МВнР отговори: Русия да уважи избора на България

Кризите трябва да бъдат решени с дипломатически средства
21 яну 2022 17:00, Нели Христова
101
МВнР отговори: Русия да уважи избора на България
Снимка: БГНЕС

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд. Това се казва в изявление на българското Министерство на външните работи, след като днес Русия обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от условията за диалог с Алианса.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти, подчертават от МВнР.

Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“, заявяват от външното ни министерство.

Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога, подчертават още от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Клети пишещи матрьошки, не си ли давате сметка, че точно заради натовските войски не сме станали до сега пушечно месо и втори Крим?!?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е богаташите и децата няма да войоват , децата им са отдавна на Запад а бункери бол
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен "И 80% българите подкрепяме правителството," - пий си хапчетата, че нещо изплиска легана! Руската армия е единствената, която като влезе в БГ ще излезе с повече хора отколкото е влязла! Никой, повтарям НИКОЙ няма да се бие С нато и ЗА нато (освен "късметлийте" от платената ни армия)!
24
2
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
САМО ТОВА НИ ЛИПСВА ДА НИ ХВЪРЛЯТ НЯКОЯ ДРУГА БОМБА, И АКО СМЕ НА РЕЖИМ НА ТОКА РАДАРИТЕ НЯМА ДА ГИ ЗАСЕКЪТ
23
4
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
има договор м/у НАТО и Русия подписан на 27 май 1997 които и до ден днесеш е в сила според който НАТО няма право да стационира войски в новоприетите държави в НАТО. Нас ни приемат края на 97г. след подписването на гореспоменатият договор. Стационораните войски в България и Румъния нарушават този договор и Русия иска връщането към тази рамка. Много ясно че на никой тука не му харесва това
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При война Плевнелиев и Паси да ходят да воюват с руснаците.
21
2
 
11
 
! Отговори
Западна Логика преди 2 години
Китай е ОК да пусне Биологично Оръжие над Света, Русия НЕ е ОК да си пази Границите!
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре краварите да вдигат цирка и като в Афганистан да си обират крушите! Не желая да ставам пушечно месо заради делюзиите на пърдящия джо!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички политици олигарси богаташи да си воюват, ако искат за подобни типчета аз живота няма да си дам ама НИКОГА.
18
5
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
ДА ПОЯСНЯ ЗА НЕРАЗБИРАЩИТЕ: Конфликтът е м/у Русия и САЩ, понеже янките нарушиха обещанието си да не се разширяват на Изток от Австрия. Точка. Ние, албанците, македонците, поляците, чехите и т.н. НЕ СМЕ СУБЕКТИ С ПРАВО НА МНЕНИЕ В ГЕОПОЛИТИКАТА!!! Твърдящите обратото са популисти. Където ни лашнат, там. Така влязохме в НАТО, така и ще излезем. Друг въпрос е дали ни харесва. Никой обаче не ни пита. Разберете това. Ако можеха, САЩ отдавна щяха да решат проблема с Русия... Ама не става...
17
11
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Цялото легитимно избрано управление на страната е срещу агресивния подход на Русия. И 80% българите подкрепяме правителството,начело с президент,министър-председател и нотата на на'ето министерство на външните работи,в защита на членството ни в НАТО и срещу всеки опит за руска агресия. И парламента в голямото си мнозинство,който избрахме ние подкрепи България и НАТО и осъди Русия.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** още си живеят със втората светова,паради,дрънкане на оръжия,безсмъртни полкове...хората по света си гледат живота.
15
1
 
2
 
! Отговори
ей го 4 преди 2 години
един антифашист, де няма идеа що е фашизъм и колко е близко до русия , ама те са така, т ъ п и 4 к и са и леко д ебилни, но най-обичат да се правят на умни и да употребяват думи де не им е ясно смисъла им. Нищо де, наследници все пак са на родителите си джаллати по комунистическите лагери, ген кво да прайш
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 1 Не ме интересува бе. Никой не ме е питал дали искам да съм в НАТо и тия продажници да не говорят от името ми и на всички останали. За евроджендърския съюз пак никой не ни пита за евозоната пак никой няма да ни пита. За какъв избор на България говорим? Продажника Паси не е България. Никой не ме е питал и дали искам хамерикански бази в България.
13
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Колкото ти дадоха избор с ковид, толкова са дали избор и за нато.опа, ти си поредния платен. Ясно
12
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да съм премиер 1 месец. Само ще поканя руснаците да си направят бази до всяка една хамериканска на по километър разстояние докато краварите си тръгнат сами. А да, и да си платят престоя за годините тук.
11
8
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Българския народ е до толкова не адекватен, на 2 прaсета поомията не може да раздели, а вие си мислите, че е годен да прецени нещо си в референдум. Справка - в момента каква сеч е от ковида. Само перуанците могат да ни се опрът по неграмотност. Читавите хора сега основно работят в западна Европа.
10
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прави са нашите. Никой няма право да ни казва къде да членуваме. Това си е наш избор. Прав, крив, но наш.
9
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Дипломатически средства,че как иначе?Обеднен уран,както в Сърбия става ли?
8
16
 
11
 
! Отговори
русите преди 2 години
живеят още в 50те години, манталитета им такъв