Със закон забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници

Няма да се обаждат по телефон от 20:00 ч. до 07 :00 сутринта
71
Със закон забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници
Снимка: БСП

„Тази материя до сега не е уреждана в законодателството на България. За тези две седмици работихме и сме готови с проект на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме днес на среща с неправителствените потребителски организации“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че преди това темата е обсъдена на експертния съвет „Правосъдие“ на управляващата коалиция и има политическо съгласие  за ред и правила.

Министър Нинова представи основните моменти в проектозакона за колекторските фирми.  В него за първи път се предвижда да има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземания. Той ще се води в Министерство на икономиката и индустрията от КЗП.

Икономическият министър подчерта, че изрично в предмета им на дейност трябва да е записано, че ще се занимават с тази дейност. Тя допълни, че членовете на управителните органи на тези фирми не трябва да са осъждани и срещу тях да няма наказателни преследвания. Кредиторът, който прехвърля вземането трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът да знае, коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви своите претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника спира търсенето на вземането и изпълнението.

„Гледали сме да защитим най-вече интересите на гражданите  и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза още министър Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Забраняват се действия и практики по събирането на  вземания чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07 :00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

Икономическият министър поясни още, че новият кредитор, който получи вземането ще води регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника, за да има винаги яснота за кореспонденцията по между им. Също така новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане по-различно от посоченото в договора с  първоначалния кредитор.

В заключение министър Нинова заяви, че е абсолютно наясно срещу какво се изправя. „В оборот са  4 млрд. лв. по този въпрос и сме наясно каква сила имаме срещу себе си“ каза още тя. И изтъкна, че няма да се откаже, защото  хората имат нужда от тази закрила. Да видят, че има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ниновадлъжници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕМОЙ ДА РЕВЕШ А ОДИ У СИТИ КЕШ!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АмчъкистанецЦялата Мара втасала, та седесарката Нинова колектори ще управлява! Боже опази! Все едно тока, газта, парното , магистралите, бюрокрацията, здравето, образованието, армията, правосъдието, чуждите и родните инвестиции, са ни е наред, та стигнахми до колекторския регистър и пренаписването на ЗЗД. То нали и сега е така - докато не ти каже кредитора, че имаш нов кредитор, колектора го духа....
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕХ КАКВИ СТЕ ЛОШИ!ДРУГАРКАТА НИНОВА ВИ КАЗВА СЛЕДНОТО:УТРОТО Е ПО-МЪДРО ОТ ВЕЧЕРТА!ВЕЧЕРТА НЯМА ДА ВИ ТОРМОЗИМ,НА СУТРИНТА СЛЕД КАТО СТЕ СЕ НАСПАЛИ ВЕЧЕ ИМАТЕ СИЛИ ЗА МЪДРО РЕШЕНИЕ ДА СИ ПЛАЩАТЕ ДЪЛГОВЕТЕ!
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме същите весели и забавни хора, които ни предлагат услугата за кредити и битови услуги, да ни събират дълговете. Със същите хубави думи и радостни лица. Артистите и манекенките да обикалят длъжниците и да викат "Оправи я веднага". Зуека, Рачков, Любо на Слави, Краси Радков да събират дълговете. Да си водят асистентките и да казват: "Оправи я веднага".
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това че НАП ни тормози да плащаме данъци?? Това че инспекторите им са вечно жадни за рушвет? Това кой закон ще го спре?? Или за тях може, има изключение???
30
2
 
