Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната

МС раздава пари не с чували, а със самосвали, смята той
343
Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната
Снимка: Dnes.bg, архив

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев пред bTV.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите. Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза бившият икономически министър.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, каза Василев.
Според него „инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър“, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
9
 
14
 
! Отговори
986 преди 2 години
До Дочев Нещо си се объркал крадливите и неграмотни управници от гроб бяха изгонени и слава Богу че стана така. Успех на младите, грамотни и неопетнени българи, които са начело на държавата сега.
272
0
 
5
 
! Отговори
До Далай Лама преди 2 години
Тогава чумата ни е таковала, държавата е била разделена на 3 и никой не е имал и 1/10 от акъла на хан Тервел, да помогне на съседа дори да е е смъртен враг. За Сара-Теодора няма да споменавам, който се интересува да потърси, но нейните действия водят до това собственият и народ да предаде Търново (Жидов гроб по Вазов) и да се раздели царството на 2 и в последствие на 3 (Деспот Добротица). Язък за ренесанса който идва с век по-рано тук, който е освидетелстван в Боянската църква.
271
1
 
10
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Нека се наредят за снимка 2 редички всичките народни представители, че да мина пред тях с 2 откоса на калашника! Да видим огава дали ще дойдат други мераклии да крадат от народа?
270
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам една машнка - цък цък и ток не се отчита вече. ЧЕС-ката в чудо се видя. ЦЯлта махала имат "проблеми" с електромера. Копахме крипти, сиг, 20 мегавата дрънкахме . хиххииииииии! Парички батки! ОГИТО ЧЕРПИИИ!
269
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Дори и да си на програмистка заплата или на сравнително добра, накрая излиза че е по-добре да си сервитьор на минимална и държавата да ти плаща. " - М нем. Сметката за тока ми е 400 кинта, ок гадно е, ама едно е дам о т 6к 400 кинта за ток, друго е, да ми даде държавата 500 лева ...
268
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и тея и ГЕРБ ... все тая. Ако имаш парички, да са у чужбините у белите държави, а не учерните кат нашата, ама да си живуркаш тука, че евтинко.
267
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
субсидирането на цените на тока не съм съгласен имам фирма и сметките са 4х по-високи от миналата година. Дори и да си на програмистка заплата или на сравнително добра, накрая излиза че е по-добре да си сервитьор на минимална и държавата да ти плаща. Парите в края на месеца излизат едни и същи, нали това при липса на мораториум. Накрая ще излезе, че бат Бойко е твърде хитър и знае кога да се омете от политиката. Ситуацията е международна и е равносилна на горещ картоф и там дипломата не помага
266
0
 
2
 
! Отговори
Танга преди 2 години
"Бог да пази България ! " _ Окей, бате!
265
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дочев - Ми аз не сам ги избирал, ама както и да е.. вярвам, че щот сам гласувал правилно, имам право да ги изгоня и да сложим правилнтие хора, да управляват ... С мен ли сте, колега!
264
2
 
12
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 2 години
Нашият Остап Бендер ще ни оправи хубаво и без вазелин ! Честито харвардски чалгаристанчета !!!
263
4
 
16
 
! Отговори
Дочев преди 2 години
Няма какво да ми хленчите тук сега !? Нали вие си ги избрахте тези лъжливи и крадливи неграмотници ! Нали уж искахте - "Промяната" ! От една година сте като зомбирани, а пред урните се показахте, като "Един наивник на средна възраст" ! Затова сега няма какво да ми мрънкате по форумите ! Радвайте се на избора си - "Братството на почтенните" ! Ама и ние сме един народец ! Бог да пази България !
262
2
 
5
 
! Отговори
268 преди 2 години
Като кучета ще ва трепат, ако тругнете така ... къде? Нямате оръжие, нямате техника ... онези имат. То и аз, 95-а слушах смели приказки, да сме се събирали, да биеме и гониме мутрите... хааа хаа асмееех смеееееех ... Двама се пробваха ... мир на праха им.
261
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 268 - Не ти харесва, ама така се случва. Ей ти казахстанците - изкочиха 200 000 парчета, натръшкаха 500 и айдя - свръши се. Руснаците отидоха, в случай че вкарат армии от другаде, ама и да напомнят на казахстанскяи лидер, да не изтрепе всичко живо...
260
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Народът търпи ама когато излязат 5000 срещу един самозабравил се шизофреник изходът е ясен. Шизофреникът ще живее като Садам Хюсеин в дупка в земята" - Това става, като предварително армия от 500 000 други, се е разпоредила. Садам баят народ тровеше амен-амен 30 години, ама ... йок бате. Излизаха на 5 пъти и нищо. И сега ще е същото - какво мислиш, че ще стане? Ще се фанете, ама ако няма армия и полиция зад вас, ще ви зипозастрелят.
259
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 249 - Да излязат хубаво, ама ти знаеш ли, че ИПОН има 1000 тежковъоръжени гарда, дето ще срелят НА МЕСО. А да ви дивя 10000 откачалника, като тряснат 50-100 от вас, ще бягате като уплашени пилци ...
258
2
 
5
 
! Отговори
ЕМО преди 2 години
Долу горе е вярно това,ама Никиту дето всичките му фирми са фалирали да дава акъл ?
257
3
 
8
 
! Отговори
Маргарет Тачър преди 2 години
При комунистите всичко е наред, ... докато свършат парите ! (спестени от предходните правителства)
256
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Диана - Той не е съществувал, ти убит да е ;)
255
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги изплащаме при следващия мандат на ГЕРБ.
254
10
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
До ТЕ ТИЯ СА РЕЗИЛ, а твоята тиква,направо я ликвидира,сега плаче за власт.