Радев: Корупцията трябва да бъде съкрушена, ГЕРБ не го изслушаха

Той е готов за диалог с МС и НС, но ще е критичен, ако вижда грешки
Обновена: 19 яну 2022 11:05 | 19 яну 2022 11:03, Камелия Цветанова
358

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Овладяването на демографската криза, справянето с бедността, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитет, отстояването на националните интереси, утвърждаването на позитивния образ на страната ни навън очерта като приоритети през втория си мандат президентът Румен Радев в обръщение към народа, след като положи клетва като държавен глава.

„Преди 5 години вие ми поверихме отговорната мисия като президент да работя за единението и добруването на нашия народ за суверенитета на многовековната ни държава. 5 години по -късно вие отново ни поверихте трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно и направихме решителни крачки. Вашето доверие е най- меродавната оценка затрудните решения, които вземахме по време на мандата, за онова което постигнахме като общество“, посочи Радев и благодари на българите, които са го подкрепили за втория мандат.

Той призна, че първият му мандат като президент е бил в трудно време, „в което стария авторитарен модел е достигнал своя апогей, докато в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше“.

„Гражданският бунт извади на повърхността факти и процеси, които старата власт помълчаваше. Българите въстанаха срещу феодализма, прокурорския чадър над злоупотребите и срещу бедността, безпътицата и безправието, които прокудиха зад граница нашите сънародници. Очакванията на хората от президентската институция надхвърлиха правомощията, които Конституцията й отрежда. Налагаше се едновременно да катализираме промяната, но и да сме стожер в период на остра криза на доверие в политиците“, посочи Радев.

Още по темата
По думите му протестите са отпушили процесите за възстановяване на демокрацията, но той ще е труден с неизбежните грешки и разочарование.

„Наивно е да мислим, че след като повече от десетилетия допуснахме да крепне корупцията, от днес до утре ще върнем страната в коловоза на правото и демокрацията. Отчуждението на хората от политическата класа, недоверието в институциите, безнаказаната корупция и драматичното социално разслоение ще са предизвикателства пред всички нас през следващите години“, призна президентът.

Той припомни, че през първия си мандат е назначил три служебни правителства и те са показали, че хора с различни виждания могат да постигнат единодействие.

„Разкриха се много злоупотреби, показаха, че страната може да се управлява прозрачно и с отговорност. Тези правителства са част от историята, изборите дадоха ново мнозинство, което пое отговорността за управлението. Чака ни изправянето през кризи и тази задача вече е пред МС и НС. Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежките и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам да съм критичен, когато намирам решенията за неправилни“, зарече се държавният глава.

„Държавата занапред не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество“, подчерта Румен Радев и посочи, че в момента има историческа възможност да върнем България в руслото на закона.

Според президента от това зависят всички други добри намерения, а без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал. „Партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция“, подчерта Румен Радев и отново заяви, че без бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система ще се отвори път за реванш на статуквото.
 
Президентът призова за ясно изразена политическа воля и конституционни промени, които да не се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. „След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът“, допълни Румен Радев и подчерта, че демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Според президента укрепването на държавността изисква засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес. Време е да се даде и шанс на общините за икономически и социален подем чрез конституционно гарантиране на финансовата децентрализация, апелира държавният глава.
 
Справянето с демографската катастрофа президентът определи като друга стратегическа цел, за която е необходим консенсус. „Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за намаляване на смъртността, увеличаване на раждаемостта и ограничаване на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират липсата на работещи социални механизми“, подчерта Румен Радев. Според президента консенсус трябва да се формира и около каузата за просветена и образована нация. „Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивидент на нашето поколение държавници и общественици, но е дълг и историческа задача, която не търпи отлагане“, отбеляза Румен Радев. Президентът призова и за промяна на здравния модел към качествено и достъпно здравеопазване, в което  здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напускат България.
 
В обръщението си държавният глава открои необходимостта от ускорена трансформация към нов икономически модел, основан на науката, иновациите, производствата с висока добавена стойност, както и осигуряването на чиста, достъпна и предсказуема енергия. Президентът настоя и за стабилна и предсказуема нормативна среда, защита на собствеността и конкуренцията, насърчаване на предприемчивостта и инвестициите. Румен Радев посочи, че трябва да се осигурява държавна подкрепа за българската култура, на която разчитаме да изгражда духовни ценности и да сплотява нацията.
 
В обръщението си президентът заяви, че дневният ред на правителството и парламента вече е „обсебен“ от справянето с каскада от кризи и техните социални, икономически и политически последици. „Оставам отворен за диалог и споделям отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“, заяви  още в обръщението си към народа и Народното събрание президентът Румен Радев.
 
