Първанов за РСМ: Най-важното е да се върнем на положението, че ние сме най-братските народи на Балканите

Ние не искаме да вкараме Тито и Сталин в ЕС, заяви Плевнелиев
20 яну 2022 23:00, Нели Христова
119

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

В РС Македония не са извършени необходимите реформи, за да започне преговори с Европейския съюз. Македонските тайни служби са филиал на сръбските, а сръбските са филиал на руските. Ние не искаме да вкараме Тито и Сталин в ЕС.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев /2012-2017 г./, отговаряйки на въпроса на БГНЕС във връзка с резултатите от неотдавнашната визита на премиера Кирил Петков в Скопие.

Президентът Плевнелиев даде за пример Албания, която заедно с РСМ е кандидат за започване на преговори, но за разлика от Скопие, Тирана е осъществила мащабни реформи през последните години.

„Албания е готова, защото през последните години тя направи мащабни реформи, такива каквито в Скопие не направиха. По тази причина България с пълно право заяви, че тя е по-напред. Албания направи честно преброяване на населението и даде права на българското малцинство. Тя направи промяна в учебниците и там по друг начин се говори за комунистическата идеология и минало. Службите на Албания са много по-интегрирани със службите на НАТО и ЕС, за разлика от службите в РСМ“, каза Плевнелиев.

Той подчерта, че това е правилният подход, но нито една „подобна реформа не сме видели в РСМ“.

Президентът Плевнелиев призова: „Важно е нашите приятели в Скопие да разберат, че само с лобиране няма да стане. Скъпи приятели в Скопие необходими са реформи, необходими са действия. Това се ще отключи вратата за желаното европейско членство“.

Президентът Георги Първанов /2002-2012 г./ заяви, че всеки има право да бъде оптимист, особено ако е в първите седмици на своето управление. Така той коментира оптимистични сигнали, които премиерът Кирил Петков излъчи след визитата си в Скопие.

„Смущава ме скептичното отношение на някои от неговите македонски домакини, включително на президента Стево Пендаровски, който каза някои думи, които прозвучаха недомакински“, добави Първанов.

Той пожела успех на Петков, но подчерта, че „само с Коридор №8 или някой инфраструктурен проект нещата между двете страни няма да се разрешат“.

„Темата за общата история трябва да получи своето разрешение. Най-важното е да се върнем на положението, че ние сме най-братските народи на Балканите, а не най-вражески както е в момента“, категоричен е Георги Първанов. Росен Плевнелиев също е съгласен с тази позиция на своя колега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Не може да се гоори, че управляващите в Скопие са ни приятели - те никога не са ни били приятели! Те съсипаха и съсипват животите на милиони българи там. Как може българин да ги нарече приятели на българите?!...Трябва да сме открити към проблемите, не да се опитваме да ги манипулираме, а да ги решаваме. Ако един политик се бои дори да назове един проблем, как ще може да се потопи в него, за да го реши?! - НИКАК! Престанете да играете на маймунското хоро на македонските управници...
99
0
 
6
 
! Отговори
Срам и глад! преди 2 години
*** къде е държавата, колко на зле отива всичко, Вие ни занимавате с РСМ!!!!WTF!!!!!
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се освободим от Радев и да изберем Първанов за Президент, той е историк, а Радев е ***.
97
1
 
8
 
! Отговори
МАФИЯ преди 2 години
Радев, оставка!Заради теб сме в този обречен капан.Продадохте България на сърбоманите!!!
96
1
 
5
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 2 години
Какви братя са ни тези прош*ляци бре ?!!! Българите ги избиха и асимилираха ..... Малкото останали ги преследват и унижават .... Да си стоят там , шипърите си знаят работата .......
95
1
 
4
 
! Отговори
иво преди 2 години
Агент Гоце първо да мине през затвора пък след това да дава мнение.Първанов е един от гробокопачите на България.
94
3
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До уверен съм Ти пък защо мислиш, че Путин не желае РСМ да влезе в ЕС?! Според мен, Путин не желае РСМ да си оправи отношенията с нас, а не да не влезе в ЕС - Путин се натяга на ЕС, не на нас...
93
1
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен106 Какъв проблем е разрешил Петков, см.еш.ко?!...Не виждам никакъв решен проблем а само платформи за нови проблеми...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
92
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Братски народи със сърбите?! - защото те представляват РСМ...
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да Г.М.Димитров е друг предател от същия период англииски и американски шпионин комунист а улици Георги Димитров колко щеш по много градове в България
90
0
 
9
 
! Отговори
али преди 2 години
На балканите всеки мрази всички други, всички имат териториялни претенции към съседни страни, всяка държава публикува карти, които обхващат съседни държави. Какви братя ? Пълни глупости...
89
0
 
14
 
! Отговори
РАДЕВ РАЗЦЕПИ БГ преди 2 години
ОБЯВИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА НА 1 000 000 БЪЛГАРИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА.... ДОКАТО РАДЕВ Е ПРЕЗИДЕНТ - БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ОБЕДИНЕНА........ О С Т А В К А...!!
88
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първанов и Плевнелиев не могат да си влезнат в кожите как един Българин с образование в Харвард е на път да реши проблема а те не са имали нищо общо с това .Долни, мазни използвачи и манипулатори . кешепир да има нали другари ?
87
2
 
8
 
! Отговори
перко преди 2 години
Киро ще реши впроса със смолетна линия София -Скопие и ще пътува с гражднската авиация. Да се смееш ли, да плачеш ли?
86
1
 
0
 
! Отговори
Аз да кажа: преди 2 години
Значи в нарушение на националното и международното законодателство вие разглеждате и даже отсъждате по делата на Сакскобурга, които принципно трябваше да изхвърлите веднага в кофата. А мойте дела пак така в нарушение на националното и международното законодателство не разглеждате и хвърляте в кофата!Вие сте расистки *** синове Страсбург!Да си знаете!
85
2
 
8
 
! Отговори
Не ги искаме вече преди 2 години
Били сме братя, ама вече не ги искаме. Да си трошат главата.
84
0
 
12
 
! Отговори
сталин ги спира преди 2 години
бивш комунист няма , асега са милионери , да кажат за Коминтерна и как Димитров подписва Бледската спогодба с Тито , България да стане федерация към югославските федерации , и понеже към този момент правят вардарска бановина федерация Македония идеята на Тито и Димитров е Пиринска Македония да отиде към Вардарска ,а на България да се върнат Западните покрайнини . Дори Гръцката комунистическа партия излиза с изявление че е съгласна егейска македония да отиде към вардарска ,
83
0
 
11
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
Г. М. Димитров и Георги Димитров не са една и съща личност.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според ЕС и ЕК ,Македония е доста по-напред в реформите.Това изказване на Плевнята е абсолютна лъжа.Даже Албанския премиер и президент потвърдиха това.И Плевнята като говори така не създава ли омраза.А по отношение изказванията на Пендаровски не е казала нищо лошо ,нито е казал лъжа.
81
7
 
7
 
! Отговори
уверен съм преди 2 години
Докато в България елита е от хора като Тиквата, Радев, Каракачанов и Слави Трифонов, Копейкин , Нинова и Доган..., а науката е с професори като Топалов , Овчаров и Илчев винаги ще изпълнява повелите на Путин. А Путин не желае Македония в ЕС. Помнете ми думата...нашите "независими" политици" ВИНАГИ ще намерят причина за да държим на ветото си, защото Царят Самодържец Путин така им е наредил.