Икономист: Проблемът с РСМ е свързан с история, идентичност...

РСМ не е малък търговски партньор на България, смята Стоян Панчев
19 яну 2022 17:30, Ния Христова
21
 
Проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност, с акцент върху коридор номер 8, имат ключова роля за отношенията на България със Северна Македония.
 
"Ако този коридор беше толкова важен, вече щяхме да сме видели прогрес по случването му. Големите неща, свързани с икономиките на двете страни, са се случили преди доста време в диапазона от 2000 и 2004 година, когато и двете страни влизат в една и съща търговска зона. Тогава се премахват всякакви форми на митнически ограничения и се започна едно регулаторно сближаване между страните от Западните Балкани и България", каза икономистът Стоян Панчев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му икономиката между двете страни се развива добре и Северна Македония не е малък търговски партньор на България. 
 
"Проблемът е свързан с история, идентичност, геополитика. Икономиката е далечен момент, но тъй като е безспорна, тя излиза напред. Двата нови кабинета се опитват да водят посоката към икономиката. Моето съмнение към този подход е, че големите икономически крачки са направени вече в миналото и това са символни стъпки, а не сериозни към икономическия ефект", коментира Панчев.
 
"Ако премиерът толкова го вълнуваха чисто стопанските взаимоотношения с някоя от страните на Балканския полуостров, която е извън ЕС, може би първо трябваше да мине през Анкара, след това през Белград и тогава да отиде в Скопие. Става въпрос за търсене на икономиката между двете страни като опит за създаване на нов диалог", поясни Панчев. 
 
"От Коридор номер 8 ще имат изгода други страни, например българските туристи, които пътуват за Западните Балкани. Това няма да е твърде голям директен положителен ефект за Северна Македония. Но този въпрос не изисква толкова висока делегация, която да отиде да комуникира по този въпрос", разясни икономистът. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България казва НЕ на Македония за ЕС само и единственно заради говоренето с омраза към нас и фалшивата история в учебниците им. Какъв беше този ЦИРК с краткото име на Македония и отказване от териториални претенции към България от Премиера на РСМ ? Кога въобще е имало дебати по подобни въпроси ?
15
0
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 4 месеца
Българин на трибуната: - Може ли да започна отдалече? - Може, само че кратко. - Когато българският цар Самуил се върна с цялата си войска в Охрид, след битка с Византийците, през 1004г край Скопие, ние си хвърлихме дрехите, за да изхвърлим натрупания орах от битките. Когато излязохме от водата видяхме, че Македонците са ни свили дрехите. Скача представителя на Македония: - Протестирам!. Нас тогава изобщо ни е нямало! Българският представител: - Ето това исках да докажа!
14
0
 
7
 
! Отговори
Македонци преди 4 месеца
имат право да се наричат само сънародниците на Александър Македонски ! Населението на сръбската провинция Македония няма нищо общо с Александър Македонски, още повече че Александър Македонски със сигурност не е говорил смешния Български диалект, които те наричат Македонски език
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
проблемът е свързан от началото на века с Великите сили и насилственото определяне на граници и ето 100 г не може да забравим и не може да простим , тоя лальо какво си мисли канадското пони пришпорено от козяк че ще реши стогодишен проблем
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
има шиптерски фирми и на тоя на изба тиквеш дето ще става посланик в българия
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
От колко години се претопля една и съща манджа. Това са едни тотално промити дъбави глави. Абсолютни лицемери, които ти плюят зад гърба. Долу някой беше писал за отношенията ни с Румъния. Не съм чул някой румънцец да ни плюе. Има доста румънски фирми в България - само 2 от тях са Romstal - гигант за производство на всякакви тръби за отопление или канализация. И Rompetrol с над 70 бензиностанции. Не съм чул за македонска фирма тук - освен ако не е някое туристическо бюро.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Киро харварда току що получи слаб 2 за посещението си в РСМ. Нищо не може да се постигне с руски слуги, които още живеят с македонизма, титовизма и езика на омразата. Защо са ни транспортните връзки с РСМ, ако са нерентабилни? Нямаме пари за хвърляне, нито история за продан. Защитаваме само истинските българи в РСМ, чиито права се нарушават.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
'' Проблемът с РСМ е свързан с история, идентичност '' ........................... Проблемът с РСМ е свързан с балканско, евтино политиканство и от двете страни. Единствената надежда е в Кирил Петков ... всичко друго е селянин до селянина ... седнали, чоплят семки и си опъват ...
8
7
 
15
 
! Отговори
Харвардския Бунак преди 4 месеца
категорично отказа да положи цветя на гроба на Гоце Делчев и за първи път използва формулировката "два народа" когато говореше за Българи и Македонци, по този начи наля вода в мелницата на про-сръбските националисти ! Не зная кой ви го нзначи това продажно лекенннце на минизтур-предцедател, но ако не го свалите час по-скоро ще платите скъпо !
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Македония е част от България. Северна Македония е освободена част от окупираната от Сърбия през 1913 година българска земя. Това го пише и в договорът със Сърбия за Балканската война. Признаваме независима Северна Македония като следствие от историческите процеси на Балканите, загубата на войните и западноевропейската политика срещу България. На сърбоманите можем да покажем договора между България и Сърбия за Балканската война 1912 година.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още ли плачеш за Каролев?
5
8
 
9
 
! Отговори
хм.. преди 4 месеца
Проблема не е само Македония. Ние не се разбираме или сме в никакви отношения с нито една Балканска държава. Вземете Румъния - никакви отношения с тях. Все едно са на друг континент, а не съсед който може да ни е единствения приятел на Балканите....
4
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Югославия беше откъсната от Социалистическия блок и нямахме никакво влияние там. Запада подкрепяше Югославия и югославския режим и репресиите срещу българите в Югославия. Тито беше техен съюзник срещу Съветския съюз. Западна Европа е виновникът за антибългаризма в Югославия. САЩ им даваха долари, петрол и им купуваха некачествените за американския пазар коли Юго. Това е причината за днешните им македонски лъжи. Западната политика в Югославия.
3
1
 
4
 
! Отговори
Demonaz преди 4 месеца
Обръсни се първо.
2
0
 
8
 
! Отговори
Откъде го изкопаха ? преди 4 месеца
Пълни глупости...Коридор 8 не е за Западните Балкани, а трябваше да е връзка на Черно море през Албания, Италия и оттам Западна Европа ! Втората лъжа е , че сме имали икономически отношения ? Истината е , че нямаме никакви ! Единствените такива са малкото туристи, ходещи на Охридското езеро.. Без инфраструктура няма как да има развити икономически отношения. Дори умишлено се пречи на български фирми, които искат да стъпят на македонския пазар, което ще е за сметка на сръбските.
1
0
 
11
 
! Отговори
Асан преди 4 месеца
Икномиз от история не разбира викайте Гоце историка :)))