Невиждан оптимизъм от 10 г.: Доверието в кабинета по-високо от недоверието

44.9% вярват на новото правителство, 39 на сто - не
382
Невиждан оптимизъм от 10 г.: Доверието в кабинета по-високо от недоверието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След първия месец работа на новото редовно правителство на Кирил Петков за пръв път от повече от десетилетие насам делът на българите, които имат доверие в кабинета, е по-голям от дела на тези, които нямат. За последен път това се случи през 2009 г. в при встъпването в длъжност на първото правителство на Бойко Борисов. Сега 44.9% от запитаните българи изразяват доверие в новото правителство, а 39% - не. Останалите не могат да преценят, сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Още по темата

През последните години доверието в правителството се запази на трайни нива от около 30%.  По-сериозен спад имаше в последните месеци на кабинета „Борисов 3“, последван от покачване на положителните оценки за правителството по времето на двата служебни кабината на Стефан Янев.

Опитът показва, че развръзката на политически кризи обикновено носи успокоение, което дава отражение в по-високо стартово институционално доверие и надежда. Общественото мнение донякъде винаги следва победителя. Едва няколко месеца след встъпване в мандат обществото започва по-детайлно да оценява работата на властта по конкретните предизвикателства. Тази детайлна оценка ще наблюдаваме в следващите месеци.

В настоящия случай предизвикателствата никак не липсват, като се има предвид, че цели 86,4% през този месец, и близо 90% в предишното премерване преди три месеца, очакват цените на основните стоки да растат. „Галъп интернешънъл болкан“ следи икономическите равносметки и очаквания на българите и този показател за последно е достигал подобни нива в края на 2012 и началото на 2013 г. Тогава, високата тревога от цените премина в протести, довели и до оставката на първото правителство на Борисов.

През отминалото десетилетие този показател обикновено показваше стойности в полето между 60 и 70%. Плавен ръст започна със ситуацията около коронавируса през 2020 г. и продължи заради разразилите се през 2020 г. протести и политическата криза от 2021 г. – които оказаха и отражение върху икономическите очаквания. Минимални сега оставят дяловете на онези, които очакват спад в цените или поне те да останат същите. 

Начални положителни сигнали за парламента
 
Парламентът традиционно е институцията с най-ниско доверие у нас. Тридесетгодишната изследователка традиция на „Галъп интернешънъл“ показва, че преобладаващо доверие над недоверието за парламента в десетилетията е имало само два пъти – след кризата 1996-97 г. и при идването на власт на НДСВ. Парламентът се превръща във фокус на негативното отношение към партийната политика.
 
В последните години доверието в парламента се запази около и над 20%, а от средата на 2020 г., заедно с протестите, делът на положителните оценки спадна и до под една пета. От началото на работа на новото 47-то Народно събрание е регистриран ръст в дела на одобрението.
 
През януари 2022 г. 31,9% от запитаните изразяват доверие в парламента, а 56,9% изразяват недоверие. Останалите не могат да преценят. Това е свиване на „ножицата“ между позитивни и негативни оценки в позитивна посока. Макар и при запазване засега на първенстващото положение на негативните оценки.
 
Това е типичният за старт на мандат „бонус“ доверие, както и очаквана инерция от наскоро отминалите избори. Електоратите на победилите партии са и основни ентусиасти по отношение на доверието в парламента. Тези бонуси доверие са обичайно по-големи, когато в политиката навлизат нови лица.


