ВМРО: Българите са държавотворен народ за РС Македония!

Подминаването на костите на Гоце Делчев от премиера е историческо предателство!
Обновена: 19 яну 2022 13:29 | 19 яну 2022 13:29, Елка Василева
40
ВМРО: Българите са държавотворен народ за РС Македония!
Снимка: БГНЕС

В Македония няма „македонци“ с българско самосъзнание, българите са държавотворен народ за РСМ, а подминаването на костите на Гоце Делчев от премиера не е протоколен гаф – това е историческо предателство.

Това заявяват от ВМРО по повод визита на министър-председателя Кирил Петков в Скопие в сряда и коментират акценти от посещението.

Още по темата

„Първо, дали ще казваме Република Северна Македония или само Северна Македония прилича просто на някаква любезност от наша страна. На подарък за отпушване на отношенията, с който нищо не губим. Но не е съвсем така. Македония е регион. И част от него е в днешна България. И България по никакъв начин не бива да се отказва исторически от употребата на думата „Македония“. Нашият герб е базиран на идеята за Мизия, Тракия и Македония. Окончателното подаряване на думата Македония на Скопие и Атина е грешка. Затова и когато става дума за Северна Македония, добре е да се напомня, че част от северната част на региона Македония е в днешна България. Върху друга част от северния дял на региона Македония е обособена република, която носи това име. И която има обща история с България.

Колкото до „отказа“ от териториални претенции от страна на Скопие, това е почти комично. Но комично по-скоро за България. След вековни борби за Македония стигнахме до това, че... Македония великодушно декларира, че няма претенции към нас. Да не говорим, че РСМ отдавна е записала в Конституцията си, че уважава териториалната цялост на съседите си. Днес с вербална нота преразказват Конституцията си, което си е просто медиен балон“ заявяват от ВМРО.

„Второ, да посетиш Скопие и да не отидеш на гроба на Гоце Делчев – това не се беше случвало на български държавник. А вчера Кирил Петков просто подмина демонстративно гроба на Гоце Делчев. И то в деня, в който хората в София чакаха с часове да си купят юбилейната монета, издадена от БНБ по повод 150-годишнината от рождението на войводата. Има и още нещо. Когато българският премиер подминава символа на борбата на българите в Македония за освобождение и обединение, дава поле на македонизма и легитимира грабежа на българската история. Това не е просто протоколен гаф.

Разбираемо е, че не може и не бива да се говори единствено за история, но чак такова загърбване на историята граничи с национално нехайство. Нещо повече – това може да се разчете като категорично отстъпление от Рамковата позиция на България, гласувана от 44-тото НС и реално препотвърдена от всички партии в настоящия парламент с декларацията след КСНС миналия понеделник.

А чак такова предоверяване на икономическите фактори граничи с наивност. Само в последните десетилетия поне пет пъти в отношенията на двете ни страни са звучали такива ентусиазирани нотки за ЖП линии и какво ли още не. Резултатът е известен. След като столетие едната страна пречи на прословутата ЖП линия, какво ни кара да мислим, че ще се активира в следващите месеци?“, коментират войводите.

„Трето. Поставянето на фашизъм и България в едно изречение е неприемливо. В какъвто и да било контекст това води до оплитане в обяснения. А премиерът не е особено подготвен в тази област. Ясно е, че до средата на миналия век етническото определение и самоопределение за мнозинството от населението в Македония е българско. Това е важното. Ако някой ще говори за български фашизъм, първо е по-добре да се сети за македонисткия сталинизъм. Намесата на двете човеконенавистни идеологии няма нищо общо с изначалната картина в Македония в онези десетилетия – тя е безусловно българска“, посочват от ВМРО.

„Четвърто. Кирил Петков употреби формулировката „македонци с българско самосъзнание“, което приема тезата на Скопие, че в РСМ живеят само македонци, а българите са определяни с пейоративните българофили и българомани“, оценяват от партията.

„Пето. Няма народи от двете страни на границата. Има един народ от двете страни на границата. И няма просто някакви българи в Македония. Българите в днешна РСМ са държавотворният народ. Част от който в десетилетията на титовизма възприема политическата македонска идентичност и за свой народностен етикет. В този смисъл в днешна РСМ живеят и хора с българско самосъзнание. Които са същият този народ. И чиито права трябва да бъдат ясно – и подчертано – защитени конституционно в Скопие. А не просто упоменати като едно от малцинствата“.  

ВМРО настоява за стриктно придържане към позицията на КСНС и заявява, че  замяната на история с икономика е недопустима. „Замяната на историческата истина с идеята само за човешки права – също. България е в правото си да настоява и на историческата истина, и на икономическо деблокиране, и на човешките права. Имаме правото, авторитета, необходимостта. Всичко друго е пораженческо обслужване на чужди интереси“, заключават от ВМРО.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Реметалк преди 2 години
Да не забравяме историята! Да почитаме геройте! Да продължим делото!Завета на Странджата към младия Бръчков е "вземи", "помни", "***".... къде са "политиците" в тези мисли??? 6
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Татарин идва от народа тати ,който е изклан от Чингис хан и късно явление от 13 век.Престанете да пишете глупости.А зКирилПетков си е предател.Така е когато се поставя емигрант на върха на държавата!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, пази България!От зли езици, лоши думи и неграмотни управници.Другото ще си върнем с бой!
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте обвинявали Македонците,че казват че сме имали фашисти през 1940_1944 година.Разходете се в България и ще че видите във всяко село и град има паметник в чест на загиналите Български партизани,които са се борили срещу Българските фашисти.Думата фашизъм има италянски произход ,но се ползва за синоним за всички които са били в коалиция с Хитлер.Същото се отнася за татарите.Това си е една от нашите теории за нашия произход.Те са три.Татарите от Татарстан не са лоши хора,а обратното на лоши.
24
4
 
