Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната

МС раздава пари не с чували, а със самосвали, смята той
343
Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната
Снимка: Dnes.bg, архив

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев пред bTV.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите. Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза бившият икономически министър.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, каза Василев.
Според него „инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър“, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
14
 
! Отговори
999 преди 2 години
НЕ ВЛИЗАЙТЕ В МАГАЗИН ЗА ХРАНА, ЧЕ ИНФАРКТЪТ ВИ Е СИГУРЕН!!! ЯЖТЕ ПАСТИ!
252
0
 
4
 
! Отговори
До Диана преди 2 години
МОЙСЕЙ НЕ Е УБИТ, ЗАЩО ЛЪЖЕШ ТАКА НАГЛО?!
251
0
 
9
 
! Отговори
Хе,хе! преди 2 години
Двете правителства щели да проведат съвместни заседания ! Все едно два курника се съборат на едно място - там освен кукуригане и пърхане на пера няма друго !
250
4
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Управлява ни детската градина на Киро Хубавеца! Бог да ни е на помощ!!
249
3
 
16
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 години
Толкова разсипана държава не сме имали от 1396 г. - тогава е била такава разруха и закономерно са ни сгазили турците. Днес се заформя същия сценарий и ще трябва да правим бесилки скоро ( не бутафорни, а истински ! ).
248
5
 
17
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен233 Не е изгонил народа ГЕРБ, а народът беше манипулиран от БСП в нейния пълзящ преврат. БСП направи класически пълзящ преврат - защо мислиш, че не приеха оставката на Нинова? Защото оставката й беше само проформа, да успокои духовете на БСПарите за момента. Всъщност БСП си имаше план за взимане на властта и Нинова се справи с него блестящо!..Вярвай ти на БСП! Те са класически лъжци, крадци и манипулатори и трябва да ги махаме от политиката...
247
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ники Мук е малко, злобно и архикрадливо човече. Не можа да стане премиер и съвсем назлобя. Дето се появи пред медиите бълва само змии и гущери.
246
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съветвам ви да си правите списъци с хората на Пеевски и Борисов защото там са парите. За една вечер ще стана милионер когато обиколя два три адреса. Само да излязат хората на улицата и да започне видов ден за тези, които лапат от 15 години
245
3
 
7
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Дългосрочната цел на бсп и книнова,по договорката с решетников,е България да излезе от НАТО и ЕС и да се приобщи отново към руското нищожество. първата стъпка ще е отдалечаването от едрозоната,а всичко друго,когато му дойде времето (по думите на книнова преди известно време).
244
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хари Потър е резервната гума на пРезидента за премиер. Това е причината все по-често да го гледаме по телевизора. Провала на Петков-Василев е сигурен, но с тях ще последва и провала и на пРезидента. За да избегне този сценария Радев ще прехвърли вината върху Кирчо и Кокорчо а той ще излезе на манежа на бял кон заедно с новия коняр Николай Василевич който с кофа с ръце ще дебне коня отзад за да му събира още във въздуха изпpажненията.
243
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по принцип бедният е беден защото е глупaв а не защото му пречи космоса. Голям праз че няма да влезнем в еврозоната. А пък за дълговете, сега е момента да се жъне, който може да прави яко кинти. А кои ще ги връща, ми е все тая, мойте деца ще са осигурени, знаят по два езика и могат да живеят където поискат. Та да връщат заемите тия с мисловната дейност....
242
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората като излязат на улицата скоро знаят къде са къщите на милионерите, които ограбиха българския народ. Драгалевци, Симеоново, Банкя, Боянаи всеки ще си вземе това, което са му откраднали. Гешев, Пеевски и Борисов ще ровят по кофите. Народът търпи ама когато излязат 5000 срещу един самозабравил се шизофреник изходът е ясен. Шизофреникът ще живее като Садам Хюсеин в дупка в земята, а всичко откраднато от него и близките му ще *** ръцете на народа точно за 10 минути.
241
4
 
17
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Кога Импексовите крадливи цоцаалисти са били на власт, и да не са ограбели народа, и да не са фалирали държавата...
240
2
 
13
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен245 За хората се съди по делата, не по думите или външността или нещо друго, сме.ш.ко! Слушай ти БСП и "измитай" - но май сам себе си ще изметеш...Бойко сам се оттегли! Никой не го е измел! Просто той не иска да се занимава с такава неблагодарна изм.ет като вас - радвайте се сега на постижението си с щастливата БСП!...Трагедия!..
239
3
 
12
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
УПРАВЛЯВА НИ ДЕТСКАТА ГРАДИНА НА КИРО ХУБАВЕЦА!!! АХХХХ, ДА!!!
238
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тогава ще ги изметем на б.клука веднага както направихме с онова недоразумение гербераст Мухобоико
237
2
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До СТРАНДЖАТА Майсей накрая го убиват - робството е в кръвта, не умира така! Нужна е нова култура, разбиране, да вземем юздите в свои ръце, а не да се оставим на подсъзнанието, на нашето робско подсъзнание...Всеки трябва да мисли със собствената си глава така както ни учи науката, а не както са го учили в къщи и навън...
236
2
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До До 228 Герб не управляват, драги! Те са вече пионки - каквото им каже шефа, това правят! Има да си мечтаем ние за ГЕРБ!
235
1
 
4
 
! Отговори
Златна му уста... преди 2 години
.. за Еврозоната, на дребното Царското кутре, което иза лов не ставаше, но сега лае..
234
2
 
3
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Птицо лекокрила,това ли щеше да ломотиш,ако беше днес премиер министър на "Дондуков"-1? Никой не приема на сериозно казаното от един вече бивш,забравен копой на Сакса.