14
 
! Отговори
zvezdichka преди 2 години
Тормозът, физически и психически, и принудата и към момента са противоправни деяния, а в някои случаи и престъпления.Оспорването на вземане и до сега спираше изпълнението при заповедните производства. Уведомяването на длъжника и към момента е уредено в ЗЗД.Кое точно е новото и в какво се изразява геройството ?И един въпрос с повишена трудност - законът се отнася до колекторските фирми, ами ако кредиторите си направят вътрешен отдел, в който да назначат събирачите, за къде точно ще ги хванат
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо като срок на давност, както е в нормалните държави ще има ли? Или не ви отърва, само простотии измисляте.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bravo na ninova nai poske tormosa da spre nas bg grajdani
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде Корни! Мораториум върху дълговете!
26
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина има доста изкривени представи за справедливост и правосъдие - взел кредит, но смята, че не е нужно да го връща, навъртял сметки, обаче не се чувства длъжен да ги плаща. Нали се сещате какво става когато някой не си плаща битовите сметки, ние балъците дето си правим сметката и си плащаме редовно, му я плащаме - да живеят тарикатите.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгарските артисчета на Слави са огладнели и са започнали да подлъгват народа да взема кредити. Това са чалгарски измамници. Спрете им рекламите. Тези артисчета отдавна са мултимилионери и още искат да залъгват народа с фирми за кредити. Нека да рекламират реалността с лихвите и бухалките на събирането. Трябва да се пусне от държавата антиреклама по телевизиите, която да обяснява опасностите и последствията. Антирекламата в САЩ срещу тютюневата промишленост, спря желанието им да се рекламират.
24
1
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Ей добре че е този Интернет, та да не се знае какъв мишoк си
23
3
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Банките и фирмите да си уреждат лошите взимания . А не да ги продават на трети лица .
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, набиват му шямарите и си я слагам Нинова от за Д
21
3
 
14
 
! Отговори
ТЕ ТИЯ НА ЧЕРЕПИТЕ преди 2 години
ПОЧЕТНИ СА ТИЯ ОТ ПРОМЯНАТА- НЯМА КОРУПЦИЯ- НЕЕЕЕ- ШЕФ НА НАП РЕГИСТРИРАЛ ФИРМА НА АДРЕС НА РАЗБИТ БОРДЕЙ И Я ПРОДАЛ НА КЛОШАР СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ ОТ 1 500 000 ЛВ- ВСИЧКО Е ТОЧНО, НЯКОЙ КАЗА МАФИЯ ЛИ....МИН КОКОР КАЗА- НЕ Е ПРОДАЛ ФИРМА СЪС ЗАДЪЛЖЕНИЯ- НОВ МОРАЛ- НЕЕЕЕ НЕ ЛЪЖАТ....
20
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Нинова,дори само това ако успее да свърши!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търговията с дългове към битовите доставчици на услуги - ток, вода, телефони, интернет, трябва да се забрани. Те да си искат парите сами. Рекламите им са много хубави, подвеждащи и измамващи хората. Нека да внимават с рекламата и обещанията. Битовите доставчици на битови услуги трябва да са отговорни, да не дават реклама с голям шрифт и весели, усмихнати, щастливи хора в диплянките си и по телевизията, а реалността да е, че продават дълговете към неусмихнати и невесели хора и фирми мутри.
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злобен народ, ей. Тази жена се изправя срещу мутри и мафиоти, за да защити бедняци, които като вземат заем от 500 лв. трябва за няколко месеца да го върнат двойно и тройно. Жалък народ сме, жалко за комунистите, които умряха за "народа".
17
1
 
3
 
! Отговори
toti преди 2 години
Ами нека да видим колко кокошкари имат да връщат по 100,1000,10х и тн и тези които са минали повече от 10г или да се извадят от списаците с минала давност или да им се плати някаква сума от ,,нашия излишък'' и да спрат да тормозят хората!!!
16
4
 
6
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
БРАВО ,БЕ....ЗНАЧИ НЕМА ДА НИ ТОРМОЗЯТ ОТ 20,00-часа---ДО 7,00-ч. СУТРИНТА!!!ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ ....ДА НИ СКЪСВАТ *** ОТ ЗВЪНЕНЕ И ТЪРСЕНЕ ..ХА,ХА,ХАААЕ , ТОВА ...САМО ИЗ АБЕН КОМУНИСТ , МОЖЕ ДА ГО ИЗМИСЛИ...ХА,ХА,ХААААААА.......