9
 
! Отговори
София преди 2 години
България клекна.
23
1
 
9
 
! Отговори
За Кървавия Божик преди 2 години
Когато по Коледа (зимата на 1945-та година) избиват над 30000 българи нито дума. За изтезаването на безброй българи (поне 20000) след това, докато или не се откажат от българската си идентичност били не бъдат убити също. Време разделно за българите в Македония започва още 1913, но от 1945 започва гнет сравним с турския в Родопите от 17-18век! Относно фашизма - коя друга държава по света е спасила над 60000 евреи! България организира канали за бягство и спасение на 10-ки хиляди евреи от Италия
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тоя Гоце Делчев!!!Не е нито от ранга на Ботев ,ни от величието на Левски.ВМРО са част от проблема в отношенията,не от решението.
21
8
 
9
 
! Отговори
българин преди 2 години
Както виждам, вече много хора си отварят очите за истината. И виждат, че националистите от ВМРО са същите yбитaци като огледалната им партия в Р. С. Македония - ВМРО-ДПМНЕ. За щастие те сега са в опозиция във Скопие, но ако има антибългарски действия те бяха през тяхното управление. Спомнете си за Спаска Митровска, Бог да я прости!А Шкембе Войвода всички го знаем че е агент на ДС нали? До революцията на Гарибалди (с него е бил и Петко Войвода!) италианският народ не е съществувал изобщо!
20
6
 
8
 
! Отговори
трио българка преди 2 години
Киро направи доста гафове при визитата си и сега въпроса, който стои е дали е поради липса на опит, ниско ниво на познание по темата (означава абсолютен непрофесионализъм) или изпълнение на нечие поръчение. ВМРО доста добре подчерта и изброи моментите, в които сгафи харварда, но тя е партията, която трябва да се завре в дън земя, а не да се обажда по темата, след многото си издънки и псевдо "вмро" позиции. Проруско ВМРО не може да съществува и затова са една шепа. Скоро и Копейкин не будет!
19
5
 
2
 
! Отговори
Ю ЕС ЕЙ преди 2 години
Йес йес, ай ем америкън конгресмен! О май Джизъс! Но Вето за Норд Македон! За Бългериен Бум Бум по мека седалищ.
18
2
 
4
 
! Отговори
анонимен до 17 преди 2 години
Супер си. Но повечето българи са груби националисти и не са дорасли до това което пишеш. Да,това е бъдещето на Света. Не се иска много мозък да се разбере. И добро сърце да се приложи. За съжаление тези неща липсват на Балканите. Тук само делим територии и ровим кокали от миналото.
17
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
"Пето. Няма народи от двете страни на границата. Има един народ от двете страни на границата." Тези националисти съвсем избиха рибата, та чак се размириса! Кой има полза да налива масло в огъня вместо да го гаси???Значи какво излиза? Представям си как например Найджъл Фарадж изведнъж се изцепва: "Няма два народа от двата бряга на Атлантическия Океан! Няма британски народ и американски народ, всички сме британци, и гражданите на САЩ са британци!" Не вие само си го представете???
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВМОРО трябва да се забрани като рушащо , насаждащо омраза и разделение на балканите движение.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПростоКиро идея си няма от история и национални интереси, но тръгнал на крака да им ходи на сърбоманите. В България никога не е имало нито фашистки, нито нацистки режим - "фашистки режим" е КПСС опорка, спусната на нашите комунисти - те се биели срещу фашистите в България. Фашизъм има само в Италия при Мусолини и донякъде в Испания при Франко. После Тито взима опорката, че българската армия в Македония била "фашистка", а сърбите освободили горките "древни" македонци от бълг. фашистко робство.
14
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
ВМРО са фашисти и лъжепатриоти,начело с дебелия си ръководител. Той е и бивш агент на ДС(Държавна сигурност).
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За шкембевойводите македонизма е източника им за прехрана, власт и пари. И ще си я експоатират темата до второ причастие. След години няма да има граници, нации, а свободни хора, ама тея пак ще си каканижат македонизма на хурката, комплексарите им, наливайки вода в мелницата на рускиия империализъм.
12
2
 
5
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
До хехе ми тогава Източна Герамния да не се бе обединявала със Западна бе , ко ще кажеш!Няма комплексарщина има непрекъснат натиск отвън за това да не си търсим земите. А ти така лесно говориш щото се прид компа! По-смешното и трагично е че сърбоманите и коментерновците продължават да тормозят народа ни и още по гнесното че се подкрепят от Запада!!
11
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Точно така номер 14 хехе. Алеко ги е описал като никой не може . Българите не са добри хора.
10
9
 
5
 
! Отговори
хехе преди 2 години
Българите само гледат в комплексарското си минало. Затова и бъдещето им е никакво.
9
6
 
6
 
! Отговори
македон преди 2 години
В Македония няма македонци . Българите са държавотворен народ в РСМ. Две изречения - две грешки , показващи незнание , лъжи , неграмотност , злонамереност , манипулативност , внушаемост на мнения и твърдения , колкото смехотворни , толкова и жалки !