15-часов маратон в Народното събрание

Депутати спориха по процедурни правила
22 яну 2022 08:32, Петя Славова
26
15-часов маратон в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Със спор по процедурни правила, в последните минути на 21 януари, приключи пленарното заседание на Народното събрание.То продължи над 15 часа. В края на работния ден депутатите спориха как трябва да продължи редовният контрол, който се проведе в късните часове, предава БТА.

Да се изясни до следващия председателски съвет кои са неотложните ангажименти на министрите, които ги възпрепятстваха от участие в контрола тази вечер, поиска председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след като стана ясно, че следващият министър - на отбраната Стефан Янев, също няма да дойде тази вечер в парламента поради неотложни ангажименти. По-рано със същите аргументи се извини вицепремиерът Асен Василев, а вътрешният министър Бойко Рашков оправда неявяването си в пленарната зала с болест.

Още по темата

Председателят на парламента Никола Минчев обеща да бъдат изяснени случаите на неотложни ангажименти, в които правилникът на НС позволява членовете на кабинета да не се явят на парламентарен контрол.Той предложи, с оглед на напредналото време и на това, че няма в залата други министри, незапълнените около 12 минути да бъдат включени в следващия петъчен контрол (в началото на заседанието мнозинството прие контролът да започне след края на законодателната програма, която бе допълнена с нови три точки, и да продължи три часа като изложението на вицепремиера Корнелия Нинова не влиза в това време).

С контрапредложение излезе Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, който предложи депутатите да изчакат около 20 минути, за да може да дойде следващият министър по реда на контрола - на правосъдието Надежда Йорданова. Да се види как изпълнителната власт унижава парламента, отбеляза още той. Съпартиецът му Христо Гаджев посочи, че правилникът урежда такива неща, като задължава в десетдневен срок премиер, вицепремиер или министър, които не са се явили в НС без причина, да дойдат в парламента и да обяснят защо.

Малко преди края на контрола от ГЕРБ-СДС поискаха 10-минутна почивка. Първоначално председателстващият заседанието Мирослав Иванов отказа, изтъквайки, че времето за работа е трябвало да бъде до 23.58 ч. и няма смисъл от прекъсване. След последвало настояване от страна на ГЕРБ-СДС беше дадено прекъсване. Любен Дилов от опозицията се пошегува, че е редно да се спре осветлението, имайки се предвид високата цена на електоенергията.

В края на почивката председателят на ПГ "Възраждане" Костадин Костадинов в отсъствието на председателя на НС и заместниците му припомни от парламентарната трибуна как е започнала Френската революция. Депутати от управляващата коалиция обаче настояха Костадинов да слезе от трибуната. Стигна се до словесни пререкания. "Засрамете се за това, което правите в момента", реагира Костадин Костадинов.
След почивката, в крайна сметка, председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви, че следващото редовно заседание ще е на 26 януари, сряда, от 9.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ПРЕД ОЧИТЕ НИ преди 2 години
Пред очите ни ни превръщат в Украйна. ПРОСТО КИРО е българският Зеленски.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КОГАТО ЕДНА ФИРМА ИЛИ ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ Е НЕСПОСОБНА ДА СВЪРШИ ДАДЕН ПРОЦЕС ИЛИ ПРОЦЕДУРА В НОРМАЛНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ, ТОВА ГОВОРИ НА ПЪРВО МЯСТО ЗА НЕКАДЪРНОСТ И НЕПРАВИЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА, ОТ КОЕТО СЛЕДВА НИСКАТА ЕФЕКТИВНОСТ И РЕЗУЛТАТИ ОТ РАБОТАТА КАКТО ВЪВ ФИРМАТА ТАКА И В ДЪРЖАВНАТА ИНСТИТУЦИЯ!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Браво ! преди 2 години
Честито на българите ! Позволиха на шепа платени неудачници да направят преврат , но на гърба на бедните ! Има ли кой да каже кога ще станем по-малко бедни ? Нещо класациите за мястото на България по богатство са все надолу !
17
1
 
7
 
! Отговори
Гошу преди 2 години
Хайде бе, кога ще вкарвате бай Тиквун в затвора ? Нали шкафчето беше пълно с крадени пари ? Как така оня с 12-те клозета не е намерил кюлчетата със злато ? Май трябва да ги потърси в собствените си клозети !
16
0
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Господин Радев,преди време Вие казахте,че Кирил Петков е млад и щял да се научи да управлява. Борисов го чакахме дванадесет години да се учи. Колко време ще чакаме Петков? Господин Радев, на Петков вече се иска оставката,защото е със сериозни симптоми на uдиотuзъм.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро само във войната за нефта в Черно море не ни е вкарал.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ясно ли беше защо ББ не се явяваше в НС?
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аиде за един бонус са си направили 15 часа сбирка в парламента. Явно там и Омикрона не ще да седи. Би следвало в понеделник иначе всички да са болни.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
деса да каже баце колко пъти е бил в НС за 12 години :) гербави отпадъци
11
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб са виновни, редуват се един през друг да се карат и подиграват на новите. Отчайващи са, нито конструктивни нито полезни, само злост и яд. Така само сплотяват управляващите и ги правят по-силни.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1РЗИ-то няма право да се разправя с народни представители.
9
1
 
9
 
! Отговори
На това преди 2 години
Руснаците му викат крючкотворство. Много сме силни в него. Ако трябва да отложиш решението на някой проблем, създай комисия, например за противодействие на корупцията. Ако пък искаш да съсипеш някой закон, създай правилни за приложението му. Ако и това не е достатъчно, сътвори наредби към правилника за приложение на закона и тълкувателни становища относно наредбите.
8
1
 
24
 
! Отговори
защо преди 2 години
15 часа се топлиха на наши разноски и родиха ... нищо!!! До кога?
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- много ги е страх от Костадинов. Само него снимат. Таралеж в змийско гъмжило
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да строят скоростно заводи и да дигат заплатите или да си заминават
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали решиха въпроса за вноса на магданоза? Щото май не са обсъждали нещо по-важно?
4
6
 
31
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Вече 2 месеца едно и също: цяла седмица се правят, че работят средно по 1-2 часа, но в петък /ден за срещи с избирателите/ се разработват и преливат от пусто в празно по 10-15 часа... Но, и в петъците няма законодателни инициативи и не се разглеждат жизненоважни проблеми. Края на Януари е, още няма бюджет, но Кокорестото обяви, че ще прави корекция на несъществуващия бюджет след 5 месеца и ще тегли още 7-8 милиарда??? Къде изчезнаха 9-те милиарда изтеглени през Декември 2021 г.? Честита подмяна!
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мотат се като шамандури, гледат си в айфоните и за нищоправене получават депутатски заплати. А заплахите чакат ва вратата, коя от коя по-големи.
2
7
 
23
 
! Отговори
КЪДЕ Е БАТКО? преди 2 години
а какво е становището на управляващата ИТН и на нейния лидер бай Слафчу или просто си чЕка парите
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едните без маски, а РЗИ спи. Другите на кино в МОЛ-а. Безотговорни мошеници в НС.