Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%

Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо
204
Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев встъпва в първата от петте години на втория си мандат с декларирано доверие от 58,5% от българите и неодобрение от 32,1%. Останалите не могат да преценят.

Така рейтингът на президента (одобрение минус неодобрение) на прага на новия мандат е +26,4, сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Още по темата

Институцията е една от малкото в страната с положителен рейтинг (наред с институции като армията, полицията и църквата), а фигурата на президента е с най-висок рейтинг сред останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близко до институционалното.
 
Останалите фигури с положителен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ премиер и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с нарастващо доверие) и Илияна Йотова. В идните месеци, с нарастване на разпознаваемостта на новите лица и с края на инерцията на общественото мнение около изборите, картината на личното доверие на различните фигури ще добие завършен вид и ще си струва да се разгледа в детайли.  
 
Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо на фона на традиционните за нашето общество негативни нагласи към политическите фигури в страната. През декември 44,2% от българите изразяват лично доверие към нея, 41,2% казват, че нямат доверие в нея, а останалите се колебаят. Минимален дял от българите не са чували за Илияна Йотова. Така рейтингът е +3. 
 
Тридесетгодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ позволява да бъдат проследени тенденциите в доверието към президентската институция от 90-те години насам. Механизмът на избор и конституционната роля на президента предполагат високо обществено доверие в тази институция. Националният опит обаче показва, че това високо първоначално доверие, характерно за встъпването в длъжност на всяка нова президентска двойка, често бързо се изчерпва с напредването на мандата. На този фон устойчиво високите нива на доверие в първия мандат на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
16
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ще направи партийка като Първанов, а после ще се затрие като АБВ.
146
3
 
25
 
! Отговори
izh преди 2 години
Както казват децата в детската градина "Опаа окапахте се" Не ме интересува какво ще издрънкат медиите, но когато селяндурщината ме облага с данъци /от новите цени/ за реклама. инсинуации и пропаганда почвам та се оглеждам за тоягата / на години съм вече за емиграция. пък си обичам държавата/
145
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да имат доверие хората махнали престъпната шайка на мутрите от власт.
144
17
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До Анонимен...абе смешкосдмешен,инфлацията НЕ става от днес за утре !!!!!..Тя Е ЗАЛОЖЕНА от "предишните" !..При това СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО !
143
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с колко отрицателно доверие е Бойко Борисов? А защо още не е в затвора?
142
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Регионалния министър на комунистическото радево правителство заяви, че през следвашите четири години няма да завършат и започнат нито една магистрала. Поне постигнаха хиперинфлация за нула време!
141
1
 
5
 
! Отговори
то всичко хубаво преди 2 години
До Боко е отрицателен:) Ама пропусна бай Ставри!И що така!?
140
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Баце къде е?? На кой ни остави бацеее
139
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето защо не вярваме на социологически "проучвания".
138
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добре, значи в България демокрацията работи
137
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига се връзвахте на простотии
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама какви са тези, където не са чували за Йотова? Поне трябва да са я виждали,тя изпълва максимално екрана! Даже при вдигането на Юмрука,излезе странично през вратата на Президентството....
135
12
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ще направя малко уточнение../не че необходимо де,но така или иначе ще се възползвам от квадратчето..,всъщност от правоъгълничето,"Напиши коментар"../..:-Та:-..Радев дали случайно,дали нарочно, допринесе за отстраняване на ТлъстияКЪРЛЕЖ,мило наричан от хората "БокоТиквата" от ЯСЛАТА !...От тук нататък,действията му ПОДЛЕЖАТ на "Разглеждане под лупа"..
134
11
 
3
 
! Отговори
Мата Хари се обади, преди 2 години
... да помоли бате Ради, чула че има Дрон, да го запали, и да закара Бойко до Виена, защото е получил херния...сам се опитвал да мести теШки шкаВчета пълни с кюлчета
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокопи е мръсника
132
1
 
17
 
! Отговори
Калъп интернешънъл преди 2 години
Едни Убавци, Белев и Сандов,дето щяха да ходят пеш като министри,сега си возят гъ.зините с луксозни лимузини. Понеже бяха еколози, де!Гласувам им доверие ('!')
131
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при Бойко е пълно с *** и при Радев. През курката ми е кой ще управлява
130
6
 
3
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Каква ще е разликата ако не е Радев? Всички *** ще плюят другия
129
15
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Ама как така,моля ви, се без Шебека от Банкя?Нима той не е на първо място по одобрение?Ама как без Шебека,животът ще върви?Не е възможно!
128
1
 
4
 
! Отговори
Лошо ребята преди 2 години
Украйна има 600 ракети Жевелин от САЩ с обхват 4,5 км и 2000 ракети НЛОУ от Англия обхват 800 м , Русия има само 2500 работещи танка. Настъпление няма да има. Си Цзянпи се скара с Путин че иска да му развали олимпиадата както през 2008г като нападна Грузия