Румен Раде посочи като основна задача на държавната политика гарантирането на сигурността в свят, наситен с динамика на геополитическите процеси и комплексен характер на рисковете и заплахите. „Затова и развитието на въоръжените сили винаги е било основен приоритет в ролята ми на върховен главнокомандващ“, допълни президентът. Той посочи необходимостта от общо разбиране, че ангажиментът на държавното ръководство към отбраната не се изчерпва с големите проекти за модернизация. „Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на съвременни отбранителни способности с фокус върху хората в армията, върху иновациите и новите технологии“, заяви Румен Радев.

Той подчерта, че развитието на способности и оперативна съвместимост е не само съюзнически дълг, а преди всичко висша отговорност към сигурността на Родината. „При по-добра подготовка и политическа воля, договорите за индустриално сътрудничество могат да предоставят по-добри възможности както за въоръжените сили, така и за икономиката – и то в областта на високите технологии“, допълни държавният глава
Президентът отбеляза, че през целия си мандат с вицепрезидента Илияна Йотова са отстоявали убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика, неотклонно следвайки националния интерес. „Балансираният и прагматичен подход, аргументираното формулиране на позициите, както и отвореният диалог, допринесоха България да продължи да се утвърждава като предсказуем и желан партньор и съюзник, който може да генерира перспективни идеи, да търси прагматични решения, да допринася за стабилността и устойчивото развитие“, каза от парламентарната трибуна държавният глава.

Президентът отбеляза консенсуса в обществото ни за европейската принадлежност на България и отбеляза, че гласът на България трябва да отеква силно в дебата за бъдещето на Европа, за нейната стратегическата автономност и сигурност.  Държавният глава посочи, че в рамките на НАТО е призовал алиансът да търси механизми, за да не се превръща в съюз между производители и купувачи на отбранителни продукти, а да се утвърждава като съюз между партньори, които заедно развиват отбранителни способности чрез интеграция на научно-изследователската дейност и съвместно производство. „Вярвам, че България ще продължи да бъде активен участник в този процес и ще работи за интегриране на нашите научни звена и иновативни компании в инициативата“, каза президентът.

„Отново ще заявя, че външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън“, каза държавният глава и открои като пример отношенията на страната ни с Република Северна Македония.  „Предложеният от правителството многопистов подход в отношенията с нашите съседи има потенциал да динамизира диалога, да укрепи доверието и трябва да бъде подкрепен. Той обаче не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало“, изтъкна Румен Радев.

„Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в ЕС. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми“, посочи президентът.
 
Държавният глава посочи, че активно е работил за икономизацията на външната политика, която може да даде много по-добри резултати, ако се постигне по-ефективна координация между институциите и се преодолее липсата на проектна готовност във важни инвестиционни направления. Румен Радев заяви, че през годините на мандата се е укрепило стратегическото партньорство със САЩ, възстановен е диалогът с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване, отношенията ни с Китай са издигнати на ниво стратегическо партньорство, задълбочени са връзките с редица държави отвъд европейското пространство. „От началото на мандата с Илияна Йотова използвахме всеки възможен повод за разширяване на българското културно пространство и за отстояване на нашите достижения“, каза още президентът и допълни, че ще продължи още по-активно тази политика на фона на зачестилите  посегателства върху българската култура и история.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
1
 
! Отговори
wakashimitsu преди 2 години
Гузен негонен бяга хахах
308
5
 
1
 
! Отговори
331 преди 2 години
На роби като теб пожелавам да се върне Боко Мутрата. За първи път имате читав премиер и веднага започнахте да мучите като червеноглави ***. Кирил е на власт от месец, а по-умните знаем, че икономиката е инерционна система и сега се случва това, заложено преди 2-3 години. Да не говорим за Ковид, да не говорим за напечатаните трилиони долари, които предизвикват инфлацията ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!!!!!
307
1
 
7
 
! Отговори
Помоооощ! преди 2 години
Благодарение на "промяната" днес вече има ефект - едното ми лекарство поскъпна с 230 % - платих 16 лв. повече за него!!! А толкова рекламираното увеличение на пенсиите от Просто Киро беше едва15 лв. !!! Отделно изчезнаха един куп лекарства! Толкова увеличиха и на жена ми !!! Благодаря ти, Просто Киро ! Дано гниеш в ада ! Загроби 1.5 милиона пенсионери ! Днес получаваме геноцида на Просто Киро и Зеления чорап !
306
2
 
10
 
! Отговори
ред и законност преди 2 години
Пречупването на гръбнака на политическата корупция преминава през импийчмънт на Румен Радев.
305
0
 
