Соломон Паси: С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение

Ние не сме една малка страна, а част от ЕС, допълни той
23 яну 2022 18:52, Нели Христова
518
Соломон Паси: С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение
Снимка: БГНЕС

"Русия ще нахлуе в Украйна, това, което не се знае е кога, колко и как ще нахлуе. Как са се държали руснаците с нас. Ние имахме изключително добър диалог с Русия. На Русия ние казахме, че влизаме в НАТО, ние казахме, че изграждаме американски военни бази. Ние три пъти градим американски бази в България и това става в името на борбата срещу тероризма и в името на световния ред и мир. Три пъти го обясняваме това, три пъти те казват: "ок". Това обаче, което е най-важно в разговорите с Русия са два ключови елемента. С Русия трябва да се говори с голямо уважение и с отлично въоръжение. Това са двата ключа за успех в разговорите с Русия". Това каза в предаването "120 минути" по Би Ти Ви - бившият министър на външните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски - Соломон Паси.

"Ние не сме една малка страна, а част от ЕС, който е половин милиард души и ние сме част от НАТО, което е повече от ЕС, защото там вече го има и САЩ и Турция. Все едно да кажем, че Малко Търново е малка част от България, че то е част от цяла България. Ние трябва да започнем да мислим за нас като за НАТО, като за света, ние сме едно семейство. И тук вече идват на линия думите на Маргарет Тачър: "Дипломацията без оръжие е като оркестър без инструменти". Ако ти искаш добра дипломация, ти трябва зад себе си да имаш много добро въоръжение", каза още Паси и продължи с напомняне:

"Затова отворете в-к "24 часа" от дата 3 ноември, 1999 г., когато Атлантическият клуб, забелязвайки, че границата на стълкновения, на противопоставяне по-точно в Европа се мести от Запад на Изток, ние казахме 1999 г.: "Да, ядрените оръжия трябва да се преместят от Запад на Изток. Ядрените оръжия не са нападателни, защото никой не напада с тях, те не са и отбранителни, никой не се е отбранявал с тях. Единствената функция на ядреното оръжие е, че то възпира. Затова, че нямаше Трета световна война и затова, че Трета световна война беше потушена под формата на студена война, трябва да благодарим на добрите ядрени оръжия и това, което ние казахме 99 година продължава да е вярно: "Ако се изместят ядрените оръжия от Белгия, Холандия, Англия и където още ги има в Централна Европа по Черноморието в България, Румъния и Турция, тогава паритета в Черно море ще въдвори мира в Черно море. Но Русия не иска да разговаря с Европа, много й е малка на Русия. Русия иска да разговаря със САЩ. Ще ви дам един конкретен пример - 2004 г. бяхме домакини на министерската среща на ОСС и аз трябва между 55 делегации да координирам финалното решение. Всички делегации го подписаха, минус руската делегация. И му казвам на Сергей Лавров: "Такава прекрасна среща имаме, прекрасно българско председателство, защо искаш да сложиш капката с катрана, аз ли те обидих с нещо, България ли ти е виновна за нещо". Той ми каза: "Соломон, нищо общо няма това с България, с теб, това е между нас и американците". И няколко дни по-късно почти същите текстове, които той отказа да подпише, същите те, бяха подписани само че в съвършено различен формат и контекст - във формата НАТО - Русия в Брюксел. Русия казваше на света: "Когато срещу мен е едно цяло НАТО, американците ще подпиша, но когато аз съм срещу една от 55-те държави, не ме бройте там". За да има значение Европа тя самата трябва да се вземе в ръце, защото няма лидери, които да обединят една обща позиция по отношение на Русия, както и на други световни проблеми. Европа напълно отсъства например в Близкия Изток, както и в конфликта в Корейския полуостров", каза Паси и допусна, че Куба в някакъв момент може да се присъедини към НАТО, ако европейските страни членки поискат това. "Но това е друга дълга тема", обобщи Соломон Паси.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
М.а.й.н.та му на.....Сещате се,нали?Мина доста време,но Бог вижда и всекиму ще отмери.
216
2
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Ама този вярно не е добре... За какво ядрено въоръжение по нашето Черноморие бълнува. Ако Русия ни удари, не дай си Боже, този л'ьольо вече ще се е изнесъл с цялото си домочадие в САЩ, и онази крадла с кремчето също, изобщо наши ястреби-евроатлантици. Или да си пращат синчетата на бойната линия
215
1
 
4
 
! Отговори
РУСОФИЛИТЕ ИЗБРАХА преди 2 години
РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ....... СЕГА ПЛАЧАТ С ГЛАС...
214
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Паси допусна, че Куба в някакъв момент може да се присъедини към НАТО, ако европейските страни членки поискат това" - Санитааар .....!
213
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
*** дава акъл на българи за руснаци.Абе,я чиба в израел бе !
212
1
 
3
 
! Отговори
ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯТ Е преди 2 години
РУМЕН РАДЕВ......... ОБРЪЩАЙТЕ СЕ КЪМ НЕГО.... НЕ КЪМ ОБСЛУЖВАЩИЯ ПЕРСОНАЛ..
211
1
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Те - евреите - фарисеи и Христос предадоха, та на нас ли ще са благодарни?
210
1
 
8
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
това на снимката е невменяемо!
209
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започвам да го разбирам пак сега оня чичко с мустачето точно под носа .
208
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя бил ли е войник?
207
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пали трабанта и напред към фронта.
206
2
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 2 години
Благодарение на САЩ, армията ни е доведена до състояние да не може да се опре дори и на ловните дружинки, а тоя мух...льо ни дрънка глупот...евини. Па и парите ни заграбиха за стари тенекии на чертежи при това!!!
205
1
 
9
 
! Отговори
Стария завет преди 2 години
По нашите територии са изчезнали много древни цивилизации. Ето как . Винаги се намира един Соломон.
204
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки път като го чуя тоя, започвам да съжалявам че сме ги спасили. Сигурно за благодарност иска да ни направи стъклена площадка.
203
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и той е активиран. Сега ще чакаме масова пропаганда от всички медии.
202
0
 
15
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
За тоя няма ли новичок или ще свърши работа препарат за буболечки. Ядрено оръжие тук да били разположили. ц
201
4
 
7
 
! Отговори
ИЗБИРАНЕТО НА РАДЕВ преди 2 години
Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.... ВЕЧЕ ВСИЧКИ ПЛАЧАТ...
200
2
 
8
 
! Отговори
Трета национална преди 2 години
Исторически погледаното, организации и индивиди, които представляват такива като Паси са ни донесли минимум 2 национални катастрофи. Фактът, че Атлантическият клуб (изцяло представляваща анти-национални интереси) е представен в ОСОП е сигурна гаранция за третата национална катастрофа. Честито на всички!
199
1
 
6
 
! Отговори
!?!? преди 2 години
Армии..оръжия..провокирани и измислени конфликти и войни ..са най-големити схеми и далавери за безумни пари от абсолютно безполезни и ненужни железа..за заграбване на територи и ресурси...това е истината всичко друго е вятър и мъгла с бляботене за "цености..империализъм..демокрация..фили ..и..фоби" и всякакви дъвки за дърдорковци от меки и удобни кресла в топли кабинети с платени разходи и високи доходи на безполезни кърлежи..плямпала
198
0
 
8
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ако в една държава има разположено ядрено оръжие,то трябва да бъде само и единствено нейна собственост!Чуждо ли е-не дава никаква сигурност,точно обратното,държавата става заложник на чужд интерес.Естествено,от Пасито патриотизъм не можем да очакваме и не само защото е ев*реин(по-скоро менте-ев*реин).