Петков: Деескалацията е приоритет, не вярвам в зони на влияние

Всяко решение ще се взима на ниво МС, заяви той
22 яну 2022 12:30, Петя Славова
191
 Петков: Деескалацията е приоритет, не вярвам в зони на влияние
Снимка: БГНЕС

Деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Това каза министър-председателят Кирил Петков във връзка с напрежението в Черно море и искането на Русия от вчера за изтегляне на войските на НАТО от България, предаде БГНЕС.

"Обсъдихме в детайли, даже свършихме малко след полунощ цялата дискусия. Продължа-ваме да казваме, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Конструктивното и партньорско отношение с всички наши натовски партньори, за да имаме координирана стратегия заедно. Едновременно с това наблягаме на всички въз-можни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и рабо-тещият начин да се излезе от сегашната ситуация" , каза още премиерът.

Още по темата

Кирил Петков отговори на въпрос дали България ще получи помощ от Испания и Нидерландия. "В момента се разглеждат различни опции. Всяко едно решение, което ще се вземе, ще се вземе на ниво МС. Обсъдено с цялото правителство и коалиционните партньори. Хубавото е, че има варианти, които в момента се обсъждат", заяви още Петков.

Той припомни думите си от вчера, че няма две категории членки на НАТО. "Всякакви дискусии, че едните членки трябва да правят едно нещо, другите – друго, са в абсолютно грешната посока. Ние по никакъв начин не одобряваме такъв вид дискусии", допълни премиерът.

Министър-председателят бе запитан и как тълкува поведението на Русия. "Призовах от трибуната на парламента и вчера, че този тип риторика не помага за махане на ескалация-та и напрежението. Тук всеки трябва много внимателно да си следи изявленията, за да може да сме сигурни, че деескалацията е пътят, а не нещо друго. Не вярвам в зони на влияние. За малки страни като България е важно да имат абсолютно пълните правомощия да си решават собствената си съдба и собствените си членства. Българският суверенитет го слагаме над всичко", каза още Петков.

Кирил Петков каза няколко думи и за втория мандат на държавния глава Румен Радев. "Ние имаме много ясни приоритети, които сме заложили и те трябва да се случат отбор-но. Махането на корупцията, промяната в правосъдната система по един начин, по който всеки един от нас е обещал по време на предизборните кампании, за този тип промени, които трябва да се случат, трябва да има много съвместна работа", заяви той.

Петков добави, че ще се радва да получава конструктивна критика, защото това е силата на разделението на властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОНЕЖЕ КИРЧО ВИЖДАМ, ЧЕ БЪРКАШ И СМЕСВАШ ПОНЯТИЯТА - ВОЛЯ НА СУВЕРЕНА И РАВНОПОСТАВЕНОСТ "БЕЗ ВТОРО КАЧЕСТВО ДЪРЖАВИ" МОЛЯ ДА НИ СВЕТНЕШ КОЙ,КОГА И КАК Е ДАЛ ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ РАЗПОЛОЖАТ US СИЛИ В БЪЛГАРИЯ. ТЪКМО ЩЕ ПОКАЖЕШ, ЧЕ СПАЗВАШ СОБСТВЕНИЯТ ПРИНЦИП ЗА ПРОЗРАЧНОСТ. ИСКАНАТА ИНФОРМАЦИЯ НЕ Е CLASSIFIED INFORMATION ТАКА, ЧЕ ДЕЙСТВАЙ!!!
163
0
 
1
 
! Отговори
Не се разбра, преди 2 години
...излиза ,че приоритетите на Кирето, били най-вече да свалят Гешев, а не енергийната, социалната, здравната ...кризи! Браво Кире, най-важното е да се харесваш на Повелителят на машинките на Мадуро, а българите...да се спасяват по-единично! Вие с Кокорчо нали сте добре!
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОСТО КИРЕ НЕ ВЯРВА В ЗОНИ НА ВЛИЯНИЕ И НИЕ НЕ ВЯРВАМЕ В ТЕБ
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро го играе независим. Той не е чувал за такива влияния. Цирк на дребно.
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напускат защото това което говорим е вярно. Русия може да превземе украйна за няколко дена, а нато изобщо няма й да се намеси. Там има само американски интереси, оръжие, инструктори и т.н. Нато няма право да се меси там, използва се само заблуждаващо говорене за нато за български и всякакви други сульовци. Ако нато се намеси чака го катастрофа.
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че Русия най-после спомена България във външнополитическите си планове е оптимистично, трябва да продължаваме да работим за възстановяване на нормални отношения с нея. И да се противопоставяме на всякакви американски простотии. Американските сенатори със санкциите за България -- обявяване на персона нон грата.Кирчовците до половин година вън от властта -- за това време ще се види дали са збсолютно безполезни или дори вредни.
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В харвард дават дипломи и на маймуноподобни със зачатъчно логическо мислене.
157
1
 
8
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Fox news съобщава: Американците се евакуират от Украйна. А, значи "господарите" напускат както напуснаха Кабул. Защо ли?
156
1
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
В какво вярва Киро, е без значение! Мнозинството българи също не му вярват, не са го избирали, но той се самопредложи за премиер и сега му берем срама. сСетът се променя и пластовете вече са разместени. Дрънкането на оръжие, създаването на напрежение, че уж Русия е агресор, има една единствена цел - да се намери мотив, с който да се обясни защо американците ще приемат руските искания! Помече четене и анализ на факти не е излишно, но това не е силната страна на нашите управници.американците
155
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме Промяната.- Добре!Но.. Промяна няма. Всичко е Измама.
154
1
 
5
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Киро, усещаш ли ГО ?
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Българските русифили са национални предатели" - така е, също като евро джендърите
152
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонските българи питат кога ще им построиш въздушния коридор.
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Артист. Ти да не си падал на глава или си некъв шоумен? Просто Киро.
150
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национален предател, който гледа западните интереси. ОСТАВКА!
149
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя са го сложили да приказва каквото му кажат. Живо олицетворение на краварската зона на влияние
148
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 114"Според мен за България няма никаква пряка опасност. Дори и при реален военен конфликт РусияНато, в най лошия случай руската армия ще атакува само американските бази в България." Много оптимистично, АМА има и други вероятни сценарии, които засягат и Европа, и целия свят. Дори ограничена и локална употреба на ядрено оръжие, доста години няма да има какво да се яде по цял свят, болести и тежки проблеми. Чети. Краварите не се посвениха да пуснат ядрени бомби в края на ВСВ
147
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е смешно България или Румъния да дава съвети на Русия ,ние сме никой )
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболски цървулЗатова ще си останеш и ямболски ***.
145
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия да си гние в Азия! България помни комунизма, който тези псевдо освободители наложиха и съсипаха страната ни. Никога повече с руснаци! България е НАТО и ЕС!