Мирчев пита, Рашков ще отговаря - къде са иззетите 213 000 биткойни?

Те бяха конфискувани от държавата през 2017 г.
24 яну 2022 13:33, Александър Попов
166
Мирчев пита, Рашков ще отговаря - къде са иззетите 213 000 биткойни?
Снимка: БГНЕС

Депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев изиска детайлна информация от вътрешния министър Бойко Рашков са съдбата на биткойните, които са били иззети от МВР като доказателства по време на операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г.

Преди 5 години Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) съобщи, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са около 7 милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара.

Обстоятелствата около тази операция остават неясни и до днес, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута.

Ивайло Мирчев иска от вътрешния министър да получи отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват биткойните – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител.

“Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?”, пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното управление Божидар Божанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Ивайло Мирчевбиткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
0
 
! Отговори
Bitcoin преди 2 години
Buy Bitcoin!
135
6
 
17
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Щом става дума за пари и особено много пари, Демократична Бъргария са първи по интерес там, че нали им е най-важно какво ще падне за тях.
134
0
 
16
 
! Отговори
Бай Геле преди 2 години
Според годишния отчет на криптоборсата Кракен, базирана в Сан Франциско, през 2021г. най-голямо количество биткойни от нея са закупени от територията на Р.България.
133
2
 
12
 
! Отговори
115 преди 2 години
До 139.Колега,бай Тошо е живял през 80 те години, и тогава развитието на техниката е било на едно ниво, сега да ми сравняваш 2022 с 1980г.,това показва че си бай ***! Хубава вечер,гледай си чалгата, и си пиивай питието.
132
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков утре ще отговори, че биткойните са изнесени в чували.
131
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 136 Това пусто злато на България, що навремето великия бай Тошо не го извади да си поживеем като бели хора, а трябваше да лазим на полето за 40ст на ден да берем реколта за московските другари.
130
2
 
10
 
! Отговори
Надето от Банишора преди 2 години
Това нее Мирчев, това е Пеефски. Само Шиши може да биде толкова дебел
129
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, Тарашков има разпечатани цветни снимки на битите койни.
128
11
 
16
 
! Отговори
115 преди 2 години
Абе *** анари, изнасят ви златото от държавата България, вие биткойни търсите, май вече не знаете на каква дрога сте!?!?!??!
127
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цацаров трябва да разпитат. Това стана по негово време.
126
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е казвал, че някога са били изземани биткойни въобще?
125
7
 
8
 
! Отговори
АЛООООУ , ЧАШКОООВ.. преди 2 години
...Докарай им кошницата с биткойните , у НС ....ТА ДА ВИДЯТ ТИЯ ГЕРБЕРИ , КВИ СТРАШНИ и ОПАСНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ИМАШ ,БЕ....!..../не ги дръж под леглото си../
124
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде, филмар. Да изземеш крипто портфейл по онова време беше като да изземеш името му в twitter. Само лъжете хората с тоя случай и ги карате за пореден път да се чувстват ощетени. Тия биткойни са си на лицата, които са ги притежавали още по онова време, които НЕ бяха хванати. Биткойн не можеш да изземеш особено в държава където не е установен ред как да става това.
123
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свирчев няма ли да попита как Бойкикев е придобил апартамент в Белгия. Завреният зет и сие сън не ги лови за тези милиарди, все пак дадоха доста пари, за да са на власт
122
2
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Аз знам къде са - купиха Дубай с тях, ще го правят квартал в София
121
7
 
8
 
! Отговори
А , СТИГА ,БЕ... преди 2 години
ЧАШКОВ ВЕЧЕ ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА , ОТ ЦЕЛА КОШНИЦА С БИТКОЙНИ , КОНФИСКУВАНИ ОТ ОФИСА НА ГЕРБ!....ШЕ ВИ ГИ ПОКАЖЕ В НС , НА ЗАПИТВАНЕТО В ПЕТЪК , НА "ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ".....ШЕ ВИДИТЕ ВИЕ ХА,ХА,ХААААААААА....
120
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков дали разбра поставения въпрос, за да може да отговори ? Съмнявам се.
119
5
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
България не е нормална страна , аз се отказвам да се боря за ОПРАВИЯТА на България ! Ако желаете ме издигнете да управлявам, ако желаете не ме издигайте да правлявам ! Решението е изцяло ваше !
118
10
 
6
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
Биткойните , може да са у другото чекмедже на Боко ,бе....ЩО НЕ ПРОВЕРИТЕ ТАМ??!!!АЗ МОИТЕ СИ ГИ ПАЗИМ У МАГАЗАТА НА СТУДЕНО ПРИ КАЦАТА С ВИНО....ЩОТО ИНАЧЕ СЕ РАЗВАЛЯТ И ВАМПИРЯСВАТ...
117
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО БОРКАБългария няма да стане невиждано богата, но някои магистрати - да.Като се добави, че съдебния министър иска да се снеме запора от няколко милиарда, на 3 човека (познай кои), сигурно и други ще докопат нещо.А неправилно конфискуваното просто се връща, виновните се наказват. Но едва ли...