10
 
! Отговори
това е положението преди 2 години
Докато има машинации при изборния процес, корупция ще има! Първо трябва да си изберем достойни хора да ни управляват.
304
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб знаят, че вече изчезват като партия. Озлобени, нагли и без никакво политическо възпитание. За радост вече са история.....От 32 години не сме такъв президент. Респект! само като си спомня за личният Президент на Бойко-Плевнелиев, няма как да не се засмея.....Хората още не осъзнават, но вече си казват открито мъката, задават въпроси, критикуват, нямат търпение нещата да се случват и т.н. Това вече е демокрация! При ББ-Герб, беше див червен капитализъм. Диктатура. Безхаберие! Страх и безнадежн
303
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заглавието на статията се крие отговора, защо Герб напуснаха залата. припознаха се....Герб не са конструктивна опозиция, не работят за народа и единствената им цел е да пречат на Парламента. Дано"слепците" видят колко безотговорни и самовлюбени са представителите от тази партия. Освен това смятат, че имат нотариален акт за държавата. Но лично аз виждам в цялото им държание, една губеща и без идеология партия, която в момента крета преди изчезването си.Жалкото е, че там има и медици.....
302
1
 
12
 
! Отговори
от нас зависи преди 2 години
От нас зависи дали ще търпим Бандата на Румен да ограбва спестяванията на възрастните хора и дали ще споделим нещастието на нашите подители. Защото следващия Иван Костов като деноминира 1000 за 1 лев и тогава и родителите на Радев ще възръптаят срещу непочтенния син.
301
0
 
11
 
! Отговори
извода преди 2 години
Както обичал да казва Румен Радев: "Не ме слушай какви ти ги разправям, глей ме кви ги върша . . ."
300
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията е в президенската администрация
299
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дедо "Когато финансов министър кара клонирана кола, друг е следствен, а началника им има чекмедже пачки евра и кюлчета от злато,то БГ гражданин трябва да се замисли как така става това?" Когато ДС прави компромати с "кюлчета" на министър председателя, тяхната "майка" КГБ им помага като листва за издирване двойника на ЗАКОННАТА кола на политически опонент на ДСарите и техните кукли всеки БГ гражданин трябва да се замисли с каква власт точно разполага ДС у нас и кой я контролира отвън!
298
22
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Когато финансов министър кара клонирана кола, друг е следствен, а началника им има чекмедже пачки евра и кюлчета от злато,то БГ гражданин трябва да се замисли как така става това? Има ли гл. прокурор или някакъв ***, къде е гражд. общество?Толкова ли се премирихме с комунистите- крадливи.Не изчегъртване , а забрана за такива крадливи партии -ГЕРБ и ДПС.
297
4
 
13
 
! Отговори
Ние преди 2 години
Назначиме за съветник на някой министър за 5000 лв. заплата и цял ден ще повтарям , че си премахнал корупцията.
296
4
 
17
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Трябва да сте много плоски, за да вярвате,че изборите бяха истински.Това бе най- голямата лъжа в полза на Радев, затова не гласуваха хората, а Радев иска точно това. И всъщност кои хора????? 6 млн уж от които деца и възрастни и малка част работещи. Почти всеки човек има някой в чужбина.
295
1
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Браво Карачанаков!!!!!
294
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Хак да са ви и прецедента и харвардското неграмотно премиерче! Не отидохте да гласувате, само 30% дадохме вота си и сега ще търпим още 5 години безобразията им!
293
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ГЕРБ изобщо не трябваше да бъдат в залата! Радев се закле в Конституцията, без да му мигне окото, че преди това я наруши неведнъж! Тази церемония, беше безмислена!
292
3
 
20
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Йотова пуска САДИСТИ на свобода. Сега още 5 години и ще пусне и килърите, изпълнителите на БСП.Това е Радев Йотова.
291
3
 
24
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Редник Радев лешпероядов коремно лицево опоров е човек без никаква отговорност.Корупцията стана двойно по голяма, тока стана нетърпимо скъп,храната скъпа, дълговете тройни, милиарди са взети назаем,а МАЛОУМНИЯТ народ спи и му прави евалла. Терминал 2 ще ви се отрази добре.Ако излезете,ще разберете, колко е скъпо в България.Генерал менерал
290
1
 
21
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
РАДЕВ Е ГОЛЯМ МОШЕНИК!РАДЕВ Е ГОЛЯМ КРАДЕЦ!ДОЛЕН АМЕРИКАНСКИ ПЛЕННИКТАМ ГО ПРАВИХА СВТЕЦ!!! ЗНАЕМ,ТОЙ НЕ НИ Е НУЖЕН!ТОЙ ЗА НАС Е ЧУЖДА ВЕЩ!ЩОМ ПОКАЖЕ СЕ Е ГУЗЕН,БЕЗ ДОСТОЙНСТВО И БЕЗ ЧЕСТ!!!