Бюджетът бил доста разточителен по отношение на разходите

Ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем
76
Бюджетът бил доста разточителен по отношение на разходите
Снимка: БГНЕС

ДПС предлага промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за „публичните финанси. Тези закони трябва да се приемат, преди да бъде приет бюджетът. За да бъде прекратен моделът "Джипка", в Закона за обществените поръчки предвиждаме възможността за ин хаус процедури да отпадне, защото там има съмнения за корупция. Същото се отнася и за рамковите споразумения. "Джипката" е и в Закона за публичните финанси, защото Министерски съвет със свои постановления може да разпределя средства, без Народното събрание да е наясно с това. Затова и тук правим предложения за законодателни промени". Това каза пред БНР Петър Чобанов от ДПС, министър на финансите в правителството на Пламен Орешарски.

Според него, ако управляваща коалиция приеме тези предложения, ще докаже заявената нулева толерантност към корупцията.

"Това е подкрепа на управлението, подаваме им ръка. На базата на опита и експертизата решихме да им предложим подобен вариант", коментира той.

"От гледна точка на обща структура на разходите той прилича на бюджета, изработен от служебния кабинет. Иначе е доста разточителен по отношение на разходите. Това се дължи на тези, които го съставят, и на траекторията на бюджета, която се предприе още от 2020 година насам... По предварителни планове тази година ще похарчим с 8,8 млрд. лева повече, отколкото ще съберем. Това е голямо число. Това се прави в ситуация с нарастваща инфлация. Имаме прогнозиран висок икономически растеж. Тоест, в добри икономически времена ще имаме висок дефицит и разточителни разходи. Това буди опасения относно това какво ще се случи, когато в следващи години инфлацията спадне, растежът също, не дай Боже. При толкова големи разходи, които знаем, че трудно се намаляват, това буди опасение за още по-големи дефицити и по-високи дългове в бъдеще. Трябва да се съсредоточим върху макрорамката на бюджета", коментира Чобанов.

Той посочи, че ДПС трудно ще стигне до цялостна подкрепа на проектобюджета.

 


76
Още по темата: ДПСбюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
ПРИБИРАЙТЕ СИ ПАРИТЕ преди 3 месеца
..от банките ---утре да не осъмнете със запор за теглене от тях , като у Гърция ПРИ СОЦИАЛИСТИТЕ...!
62
1
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 3 месеца
Защо бюджета е разточителен само за тези със заплата от няколко хиляди. Попитайте тези които работят за 1000, дали е разточителен!
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очертава се бюджет Бойко 2 ,раздаване милиарди на милионерите
60
3
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 3 месеца
Сутринта по бтв,чухме как младо момиче от дпс е накарано да се оттегли от парламента в полза на този елемент от снимката!?
59
2
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
За Великден ще имаме ли бюджет за 2022 или ще караме още с оня от ГЕРБ. Питам за един приятел който гласува за промяната
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 24: В Математическата ли бяхте съученици? Кой випуск ако може да попитам, че бях в езиковата, *** сне ходили и там.
57
1
 
1
 
! Отговори
Пука ми за теб... преди 3 месеца
НЯМА ДА ТИ ПРАВЯ КОНКУРЕНЦИЯ, БЕ ..59...ТИ СИ СПЕЦИАЛИСТ В ТОВА , ЯВНО..!.....АЗ САМО СИ ГЛЕДАМ ДЕЦАТА И ПАРИТЕ ....ХА,ХА,ХАААААААА
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В гард Смилян също се въвежда режим на тока последван ктбГорна Оряховица и Вълчидол, Монатнско.
55
1
 
2
 
! Отговори
Пука ми за вас... преди 3 месеца
Децата са ми в чужбина и целото ми съкровище е там
54
0
 
3
 
! Отговори
Да ви светна: преди 3 месеца
Русия и Путин не "освобождават" задлъжнели въшкари .....ТЪРСЯТ САМО БОГАТИ ГЕЙОВЕ...
53
1
 
9
 
! Отговори
izh преди 3 месеца
Toва ми доставя удоволствие. Държавата не е решен още въпроса с пътя на развитие. Е, бившите комуномутри и техните наследници овладяха ситуацията, заграбиха на първи етап каквото можаха, подготвиха втория етап, създадоха медии за формиране на общественото съзнание, вадят ми всеки ден на показ разни селски тарикатчета /виж по горе / и потъваме с ускорени темпове. Напролет или най късно през лятото резервите свършват И при фалирала държава, на българина ако не му дойде акъла няма място на земята
52
0
 
3
 
! Отговори
ИСКРЕННО САМ ДОВОЛЕН преди 3 месеца
...ЧЕ , СМЕ ФИНАНСОВО ЗАДЛЪЖНЕЛИ НА САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА....А , НЕ НА РУСИЯ!УТРЕ , КОГАТО ЩЕ СИ ИСКАТ ДЪЛГА----ЩЕ СИ ГО ВЗЕМАТ НА ВСИЧКИ И НЯМА ДА ПИТАТ , КОЙ ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е...ХА,ХА,ХААА....БЪДЕТЕ СИГУРНИ!
51
2
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 месеца
Него Елдоган го пази - Ще Ви изчегъртта до Кокал ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще бъдете изчегъртани скоро
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе народа ще ви изчегърта до месец-два
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много повече от 100 милиарда са парите, откраднати през последните 35-36 години.
47
1
 
6
 
! Отговори
Опа преди 3 месеца
Преподаваше ми в известния университет УНСС - с една дума - неадекватен, безлична физиономиярядко не мога да намеря дума да опиша някоготози е първия!
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
О,почакайте малко! Разходите не са започнали! Досега бяха само кредитите...
45
3
 
7
 
! Отговори
Ексминистре Петре, преди 3 месеца
Милиарди могат да бъдат събрани, ако някой хване дирите на откраднатите милиарди - като започнеш от последните години на социализма, когато масово се изнасят пари и дори се вземат кредити от чужди банки, парите от които никога не са влезли в България, и се стигне до паричките, които се изпариха яко дим през 2021 г. Предполагам, че всички тези пари, откраднати от нас през последните 35-36 години възлизат общо на над 100 милиарда. Успее ли някой да ги открие и върне, ще има пари за всичко.
44
3
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 месеца
Никой Не иска да си разваля къщичката в която живее, след време всеки ще си ходи я в Дубай , я в Канада , а на теб ще ти висят 50 милиарда кредити