15-часов маратон в Народното събрание

Депутати спориха по процедурни правила
22 яну 2022 08:32, Петя Славова
26
15-часов маратон в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Със спор по процедурни правила, в последните минути на 21 януари, приключи пленарното заседание на Народното събрание.То продължи над 15 часа. В края на работния ден депутатите спориха как трябва да продължи редовният контрол, който се проведе в късните часове, предава БТА.

Да се изясни до следващия председателски съвет кои са неотложните ангажименти на министрите, които ги възпрепятстваха от участие в контрола тази вечер, поиска председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като стана ясно, че следващият министър - на отбраната Стефан Янев, също няма да дойде тази вечер в парламента поради неотложни ангажименти. По-рано със същите аргументи се извини вицепремиерът Асен Василев, а вътрешният министър Бойко Рашков оправда неявяването си в пленарната зала с болест.

Още по темата

Председателят на парламента Никола Минчев обеща да бъдат изяснени случаите на неотложни ангажименти, в които правилникът на НС позволява членовете на кабинета да не се явят на парламентарен контрол.Той предложи, с оглед на напредналото време и на това, че няма в залата други министри, незапълнените около 12 минути да бъдат включени в следващия петъчен контрол (в началото на заседанието мнозинството прие контролът да започне след края на законодателната програма, която бе допълнена с нови три точки, и да продължи три часа като изложението на вицепремиера Корнелия Нинова не влиза в това време).

С контрапредложение излезе Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, който предложи депутатите да изчакат около 20 минути, за да може да дойде следващият министър по реда на контрола - на правосъдието Надежда Йорданова. Да се види как изпълнителната власт унижава парламента, отбеляза още той. Съпартиецът му Христо Гаджев посочи, че правилникът урежда такива неща, като задължава в десетдневен срок премиер, вицепремиер или министър, които не са се явили в НС без причина, да дойдат в парламента и да обяснят защо.

Малко преди края на контрола от ГЕРБ-СДС поискаха 10-минутна почивка. Първоначално председателстващият заседанието Мирослав Иванов отказа, изтъквайки, че времето за работа е трябвало да бъде до 23.58 ч. и няма смисъл от прекъсване. След последвало настояване от страна на ГЕРБ-СДС беше дадено прекъсване. Любен Дилов от опозицията се пошегува, че е редно да се спре осветлението, имайки се предвид високата цена на електоенергията.

В края на почивката председателят на ПГ "Възраждане" Костадин Костадинов в отсъствието на председателя на НС и заместниците му припомни от парламентарната трибуна как е започнала Френската революция. Депутати от управляващата коалиция обаче настояха Костадинов да слезе от трибуната. Стигна се до словесни пререкания. "Засрамете се за това, което правите в момента", реагира Костадин Костадинов.
След почивката, в крайна сметка, председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че следващото редовно заседание ще е на 26 януари, сряда, от 9.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари