Стефан Янев: От войната хората страдат, никой не я иска

Работим по 3 сценария при евентуално нападение на Русия над Украйна
20 яну 2022 21:40, Нели Христова
88
Стефан Янев: От войната хората страдат, никой не я иска
Снимка: БГНЕС

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница да бъдат предвидени в бюджета или в актуализацията му. Не говорим за нови подводници, но са в добро техническо състояние", това каза пред NOVA министърът на отбраната Стефан Янев.

Също така стана ясно също, че ще купуваме още 8 изтребители от САЩ, но засега не се знае кога.

По отношение потенциален конфликт между Русия и Украйна военният министър заяви, че се работи по три възможни сценария.

"В момента дали и какво решение предстои ще се разбере в следващите няколко седмици. В календара на НАТО предстои среща на министрите на отбраната през февруари. Дотогава трябва да имаме национална позиция, която аз трябва да защитя на срещата. Когато се вземе решението за позицията ни от Министерски съвет, ще бъде комуникирана", заяви Стефан Янев.

Той подчерта, че няма искри между него и премиера след коментара, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО у нас, а позицията му остава същата за онзи момент.

Според него за национална сигурност и национални интереси няма "фоби" и "фили", а в това отношение трябва да сме българофили.

"От войната хората страдат, никой не я иска, но е наша отговорност да вземем мерки и да бъдем подготвени за нея. Българската армия е призвана да поддържа готовност, така осигурява суверенитета и териториалната цялост на страната. Армията ни може да реагира при развитие на негативен сценарий във връзка с Украйна и Русия", категоричен е Янев.

"НАТО и САЩ заявиха, че няма да се намесят, а България има своя принос към решенията на НАТО. За България може да има и други последствия от такъв един конфликт, затова трябва да имаме готовност", каза още министърът.

"НАТО има своя политика за създаване на определен тип подготвеност при конфликт до границите на страни членки на пакта. НАТО е отбранителна организация и България адекватно трябва да е готова със своите отбранителни способности", подчерта той.

Относно развитието на военната инфраструктура, Стефан Янев заяви, че всеки мост може да се използва за военни цели, а инвестициите в инфраструктура е добра идея, но трябва да се има предвид нивото на модернизация на българската армия.

"Недофинансирането на способностите на армията е значително през последните години, така че трудно може да се мисли в момента за създаването на нова военна инфраструктура", добави той.

Според него президентът Радев и в момента е добър лобист за въоръжените сили и тяхното развитие.

"Ние трябва да инвестираме в преворъжаването и превръщането на армията ни в адекватна на нивото на нашите партньори. 2% от БВП за отбрана е планирано да се стигне до 2024 година. Търсим баланс между спешната нужда и възможностите на държавата. Продължаваме разговори за бюджета и търсим допълнителни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнака на Българската армия", смятат военният министър.

Той заяви, че не може да се каже, че тази година ще купуваме бронирани бойни машини, защото още няма договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
.."ВВС имат 45 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета от които над 220 изтребителя. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна ***, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; .."
21
4
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
До ПроСоТо Само че тогава бюджетът за армия е стигал до 25% от БВГ. Ненормална работа
20
1
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Поправка ss400 ракетите бяха над 200 с 500 че и 600 км обсег всички се страхува ха от тях затова ги изгориха в Змеево
19
2
 
5
 
! Отговори
Ossi преди 2 години
Този това съждение дълго ли го мисли? Войната никой не я иска, но за нея трябва да си готов, а не със събути *** като нас. Какви подводници, какви пет лева. При ескалация на територията няма да остане никой, всеки ще избяга.
18
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
.."установки С-300 с обсег до 75 km, общо 20 мобилни установки СА-75 Волхов и С-75 Двина с обсег до 45 km, 30 мобилни установки С-125 Печора с обсег до 12 / 32 km.В състава на сухопътни войски: 3 зенитноракетни дивизиона от комплекс 2К11 Круг с обсег 50 km, 20 мобилни комплекса 2К12 Куб с обсег до 24 km, 24 мобилни 9К33 Оса с обсег до 13 km, 20 мобилни комплекса 9К35 СТРЕЛА-10СВ с обсег 5 km...."
17
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
..продължение:..-"Елбрус (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 Луна с обсег 70 km с възможност за поставяне на ядрени глави, 18 комплекса 9К79 Точка (SS21) с обсег 70 km с възможност за поставяне на ядрени глави; 26 зенитно-ракетни дивизиона въоръжени с комплексите: С-200 с обсег до 240 km 10 установки с възможност за ядрени бойни глави, 10 мобилни установки С-300 с обсег до 75 km, общо 20 мобилни установки СА-75
16
7
 
4
 
! Отговори
Ааааа, др. Янев преди 2 години
Руското жуже я иска и даже жадува за кръв и разрушения.
15
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Така...Моите уважения на госина Военния министър !..Но все пак,понеже темата е военна,нека да припомним нещо..А вие познайте от кой период на държавата ни са данните..И така,успех!..-"Армията е въоръжена с над 2000 танка и над 2000 бойни бронетранспортьора. В Ракетни войски носят бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 km въоръжени с още 24 допълнителни ракети всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 Елбрус (Scud) с възможност за поставяне на ядрени "
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недай боже да стане война с 2 милиона и 100хил пенсионери и с почти толкова ромеи всички ще треперят от нас
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Мои те уважения, но сме разочаровани от външната политика на новата власт '' ..................... Моите уважения, но външната политика на новата власт е единствената възможна в случая ... другото е да сме в компанията на Русия, Северна Корея и централноафриканската република. Нека не забравяме Куба и Венецуела ...
12
1
 
5
 
! Отговори
Сержант преди 2 години
Дали пенсионерите на пенсия и заплата , спомагат за развитие на способностите на армията??? Питам за еди приятел. Нямаме армия. Мога да го докажа.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако видите че слънцето изгрява посреднощ, това са последните секунди от живота ви!
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От гравитацията реките текът, никой не иска да е чорап
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО била отбранителна организация, ами от кого отбанява като отдавна го нема Варшовският договор и колко се разшири НАТО и защо?
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние държава нямаме тоя ще купуваме подводници и какво ще бранят изоставените села пълни с ромеи ли
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добро изказване. Както е казал Айнщайн: За 3та световна не знам, но 4та световна ще се води с лук и стрела.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги против голямите .Те винаги цицат от малките и създават винаги проблеми
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите страдаме по принцип най много от родоотстъпничество. Мои те уважения, но сме разочаровани от външната политика на новата власт.
4
5
 
7
 
! Отговори
РАДЕВ РАЗЦЕПИ БГ.. преди 2 години
1 ООО ООО БЪЛГАРИ НЯМА ДА ВОЮВАТ ЗА ДИКТАТОРА РАДЕВ.... ДОКАТО Е ПРЕЗИДЕНТ - БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СЕ ОБЕДИНИ ВЕЧЕ....... О С Т А В К А....!!!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разкарай проклетите американски бази от нашите земи