Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната

МС раздава пари не с чували, а със самосвали, смята той
343
Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната
Снимка: Dnes.bg, архив

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев пред bTV.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите. Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза бившият икономически министър.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, каза Василев.
Според него „инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър“, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.
 


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
1
 
0
 
! Отговори
предполагам преди 3 месеца
Всяко забавяне на влизането в еврозоната ще е от полза за поне 3 млн. българи живеещи тук.
318
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя ако много-много не харесва Киро, ще му напраят близка среща с херо от третия вид и да не настъпи мотиката.
317
8
 
5
 
! Отговори
Макаците преди 3 месеца
На Винету икономистите да се скрият,че вече не са актуални. Да ги прибират при ставри
316
5
 
6
 
! Отговори
айде млъкни бе преди 3 месеца
Корумпе от шайката на мадридския шмекер
315
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе тука някакви пишат, как правителството било похарчило 9 милиарда през декември. Може ли да дадете някакъв ДОСТОВЕРЕН линк, а не бълнуваниците на боце, пик, блиц и флагман?
314
4
 
6
 
! Отговори
компрометирания Джуд преди 3 месеца
Този понеже е пример за морал и професионализъм, та и съвети дава. И откъде изпълзя този бушон на ДС?
313
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз така разправям от миналата година, не може една уж дясна партия на Просто Киро да обяви хиляда леви социални мерки, без да пипа данъци или да взима заеми. Ментетата избраха заемите, а нормалните държави (Хърватия) си взеха втория транш от плана за въстановяване и развитие и наляха парите в бизнеса, а не в пенсии. Просто Киро ще ви оправи, да сигурно е.
312
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оставете младите ентусиасти да опоскат бюджета и да спрат еврозона плановете. Още по-добре.
311
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АлоооПОСОЧИ ЕДИН В ЕВРОЗОНАТА ДА Е ОБЕДНЯЛ- ПОЛЗВАЙ СВЕТОВНА БАНКА, ЕВРОПЕЙСКА БАНКА, ЕВРОСТАТ- И ГУГЪЛПРЕВОДАЧ
310
10
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 месеца
Влезнем ли в Еврозоната, ще обеднеем още повече. Но нашите продажни управлявани, не ги интересува. Тях ги вълнува само да си вземат парите
309
12
 
8
 
! Отговори
Алооо преди 3 месеца
С еврозоната да станем още по-бедни, идеално е. Тъкмо да увеличим производството на роби и на *** за "великия запад" , че много хора трябва да се обслужват.
308
8
 
25
 
! Отговори
анализатор преди 3 месеца
Прав е само за пенсиите.За дефицита не е прав.Но наглостта,наречена 370 лв. мин.пенсия,ще ни срине.Хленчещи пенсионери,които "цял живот са подпирали лопатата",сега реват за високи пенсии.Батенка,не си работил добре,не си внасял високи осигоровки цял живот,сега искаш добра пенсия?Няма!но да изравниш тези,които нищо не са внасяли,с тези които малко са внасяли,е безумие.Презирам пр-па на солидарност,когато аз само давам,а мързеливците само получават.
307
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и като настана едно благоденствие не мога да се нарадвам като вляза в магазина ревеш и плащаш
306
12
 
30
 
! Отговори
анонимна преди 3 месеца
Никога не го харесвах особо този тип,а и като управленец много малко полезни неща е направил.Но сега съм напълно съгласна с него-натресохме си едни Харвардски некадърници,които ще ни стъжнят живота.С толкова много проблеми в държавата те се занимават с македонците,все едно те са от първостепенна важност.Киро-ментата там ходи,тука сега ги покани,самолетна линия ще прави,която на 100% ще е нерентабилна.Трагични некадърници и въздухари!
305
21
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И това *** го изтупаха от прахоляка и го насъскаха по медиите. Не случайно боце плюеше по кого ли не, но не и по НДСВ. Сега троянските коне на НДСВ подскачат по медиите и кудкудякат в захлас срещу правителството (отбележете, даже не са минали и 100-те дни). Да не забравяме и как тоя хариза БТК на 1/4 от цената й на американска офшорка. Няма какво да си говорим повече.
304
11
 
28
 
! Отговори
izh преди 3 месеца
Някой грамотен да е очаквал нещо друго? Комуноиздънки второ и трето издание , назначени и управлявани от съветски еничари . Ако резултата беше друг - да се учудваме. Плащай народе. Сега ти се е паднало да покажеш колко ти тежи багажа
303
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо трябва да се вярва на Ники Мук? Помним го добре - номенклатурна комунистическа издънка, част от шайката на мадридския крадец, докаран от ДС, обиколи три министерства за 8 години и навсякъде създаде корупция и хаос. Ники Мук е тотален и доказан некадърник. И този Чалгаря ни го предложи за примиер и бързо-бързо се отказа от него, защото усети народната любов.
302
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Николай Василев също каза, че няма никаква информация за 9-те милиарда, които са похарчени от правителството за една седмица през декември. Тези, новите нали щяха да управляват прозрачно. Бързо забравиха предизборните си лозунги.
301
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много финансисти критикуват проекта за бюджет. Лошо.Асен Василев да се беше образовал първо. Няма да се учи на наш гръб. Некадърници !
300
26
 
23
 
! Отговори
марги преди 3 месеца
"....ще забравим за еврозоната" - амин! Дай Боже!