Със закон забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници

Няма да се обаждат по телефон от 20:00 ч. до 07 :00 сутринта
71
Със закон забраняват на колекторските фирми да тормозят длъжници
Снимка: БСП

„Тази материя до сега не е уреждана в законодателството на България. За тези две седмици работихме и сме готови с проект на Закон за събиране на вземанията, който обсъдихме днес на среща с неправителствените потребителски организации“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че преди това темата е обсъдена на експертния съвет „Правосъдие“ на управляващата коалиция и има политическо съгласие  за ред и правила.

Министър Нинова представи основните моменти в проектозакона за колекторските фирми.  В него за първи път се предвижда да има публичен регистър на фирмите, които се занимават със събиране на вземания. Той ще се води в Министерство на икономиката и индустрията от КЗП.

Икономическият министър подчерта, че изрично в предмета им на дейност трябва да е записано, че ще се занимават с тази дейност. Тя допълни, че членовете на управителните органи на тези фирми не трябва да са осъждани и срещу тях да няма наказателни преследвания. Кредиторът, който прехвърля вземането трябва предварително писмено да уведоми длъжника, че го прехвърля и на кого го прехвърля. По този начин длъжникът да знае, коя фирма може да дойде и да му поиска тези пари. Длъжникът може да предяви своите претенции, като оспори това вземане. Оспорването от страна на длъжника спира търсенето на вземането и изпълнението.

„Гледали сме да защитим най-вече интересите на гражданите  и затова сме разписали при какви условия колекторските фирми могат да събират тези вземания“, каза още министър Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Забраняват се действия и практики по събирането на  вземания чрез тормоз, принуда (физическа или психическа). Осъществяване на телефонни повиквания в периода от 20:00 ч. до 07 :00 сутринта, както и в почивни и празнични дни. Контролът ще се осъществява от КЗП, а неспазването на задълженията по договора ще се наказва с глоба и отнемане на лиценз.

Икономическият министър поясни още, че новият кредитор, който получи вземането ще води регистър на цялата писмена документация, която осъществява с длъжника, за да има винаги яснота за кореспонденцията по между им. Също така новият кредитор няма право да иска каквото и да е плащане по-различно от посоченото в договора с  първоначалния кредитор.

В заключение министър Нинова заяви, че е абсолютно наясно срещу какво се изправя. „В оборот са  4 млрд. лв. по този въпрос и сме наясно каква сила имаме срещу себе си“ каза още тя. И изтъкна, че няма да се откаже, защото  хората имат нужда от тази закрила. Да видят, че има държава, която няма да позволи произвол върху тях и техните семейства“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: ниновадлъжници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закони или не- колекторските фирми тормозят най-простото съсловие хора у нас, които взимат разни абсурдни кредити с абсурдни лихви, защото са със заплати в плик. Белите хора, които взимаме кредити с 4% лихва от банка си връщаме парите. Ако не можем да ги върнем поради някаква причина, се предоговаряме с банката. Колектори не ни тормозят.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКО Е ТОЧНО- 26 ДЕПУТАТИ И 4 МИНИСТРИ- КАКВО СИ ГОВОРЯТ ХОРАТА ОТ НАРОДА КОЛКО К ПРИБРАХА И КОЙ ГИ ПРИБРА ЗА ДА СЕ ДОКОПАТ ДО МИНИСТЕРСТВАТА- НЕ НЯМА ПОДКУПИ, НЕЕЕЕ НИКОЙ НИКОГО НЕ ПОДКУПВА, НЯМА ПОЛИТИЧЕСКА КОРУПЦИЯ- 16 ДЕПУТАТИ И КОЛКО МИНИСТРИ, А ДАРЯВАШ 250 000 ЛВ ПП И СТАВАШ МИНИСТЪР- НЯМА КОРУПЦИЯ.
13
5
 
10
 
! Отговори
Интересно! преди 2 години
Аха, значи не могат да тормозят от 20ч. до 7ч. а през останалото време няма проблем?
12
3
 
8
 
! Отговори
Shshs преди 2 години
Спряха цените на тока - ама наужким, спряха цените на операторите - ама наужким, махнаха сертификатите - ама наужким. А сега разрешават на всякакви паплачони да теглят пари и да не ги връщат. Дано и това е наужким.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До L. "Чух за нова печеливша професия - бияч на частни съдии изпълнители. Много се търсела услугата." Ако знаеше на кого/кои са тези фирми частни съдии изпълнители, щеше да се насочиш към някоя по-малко опасна професия - например, човек, който си слага главата в устата на крокодили и хипопотами, или здравен работник в клиники за Ебола.
10
5
 
7
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Уволнената за корупция, токущо е "подгонила" корупцията ??? Да се смееш ли, да плачеш ли? Вероятно и двете ще вървят точно.
9
1
 
9
 
! Отговори
L. преди 2 години
Чух за нова печеливша професия - бияч на частни съдии изпълнители. Много се търсела услугата.
8
3
 
8
 
! Отговори
НИНОВ преди 2 години
министър Нинова, ама само как звучи... толкова е вече главна
7
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и мобилните оператори немаше да вдигат сметките ама? Е баси правителството само лъжете
6
6
 
6
 
! Отговори
и те така преди 2 години
мая общата до като беше омбудсгърл ни убеждаваше че Топлофикация не може да ни съди и да не плащаме зградна инсталация . корниту и тя така само че за друга сфера :)
5
9
 
13
 
! Отговори
МАФИЯТА В ДЕЙСТВИЕ преди 2 години
ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ СЕ ОПИТВА ДА ЗАМАЖЕ ПОРЕДНОТО ЧЕРВЕНО ПОТАПЯНЕ НА ДЪРЖАВАТА ОСВЕН ГЕРБ ВИНОВНИТЕ СА И ПО ВСИЧКИ ЗЕМНИ КЪЛБЕТА, МИН ЗАПЛАТА КОГА ЩЕ СЕ ПОВИШИ, НАЛИ ОБЕЩАВАХТЕ ВИСОКИ ДОХОДИ- А НЕ КАТО ПЕНСИИТЕ- УВЕЛИЧЕНИ С 7/8% А ИНФЛАЦИЯ 7.8%- МАФИОТИ!
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП не е загрижено, че под тяхното мъдро ръководство хората вземат все повече заеми и ги гонят фирми за длъжници. БСП е загрижено тези свръхзадлъжняли граждани да могат да се наспиват до 7 сутринта, преди да се събудят пред ужасяващата червена реалност. Комунистите никога не са прекалено абсурдни. Винаги може и повече.
3
5
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Не ми крещете бе :)))
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в фтасаха хората на предишния премиер,гладни ще умрат :))
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да е популистко, но е поне нещо.