не е висок стандарт,здраве му кажи.А ти си го измервай както ти е удобно.".Конкретно, ако един хляб в Дания струва пет евро и едно кафе в Копенхаген десет евро твоите велики четири хиляди и петстотин евро много бързо ще се изпарят. Следователно не е ясно дали "стандарта на живот" на датчаните е толкова висок. Да някой там са много богати, но не всички. Точно както и в България.
280
2
 
4
 
! Отговори
Вече преди 2 години
няма от какво да се страхуваме!Бегло прегледах написаното/ не го наричам статия/ и установих, че всичко, от което се страхуваме се е случило вече.
279
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е И какво стана, след като гръцкото правителство задлъжня, т.е. открадна 380 млд европейски пари? Ами, опростиха му ги. Сега минималната заплата в Гърция е 730 евро.
278
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЕСЕН- ЛЕВЪТ Е СИЛЕН ЗАЩОТО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 20Г БГ ЛЕВ БЕ ЗАВЪРЗАН ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА- ТИ КЪДЕ БЕШЕ ТОГАВА ЗА ДА ОТСТОЯВАШ СУВЕРЕНИТЕТА НА БГ ЛЕВ, А ПОСЛЕ ЗА ЕВРОТО, ЗА ДА Е СИЛЕН БГ ЛЕВ В БНБ СТОЯТ НАД 20 МИЛИАРДА ЕВРО, КОИТО ПОДПИРАТ СИЛАТА НА ЛЕВА.
277
6
 
21
 
! Отговори
Бесен преди 2 години
Направо побеснях докато четях всичките тези глупости!! Левът е силен и с него си пазим и суверенитетът със сигурност. Живея в Германия и не познавам нито един германец, който да ни си спомня с умиление за марката и как по-добре са живеели. Как парите им от 10хил марки станали 5хил евро в банката и т.н. Как всичко поскъпнало и как еврото ги прецакало.. и още много мога да изброя като примери, защо еврото не трябва да идва..
276
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този тип има странната претенция, че открива проблем и после си го разтяга на локуми! Откъде му дойде на ум, че имаме притеснения за еврото? Да идва веднага! Хората спестяват в евро, купуват имоти в евро. какво още? Този фалшив тип така сам си прокарва джендерски тези и се бори смело после, а велешките будали плащат!
275
0
 
6
 
! Отговори
Антрополог? преди 2 години
Сигурно разбира и от футбол.А защо не се изкаже и за ковида,Украйна,РСМ?Нали сме всичколози и всеки разбира от всичко,само не от своята работа,затова работите у нас не вървят.Сбърках,всеки е перфектен според себе си и в работата си,но началниците и колегите му са мързеливи ***,вземащи повече пари и провалящи работата.Всяка коза за свой крак и 6,5 млн кози тук имаме свое мнение,но различно. Няма единство и как да има,като войната е във висшите етажи на властта,а ние само се учим.
274
1
 
10
 
! Отговори
До Заьо преди 2 години
4500 евро средна заплата в Дания.И това ако не е висок стандарт,здраве му кажи.А ти си го измервай както ти е удобно.
273
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние, като сме толкова умни, що сме номер 2 по умрели от ковид за последната седмица, а датчаните са на 26 място.
272
5
 
3
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Като им е висок стандарта на живот в Дания, защо тяхната страна днес е 33. а България е на на 59. място по брой на нови инфекции от ковид?