Властта работи по три варианта за ръст на пенсиите заради инфлацията

Народното събрание трябва да вземе окончателното решение до 1 юли
71
Властта работи по три варианта за ръст на пенсиите заради инфлацията
Снимка: БГНЕС

Ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъдат обсъдени параметрите в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

Още по темата

"Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от вариантите да приложи", обясни министърът. Сред примерните варианти, които министърът визира, е този, предлаган от БСП - за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или 2020 г. По думите на Гьоков друг вариант е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Министър Гьоков открои и трети вариант - за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Той посочи, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

Министър Гьоков уточни, че ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с прогнозно увеличение 6,1 на сто, което, по думите му, е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени. "Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията", заяви Гьоков.

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение. Относно намерението за увеличаване на максималния осигурителен доход и изразените резерви от страна на един от коалиционните партньори - "Има такъв народ", министърът коментира, че няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а максималният осигурителен доход да се задържа.

Относно намерението за увеличаването на осигурителния доход за земеделските производители, Гьоков коментира, че има много организации, които коментират, че това е рязък скок. "Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и може би неприемливо на пръв поглед за страничните наблюдатели на процеса, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да бъдат осигурени достойни пенсии на хората, които се занимават със земеделие", каза Гьоков.

Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа", който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, каза, че това е бюджет, който не може да угоди на всички. Направиха се някакви компромиси, направиха се някои допълнителни предложения, които са в правилна посока, коментира той и посочи увеличението на минималното обезщетение за безработица, увеличението за втората година от майчинството. "Това, което на мен не ми харесва, е, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия", коментира той.

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че е "скептична" към бюджета и посочи, че ще гласува против така предложения бюджет на ДОО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: пенсииГеорги Гьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 Дефицита е че бизнеса и ЕС и НАТО фирми не плащат данъци. Много нисък плосък данък, ниско ДДС и ниски данък печалба и акцизи.
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам да теглиш пари за подобряване на инфраструктурата или да ги вложиш в нещо с възвръщаемост и да повишиш приходите тогава може да дигнеш пенсиите ама да теглиш заеми за пенсии и социални не е добре в перспектива понеже ще затънем в дългове е събраните приходи ще са си същите. Сиреч слагаме коня пред каруцата.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем да умрем от глад, да стоим на тъмно и студено, да сме задлъжнели поколения напред, но важното е, че Киро направи корупцията нулева :))))))))
16
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лично господин Петков се е заел с въпроса ,а щом той се е заел значи всичко ще бъде както трябва ,никога не сме имали токова компетентен и почтен човек за премиер ..
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 Така е ама виж ни дефицита без увеличението на пенсиите.
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Теглят и крадат по един милиард на месец. Дребния бизнес го фалираха през цената на тока. Хиперинфлацията се вихри. Типично комунистическо управление!
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години. Дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как ще поправите несправедливото преизчисляване от 25.12.21г ?
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kировците и оня Ококорения ще вземат кредити! Кредити, кредити до дупка! Докато ни фалират! Раздават кинти, все едно имат печатница за пари - пенсионери, безплатни детски градини, заплати - раздават хората бе! Строят комунизма! Всичко е безплатно! Закриват се предприятия заради скъпия ток, фалират бизнеси, ужас!Идва гръцки вариант! Тия ще ни довършат!
10
10
 
5
 
! Отговори
никиии преди 2 години
А наще заплати? Ние работим в частни фирми и кикой не ни вдигна заплатите веднъж за 2 години. Алооо ние ви плащаме данъците! Един пенсионер, който е работил два пъти по малко от колкото на мен ми искат до пенсия ще взима колкото мен!
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страци и баби да търсят Жан,Костов,Паси,Доган
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да се чудят откъде да вземат пари за пенсии може просто да намалят ДДС за стоките от първа необходимост. По този начин няма да имаш нужда да вдигаш мин заплати и съответно разходите за бизнеса, който и без друго изнемогва заради некадърната работа с енергетиката! И като бонус не ти трябва да се харчиш за пенсии, щото ще спестиш на пенсионерите пари! Просто трябва хляба, киселото мляко, сиренето, олиото и още няколко стоки да поевтинеят!
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не се надявам да измислят нещо конструктивно, примерно за майка ми. Добре, че съм аз, че тя си дава цялата пенсия за лекарства;
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Както на лекари, политички и съд дават по 5500 лева и не е фалит а за други все е фалит.
5
7
 
17
 
! Отговори
оставка преди 2 години
Цените станаха тройни за месец!Това и при Виденов не сме го преживели.Ще им се не види и червената из мет.
4
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от къде ще дойдат парите за тези увеличения? Пенсиите наистина са скандално ниски, но трябва да се знае източника на финансиране, а той в момента може да бъде само теглене на нови държавни дългове за милиарди. Да вземаш нов огромен дълг и да го раздаваш като пенсии и социални е Пряк път на държавата към ФАЛИТ. Абсолютно безумно поведение. Нещата не вървят на добре.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те докато решат и ги дадат половината пенсионери ще са умрели
2
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ще има самокарантиниране скоро,ама ......ние сме като котки.Откриваме плячката къде е и я разкъсване.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2000 лева минимум за всеки заради хоперинфлацията и нагоре според стажа и категория но макс 3000 лева. Който иска повече трябва да бачка,