Кирил Петков: България е суверенна държава, няма втора категория членки на НАТО

Премиерът призова Русия да остане ангажирана в диалога за деескалация на напрежението
Обновена: 21 яну 2022 14:21 | 21 яну 2022 14:08, Красимир Ангелов
337
Кирил Петков: България е суверенна държава, няма втора категория членки на НАТО
Снимка: БГНЕС

"България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори". Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който бе повикан в Народното събрание, за да бъде изслушан.

Още по темата
Искането дойде от групата на ГЕРБ заради искането от страна на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България.

По-рано днес руското външно министерство излезе с информация, от което стана ясно какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

Кирил Петков призова Руската федерация да остане ангажирана в диалога за деескалация на напрежението и да работи за по-сигурна Европа.

"Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно и в ограничен обем", заяви Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
4
 
14
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Ами идете да питате Кипър няма ли втора ръка членове на НАТО!Много наивно разсъждавате г-н премиер!НАТО са сковани от страх от новите оръжия на Русия и няма да си мръднат пръста , ни за нас , ни за Украйна!Не случайно Байдън каза , че за малки интервенции на Русия няма да почва вайна и хвърли в паника Зеленски!Всички русофоби начело с престъпната ГЕРБ ,имат сериозни основания да треперят и да се изселват незабавно!
201
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 230/234 Кво, не искаш ли МРЗ от 3000 лева?
200
1
 
7
 
! Отговори
Пожар преди 2 години
Буци да грабне един мър коч и да измие натовцита.Ако му стиска,разбира се.В което дълбоко се съмнявам.По врътлив човек не е имало в историята.С кой не се цуна и гуна.Три папи са го галили по тиквата.Само с Херо нещо не му се получи и страда.
199
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бг не е суверанна държава ако има чужда армия на нейна територия. Освен това няма нито едно гласуване на народа дали е съгласен за НАТО при поне 90 % глаусвали и поне 51 % за НАТО а не както е Петков с седва 2-3 % гласуали нали . Може пък да иска неутрален както е Швейцария вместо ракети срещу София,
198
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ и Русия ще решат дали и откъде да се изтеглят. Ние нямаме думата. Базите не са на НАТО. Американски са.
197
9
 
4
 
! Отговори
Експеримент преди 2 години
До Кирил Мазников "Абе Киртак,каква независима България приказваш бе! Я направи един референдум да видим ЗА или ПРОТИВ НАТО сме!" За да се види каква смешка представляват приказките на русофилите за референдум, само ще си направя един експеримент. Колко от вас биха гласували "за" минималната работна заплата сега да стане 3000 лева в един референдум? Палче нагоре за "за", палче надолу за "против".
196
2
 
15
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Суверенна, суверенна колко да е суверенна с такъв лигльо премиер назначен отвън. Киро поне се научи вратовръзката колко да е дълга и как се ръкува един мъж. Да не ни се смеят толкова.
195
9
 
5
 
! Отговори
нЕкой преди 2 години
Много русоробска *** тука. Бегом към блатная на всични в_тници. Ние сме част от НАТО и ЕС
194
12
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Решението е незабавно скъсване на дипломатическите отношения с Русия.
193
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото едни 41 млрд външен дълг Петков ги направи...Четете,преди да пишете.Сега се упражнявате с някакви милиарди,без да знаете за какво иде реч.Ами като е забатачено всичко,ще се теклят заеми,докато се вкара каруцата в коловоза.
192
6
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Не им мина номера на *** затова сега се чудят как да излязат от ситуацията
191
5
 
13
 
! Отговори
bb преди 2 години
Проблемът на България с НАТО може да се реши много лесно и по демократичен път - с Референдум. Българските граждани могат да направят своя избор.
190
12
 
13
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
След това заявление на руското посолство трябва да изгоним всичките им дипломати и да им разрешим да поддържат само две чистачки (разбирай агенти). Още от времето на СССР всяка чистачка в посолствата им по света е с ранг минимум под-полковник. Не трябва да се разрешава на азиатските племена населяващи територията наричана Русия да ни мачкат.
189
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радевчетата чаткат ли, чаткат по клавиатурите... едновременно обявиха Баце, че е руски, а в същото време, че е НАТО-вски, но всъщност киряк петковски се омаскари в Скопие и днес се довърши по темата за НАТО-Русия, а прави всичко това без да е получил указания от фигуранта на решетников, ПАК ЩЕ ДЪРПА УШИТЕ, а тук се иска да уволни янефф, та нали янефф е говорителя на преЦедента
188
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хартия втора категория държави членки на НАТО няма, но на практика има и България определено е една от тях.
187
0
 
11
 
! Отговори
Манафейко: преди 2 години
Винаги съм се кефил на това, че сме "суверенна" държава... БИЛИ сме такава до падането ни под турско РОБСТВО, оттам насетне сме суверенни като девствена ***!
186
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато не криминализираме проруската пропаганда, включително и тази по форумите, нещата няма как да се случат. Русофилите винаги са дърпали България назад, а българите винаги сме били прекалено меки с тях.
185
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не си чешете езиците.Руснаците искат да извият фронта насам към България и Румъния,защото Украина е въоръжена до зъби и от там с бая жертви ще минат ***.Целта е да се тръгне от някъде и да си върнат социализма и влиянието над половин Европа.Не им трябва само Украина.Малко земя имат и са алчни за още руснаците.
184
5
 
7
 
! Отговори
Ултиматум США преди 2 години
От българите в случая, нищо не зависи;))) Русия поставя ултиматум на САЩ да си събират партакешите от Балканите. Ако США реши да си ги събере;))) , ние какво? Ще плачем? Ааааа, имало некакъв договор... глейте ся, тук става въпрос за геополитически поврат,т.е. за съвършено нова ситуация, в която, досежните ни стратегически партньори, могат да решат да ни изоставят;)))
183
5
 
3
 
! Отговори
Русия е решила преди 2 години
1878г. Да сме суверени и така е до днес докато Русия не реши друго