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха-ха, тоя виц Кирчо ли ви го разказа.
346
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това някакъв майтап ли е?Радев какво ни натресе бе!
345
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Браво! Резултатите от проучването показват, че сме станали ИСТИНСКА ЕС демокрация!
344
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Некадърници! Все още никой не смее да каже''Царят е гол'' КРИВОРАЗБРАНАТА Цивилизация или СТРАХ ОТ РАДЕВА И РАШКОВА ДЕМОКРАЦИЯ
343
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха ха ха. Егати вица. Тия са обучавани от някой комунист или нацист за фабрикуване на лозунги. Киреееее, това е България канадецо. Тука тия номерца са ни играни десетилетия. Тия сериозно ли си вярват, че някой ги харесва при тая криза, цени на тока и парното, ковид фашизма, предателството по македонските въпроси и сега клякането на коленца пред украинските дивотии? То бива бива лъжи, но ако носовете им растяха, щяха 10 пъти да са обиколили екватора след тая.
342
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички вярваме в тях. Вярваме, че ни лъжат. Вярваме, че ще се увиваме с одеяла. Вярваме, че ще ядем киселец. Вярваме, че летим, ама надолу.
341
1
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 месеца
КОЙ ПОРЪЧА СОЦ .ПРОУЧВАНЕ- БТВ- КОЯ АГИНЦИЯ- ГАЛОП ПАРДОН ГАЛЪП! ХАЙДЕ НЯМА НУЖДА ДА СЕ ХАБИТЕ ДА ЛЪСКАТЕ ИМИДЖА НА ПРОВАЛЕНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!!
340
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и тези не стават!
339
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
лъжа.кому е нужна?
338
5
 
4
 
! Отговори
За България преди 3 месеца
Ако вкарат и Тиквун в затвора , ще събирам подписка даже една статуйка да му направят на Карето!!!
337
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реват комунисти от гроб като вдовици за *й! Щом ханъмите на Ердоган реват на умряло, значи се движим в правилната посока! Ето всеки ден по новините членове на харем гроб ги хващат, кои краде от баби, кои краде луканки и какви ли не зулуми! По стар комунистически обичай и по заръка на русия всички комунисти от гроб се спуснаха от землянките и почнаха да грабят и убиват! Трябва пак като по царско време д сина награда за всяка глава на гербер занесена в кметството!
336
1
 
16
 
! Отговори
Рейгън преди 3 месеца
Всъщност, Кирчо става мил с нежните си опити за еманципация от Ел Фигуранте. До днес - САМО КУХИ ФРАЗИ, резултат - НУЛА!Изхарчени милиарди, спряно строителство, до до бизнеса пари не са стигнали, говорим за още заеми, лъжем за дефицита, лъжем за растежа. Мисля, че Виденов беше значително по-кадърен и по-десен от тези шматароци!ЗАКРИВАЙ!
335
1
 
22
 
! Отговори
Карачобан преди 3 месеца
Аз се зачудих като разбрах, че има хора дето пият белина срещу коронката, а то имало и вярващи в новата власт....
334
3
 
20
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
Как не ви е срам да лъжете така? По-некадърно правителство не сме имали досега! Маши в ръцете ЕС и НАТО. Дано не ни вкарат и във война!
333
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
Това паралелна реалност ли е или просто глупости на таркалета.
332
2
 
9
 
! Отговори
Невиждан преди 3 месеца
Чак налуден хаха. Кой ли вярва вече, освен ПП тата, щом ласкае ухото значи е истина. Исто Пурко смята, че всички го обичат за Баш Бащица, а то Фигурата хаха. Карето нема ли да пусне някой скрийншот?
331
3
 
27
 
! Отговори
ПП преди 3 месеца
Продължаваме с Послъгването !
330
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе то и на Боко ханъма като и провеждаха социологическите проучвания в харема на Ердоган събираше много голямо одобрение, ама на всички избори виждахме, че реално се радва на 10-12% подкрепа сред свързаните с харема индивиди!
329
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Невиждан оптимизъм - за какво, че други дойдоха власт с лъжа за гражданство и че тези новите още НИКОГО не са вкарали в затвора, а само подменят един с друг нов (от техните) и корупцията вилнее още повече от при ГЕРП! Не оптимизъм няма освен, ако не си политически сляп или след успешна лоботомия! Българския народ лесно се подлъгва, защото от десетилетия копнее за нормален живот и вярва на първия, който му обещае благоденствие и НУЛЕВА КОРУПЦИЯ, но досега никой не осъден и не в затвора! Колко моз
328
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гербавите тролове направо избухват от злоба. Така е народа харесва новите управници, затова и гласува за тях. Колкото да им се вярва на ГЕРБ-ДПС..