Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната

МС раздава пари не с чували, а със самосвали, смята той
343
Николай Василев: Ще има 8% дефицит, ще забравим за еврозоната
Снимка: Dnes.bg, архив

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев пред bTV.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите. Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев.

„Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация“, каза бившият икономически министър.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

„Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки“, каза Василев.
Според него „инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър“, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
2
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен229 Не можеш да ме убедиш, че чуждата инфлация е причина за нашата...Спекулантите от БСП заговориха за нея още преди да седнат на трона за да ни подготвят за бъдещето ни, което те ни готвят - при Бойко всичко беше спокойно и БСП има много да го вика при прокурор за да го пита как е бил задържал цените на тока толкова години..Не.год.ници!..Те самите са в парламента и не разбрали как е задържал цената ха тока! Крадци и манипулатори като БСП само чакат такива години на смут...
232
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЪЖИ, ЛЪЖИ ВСЕКИ ДЕН ЛЪЖИ И НАКРАЯ В ЕВРАЗИЯ...
231
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
229- ПРАВ СИ ЗА ИНФЛАЦИЯТА- А СЕГА ОТВОРИ KAUFLAND.de и виж цени НА БАЗОВИ ХРАНИ- НЯКОИ КАТО У НАС, ДРУГИ ЛЕКО ПО СКЪПИ- ТАМ МИН ЗАПЛАТА 1582 ЕВРО И ГЛАСУВАНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА МИН ЗАПЛАТА НА ДВА ПЪТИ ДО 25%, А ТУК ЕДВА С 9.2% ОТ 1 АПРИЛ- ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ ГИ ИЗЯДЕ- ДАЛИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕВРОПА? ЦЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ- ДАЖЕ НЯКОИ ПО СКЪПИ, ЗАПЛАТИ ЕВРАЗИЙСКИ- РАЗБИРАМЕ ЧЕ УПРАВЛЯВАТ ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРЕПИ!
230
14
 
5
 
! Отговори
До 228 преди 2 години
ГЕРБ още не са изчерпани от министерство на и администрацията. Управляват и общините. Резултатите в икономиката (катастрофални) и сега се дължат на тяхната некомпетентност
229
4
 
9
 
! Отговори
Майна преди 2 години
ЕМИ ТО ТОВА БЕШЕ И ЦЕЛТА, АКО НЕ 6ТЕ РАЗБРАЛИ ОЩЕ - ОТДАЛЕЧАВАНЕ ОТ ЕС!!!ПОСЛЕ - " РЕФЕРЕНДЕМ" ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС! ПИША ГО ОТ 1 ГОД. НАЙ- МАЛКО. ПРОЗРАЧНО Е!
228
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕВРОЗОНАТА БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ САМО АКО Я ПУСНАТ. И ЩЕ ЧАКА ДОКАТО Я ПУСНАТ. НО НЕ МОЖЕ ДА ОТИДЕ ДРУГАДЕ.
227
2
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
Мойсей водил евреите 40 години из пустинята за да измрат тези които помнят робството.. и тук нещо подобно се получи...
226
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАМА ЗАЩО ГЕРБ ГИ НЯМА? ЗАЩОТО НАРОДА ГИ ИЗГОНИ! ЗАЩОТО ОБСЛУЖВАХА КОМУНИСТИТЕ.
225
9
 
1
 
! Отговори
До 228 преди 2 години
ГЕРБ и Бойко Кюлчето управляваха в оставка до изборите 11 Юли ние помним!
224
0
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Необвързан социолог Нали БСП затова е там, за макроикономиката..БСП и СИЕ просто не са политици и никакви макроикономики няма да им помогнат.Макроикономиките са за икономисти, не за политици. За политиците е управлението на държавата, но такива у нас няма и държавата потъва с всеки изминат ден, явно..Но..Все пак може да изчакаме 100 дни - може и да се лъжем в способностите на непознатите, но щом са на борда на БСП аз силно се съмнявам - щом са приели БСП, не могат да преценяват хората..
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦАРСКИТЕ ЮПИТА 2001/2005Г УВЕЛИЧИХА МИН ЗАПЛАТА ОТ 100ЛВ НА 120ЛВ- ЗА 4 ГОДИНИ- СПРАВКА КИК МИН ЗАПЛАТА ПО ГОДИНИ.
222
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има инфлация на световно ниво. Нито Кирчо, нито Боко, нито Славуца щеше да ни спаси от нея. Цените ще скочат, каквото и да се прави. Това, което е важно, какво ще се направи след това. Тези натискат за повече доходи от сега, уж за да е по-слаба корекцийката после, с надеждата че икономиката ще се стабилизира, а ЕС още има едни десетки милиарди обещани, да ни дава. РИскован ход е, но ако сработи, ще е супер. Ако не сработи... ами не мисля, че има разлика спрям бездействието.
221
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ГИ НЯМА ОТ АПРИЛ ДА ГОВОРИМ ЗА ПРОСТО КИРЕ И КОМПАНИЯ И М У Н Ч О
220
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЪРВИ ПО СМЪРТНОСТ И ИНФЛАЦИЯ, НИСКИ ДОХОДИ- ДАЛИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ БЪЛГАРИТЕ ОТ ЕВРОПА- ЕДВА ЛИ, А КЪДЕ Е СЕГА ЮМРУКА ДА КРИТИКУВА ЗАЩОТО РАЗСИПАХА БГ.
219
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ ЗНАЯТ ЗА ЕВРОЗОНАТА КОЛКОТО ЗНАЯТ ЗА МАРС
218
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
До АнонименТО приемственост няма да има другарю, иска ви се да има, но няма да има. Виждате го и не ви се вярва, разбирам ви, но злото трябва да изчезне.
217
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Диана - Допунаха, да се превърна на карикатура на себе си. Бойко реално започна с промени, имаше желание, имаше насока, но нещо около 2011-2012 сериозно се прецака. Не знам, дали не беше натиска на ДПС и бившите "партньори" на Борисов, не знам дали не беше якият наплив от кариеристета и всякаква *** от "бизнесмени" и нереализирани мутрета, дето се надъниха и започнаха да искат, ама ГЕРБ сдаде багажа и особено след КТБ, си станаха същите като тройната коялицяи, преди тях.
216
3
 
5
 
! Отговори
ТЕ ТИЯ СА РЕЗИЛ преди 2 години
РАДЕВ И ЧЕРВЕНИТЕ ЧЕРЕПИ СМАЗАХА ИКОНОМИКАТА САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА
215
1
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Драги мунчувци,вашите проблеми могат да се решат в пунктовете за ваксиниране...
214
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ЧЕ ГЕРБ ИЛИ ДРУГА ПАРТИЯ ИМАТ ИДЕЯ КАК ДА ВКАРАТ БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА ЗНАЧИ Е ГОЛЯМ НАИВНИК.