Трайков: Няма нужда от мораториум, за да се запази цената за битовите потребители

Според него всички чакат помощ, но тя е условна
20 яну 2022 22:40, Нели Христова
15

"Всички очакват да получат някаква помощ, но помощта е условна. Това са стъпки на правителството да ребалансира абсолютно разцентрованата система. В цялата система на енергетиката в момента печелят само производителите и мисля, че правителството ,и в бъдеще с помощта на КЕВР, могат да предприемат стъпки за ребалансиране", коментира бившият енергиен министър Трайчо Трайков в "Денят ON AIR".

Той каза, че мораториумът е бил тактическа стъпка, защото ако е имало комуникация между правителството и КЕВР, е нямало да има нужда от него.

"Няма нужда от мораториум, за да се запази цената за битовите потребители. Най-добрият начин да се балансира цената за регулирания пазар беше чрез коригирането на тази аномалия в Закона за енергетиката, която задължава мрежовите оператори да купуват енергията за технологични загуби от борсата. Най-простото решение беше мрежовите оператори също да купуват на регулирана цена, тъй като са в такава ситуация", изтъкна Трайков пред Bulgaria ON AIR.

"Ако енергията се повишава с темповете на общата инфлация, това не е чак толкова страшно. Проблемът е, че енергийните ресурси се вдигнаха с пъти в период на няколко месеца. Цената ще се стабилизира и би трябвало да се стабилизира на по-ниска от сегашната цена, ще зависи само от общия темп на инфлация", обясни бившият енергиен министър.

Според него цената на газа е основният виновник за цените. Тя е повлякла всички останали цени, защото никой от другите ресурси не е повишил цената по такъв драстичен начин, но те се изравняват на най-високата цена според ресурса, без който не могат. Трайков добави, че цената на газа се е повишила заради комбинация инфлационни и геополитически фактори.

"Булгаргаз" би трябвало, като най-добре установеният участник на пазара, да е развил и вътрешни компетенции, и търговски отношения, и да се справи най-добре в системата. Тоест, няма причина "Булгаргаз" да е с някакъв дефицит, с изключение на факта, че е обвързан със софийската "Топлофикация". Голямата задача е "Топлофикация София" вече да е на релсите на нормалното функциониране", смята Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най хитрия човек
8
0
 
1
 
! Отговори
Замълчи, Трайков! преди 2 години
Трайков е покорен долнопробен слуга на Прокопиев!
7
2
 
2
 
! Отговори
Fena преди 2 години
До Анонимен 3Първо - спира се износа.Второ - ТЕЦ София се закриваСпира субсидирането на ВЕИСпира плащането на студен и топъл резервТова са мерките на професионалистите за спиране на течовете и намаляване на цената на енергията. Какво ще решат шиБAHИTE политици е друг въпрос.....
6
2
 
10
 
! Отговори
Fena преди 2 години
Този тарикат Трайчо беше пълна *** на Боко и по негово време се прие Закона за ВЕИ. Тези правила, написани за "наши" хора при изкупуване на ВЕИ на цени от по 700лв/мвтч надуват най-много цената на тока. КЕВР, Трайчо, Боко - всички надуха цените на електроенергията с глупавите слънцестърчаки....
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крадците са в народното събрание те са със фирмите дето изнасят ток и имат ел.централки затова няма регулация доде не се обере каквото може няма спиране
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така трябва..... От гърба на тоя народ има още за смъкване..... Та чак до ребрата трябва...!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВиК ще затворят ако цената се остави пазарна и хоратя няма да имат вода. Трайков е голяма калинка.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има нужда да се спре износа. Всички го знаят и никой не смее да каже царя е гол(както винаги). Изчислява се потреблението на българите ( граждани и фирми) със коефициент на себестойност. Ако нещо остане се изнася. Много трудно ръш ли. Само че кой ще посмее да се опълчи на зелките или пък на 1/3 продажни депутати с фирми в енергетиката.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми Трайчо то много крадци всеки иска да краде нищо че суровините за тока, са, си наши крадците много