МВнР отговори: Русия да уважи избора на България

Кризите трябва да бъдат решени с дипломатически средства
21 яну 2022 17:00, Нели Христова
101
МВнР отговори: Русия да уважи избора на България
Снимка: БГНЕС

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд. Това се казва в изявление на българското Министерство на външните работи, след като днес Русия обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от условията за диалог с Алианса.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти, подчертават от МВнР.

Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“, заявяват от външното ни министерство.

Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога, подчертават още от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
МВнР...нямаше допитване до хората нито за ЕС,нито за НАТО ..и в момента няма за еврото! Това е ДИКТАТУРА!
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо смее ли да проведе референдум дали да останем в НАТО? Западните господари ще позволят ли?
45
6
 
7
 
! Отговори
До Масква преди 2 години
БГ е в НАТО и ЕС - да свикват с това! СиВ и Варавския отдавна са в небитието - да свикват и с това!
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както винаги пак изтеглихме късата клечка.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия па от МВнР кой ги брои за живи? С тях се подиграват и бюрмците и не смеят да гъкнат, шмешници,
42
4
 
11
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Създайте един доброволчески батальон / рота / взвод и всички десни хора в България да се записват и да ходят в Украйна ! Ще ги сложат на ключовото място - да отбраняват украинската Рада, защото са ЖЕЛЕЗНИ ! Десните патриоти да побързат - за жените им има кой да се погрижи !
41
3
 
9
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
НИСКО IQ НА НАЦИЯТА: Алоо, политици, фролове и всякакви други, едната империя владее банките, схемите и морските пътища, другата империя доминира във военно отношение с оръжия и ракети без аналог, а тука вие сте сенали да харесвате едната империя и да мразите другата, която и да е тя!?! Вие добре ли сте??? Кой смятате, че ви мисли доброто? Русия? Или може би САЩ, дето не знаят къде сме на картата? В тоя филм няма добър герой. Затова ние да си гледаме нашия интерес.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е ,,България,, ? Не е ли народа ? Той не е канил чужда армия у нас . Няма референдум за ,,членство,, американската колониална система. Защото тези бази дори на са на нато а на САЩ ? Кой пак си позволява да говори от името на България ? Това се решава на референдум.
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Патриот "Клети пишещи матрьошки, не си ли давате сметка, че точно заради натовските войски не сме станали до сега пушечно месо и втори Крим?!?" - смени опорката, а! Крим стана руски защото украинците се продадоха на краварите. А Крим е основен военен излаз на Русия към Ч.М.. Естествено е, че Русия няма позволи на краварите да им отнемат този излаз! Колко години преди това Крим беше украински и никой никакви претенции не е имал? Ако краварите не им бяха спретнали майдан още щеше да е техен!
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не говори с България а с бандата от НАТО
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрация е Швейцария, ние сме просто една колония без право на избор това показват фактите.
36
5
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
а фигуранта нещо няма ли да каже по въпроса ?
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще ни уважи "избора" но явно искат да ни предпазят при евентуален конфликт.
34
2
 
5
 
! Отговори
Румен преди 2 години
До19. И ти не си прав. Било е така при СССР и САЩ. България в самото начало на 1990г е геополитически обвързана с НАТО като част от черноморския район. А той е в основата. От тогава до днес се изсипаха милиарди от Запада в страните. Гърция, Турция, България, Румъния, Украина, Грузия, Армения
33
5
 
7
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ: преди 2 години
" БЪЛГАРИЯ НЕ ПРИЕМА УЛТИМАТИВНИ ИСКАНИЯ ОТ КОГОТО И ДА Е БИЛО" !!! П О Д К Р Е П Я М!
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това на.гъзeно изявление? Да уважат избора ни? Че те кои са? Ние сме НАТО, ако НАТО реши ще ги изпепели за секунди. Или Русия си въобразява че ще победи САЩ и НАТО ??? Че той Чингиз хан ги е превзел тия aбopигени за отрицателно време. Да не се правят на много силни и велики че да не стане играчка плачка.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше референдум за влизането в нато понеже ги беше страх да не би да кажем не и така прескочиха хорта, а сега да не се удят защо много хора пръста няма да си мръднат за умрелото нато дето с едни козари вАфганистан не можа да се оправи и бягаха като мишки.
30
6
 
12
 
! Отговори
Русия е преди 2 години
Империя на злото , срещу която трябва да се бори целия прогресивен свят
29
6
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Колкото Българите сме избирали СИВ,толкова сме избирали и НАТО. Истината е,че не ни се дава право на избор. Ето,хората искат неутралитет в конфликта между Русия и САЩ..искат РЕФЕРЕНДУМ, но уви,дори от Българи не сме управлявани. Евреин до евреина,арменец до арменеца,турчин до турчина в Българските институции.Докога? Вие познавате ли някой Българин,който да е в Израелският,Турският или Арменският парламенти? Или Българин банкер в посочените държави? Няма! А ние сме окупирани от тях. Какъв ти избо
28
9
 
8
 
! Отговори
Изборът на България преди 2 години
е НАТО вън, но ние вътре. Който е вкарал натовски бази в България, явно много пари е получил, за да бъде тяхното присъствие тук безплатно. Никоя чужда армия, с изключение на турската, не се е задържала толкова дълго в България.