Бюджетът бил доста разточителен по отношение на разходите

Ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем
76
Бюджетът бил доста разточителен по отношение на разходите
Снимка: БГНЕС

ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за „публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът. За да бъде прекратен моделът "Джипка", в Закона за обществените поръчки предвиждаме възможността за ин хаус процедури да отпадне, защото там има съмнения за корупция. Същото се отнася и за рамковите споразумения. "Джипката" е и в Закона за публичните финанси, защото Министерски съвет със свои постановления може да разпределя средства, без Народното събрание да е наясно с това. Затова и тук правим предложения за законодателни промени". Това каза пред БНР Петър Чобанов от ДПС, министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

Според него, ако управляваща коалиция приеме тези предложения, ще докаже заявената нулева толерантност към корупцията.

"Това е подкрепа на управлението, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата решихме да им предложим подобен вариант", коментира той.

"От гледна точка на обща структура на разходите той прилича на бюджета, изработен от служебния кабинет. Иначе е доста разточителен по отношение на разходите. Това се дължи на тези, които го съставят, и на траекторията на бюджета, която се предприе още от 2020 година насам... По предварителни планове тази година ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това е голямо число. Това се прави в ситуация с нарастваща инфлация. Имаме прогнозиран висок икономически растеж. Тоест, в добри икономически времена ще имаме висок дефицит и разточителни разходи. Това буди опасения относно това какво ще се случи, когато в следващи години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже. При толкова големи разходи, които знаем, че трудно се намаляват, това буди опасение за още по-големи дефицити и по-високи дългове в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета", коментира Чобанов.

Той посочи, че ДПС трудно ще стигне до цялостна подкрепа на проектобюджета.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: ДПСбюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
ПРИБИРАЙТЕ СИ ПАРИТЕ преди 2 години
..от банките ---утре да не осъмнете със запор за теглене от тях , като у Гърция ПРИ СОЦИАЛИСТИТЕ...!
51
1
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Защо бюджета е разточителен само за тези със заплата от няколко хиляди. Попитайте тези които работят за 1000, дали е разточителен!
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очертава се бюджет Бойко 2 ,раздаване милиарди на милионерите
49
3
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Сутринта по бтв,чухме как младо момиче от дпс е накарано да се оттегли от парламента в полза на този елемент от снимката!?
48
2
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
За Великден ще имаме ли бюджет за 2022 или ще караме още с оня от ГЕРБ. Питам за един приятел който гласува за промяната
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24: В Математическата ли бяхте съученици? Кой випуск ако може да попитам, че бях в езиковата, *** сне ходили и там.
46
1
 
1
 
! Отговори
Пука ми за теб... преди 2 години
НЯМА ДА ТИ ПРАВЯ КОНКУРЕНЦИЯ, БЕ ..59...ТИ СИ СПЕЦИАЛИСТ В ТОВА , ЯВНО..!.....АЗ САМО СИ ГЛЕДАМ ДЕЦАТА И ПАРИТЕ ....ХА,ХА,ХАААААААА
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В гард Смилян също се въвежда режим на тока последван ктбГорна Оряховица и Вълчидол, Монатнско.
44
1
 
2
 
! Отговори
Пука ми за вас... преди 2 години
Децата са ми в чужбина и целото ми съкровище е там
43
0
 
3
 
! Отговори
Да ви светна: преди 2 години
Русия и Путин не "освобождават" задлъжнели въшкари .....ТЪРСЯТ САМО БОГАТИ ГЕЙОВЕ...
42
1
 
9
 
! Отговори
izh преди 2 години
Toва ми доставя удоволствие. Държавата не е решен още въпроса с пътя на развитие. Е, бившите комуномутри и техните наследници овладяха ситуацията, заграбиха на първи етап каквото можаха, подготвиха втория етап, създадоха медии за формиране на общественото съзнание, вадят ми всеки ден на показ разни селски тарикатчета /виж по горе / и потъваме с ускорени темпове. Напролет или най късно през лятото резервите свършват И при фалирала държава, на българина ако не му дойде акъла няма място на земята
41
0
 
3
 
! Отговори
ИСКРЕННО САМ ДОВОЛЕН преди 2 години
...ЧЕ , СМЕ ФИНАНСОВО ЗАДЛЪЖНЕЛИ НА САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА....А , НЕ НА РУСИЯ!УТРЕ , КОГАТО ЩЕ СИ ИСКАТ ДЪЛГА----ЩЕ СИ ГО ВЗЕМАТ НА ВСИЧКИ И НЯМА ДА ПИТАТ , КОЙ ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е...ХА,ХА,ХААА....БЪДЕТЕ СИГУРНИ!
40
2
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Него Елдоган го пази - Ще Ви изчегъртта до Кокал ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
39
1
 
6
 
! Отговори
Опа преди 2 години
Преподаваше ми в известния университет УНСС - с една дума - неадекватен, безлична физиономиярядко не мога да намеря дума да опиша някоготози е първия!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О,почакайте малко! Разходите не са започнали! Досега бяха само кредитите...
37
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Никой Не иска да си разваля къщичката в която живее, след време всеки ще си ходи я в Дубай , я в Канада , а на теб ще ти висят 50 милиарда кредити
36
2
 
10
 
! Отговори
спрете Инфлацията ПП преди 2 години
Над 30% е инфлацията. Повишавате държавни заплати, а свободните професии ви плащат данъците и обедняваме ДРАСТИЧНО. От 2 години всичко поскъпва СПЕКУЛАТИВНО, необосновано и безобразно. При собствен ток Козлодуй и ТЕЦ2 да плащаме безумни цени. При вода под наклон София-безумни цени. При телефоните увеличение-за какво. Парното увеличение-сградна. Ще има СОЦИАЛНИ БУНТОВЕ, Хората не издържат. Скрито вдигнахте данъците на свободните професии.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щото приказките, за да вземеш власт, са едно, а работата след като си я взел - коренно различно нещо. Явно ги бива да приказват, а не да работят.
34
1
 
12
 
! Отговори
Въпрос? преди 2 години
Нали примГЕРБ били изчезвали по 8 млрд годишно, къде са сега тези пари, защо се вземат нови заеми?
33
4
 
12
 
! Отговори
Естественно че ще е преди 2 години
Разтегателен с тия 50 милиарда които са заложили да изтеглят за целия си мандат, след като унищожат бълг.индустрия и земеделие с тия цени на тока, газа, горивата- оставка некадърници !!!