ВМРО с протест за спрения филм "Само защото бяха българи"

Младежите на партията подкрепиха протест пред БНТ
25 яну 2022 14:49, Петя Славова
35
ВМРО с протест за спрения филм "Само защото бяха българи"
Снимка: ВМРО

Продукцията за мистериозната подмяна на филма за гоненията на българите в Македония по времето на Тито трябваше да се излъчи от 22.00 часа на 24 януари. Документалната творба е за за насилственото обезбългаряване на Вардарска Македония след 1944 г.

"Без предизвестие и без обяснение обаче програмата беше сменена с филм за великия ген. Вазов. Все още не е ясно защо лентата, която показва историческите насилия над българите в Македония, не беше излъчена, но медии в България и в Република Северна Македония твърдят, че е по поръчение на правителството, за да не се разтълкува като провокация спрямо гостите ни от Скопие.", пишат в прессъобщение от ВМРО.

Според писмото им: "В редица медии в Македония това беше изтълкувано като: "Прва отстапка од Софија за Скопје". И за това тълкование има доста причини, като предварително обявената в Телевизионните гайдове програма, според която точно този филм ще се излъчи в 22.00 ч. Нещо, което беше публично оповестено и от Генералния директор на БНТ Емил Кошлуков  в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на 23 януари (неделя).

"Този понеделник излъчваме филма "Само защото бяха българи" – за прочистване на българското самосъзнание, за да се македонизират. Знаете лагерите, знаете убийствата по време на Тито. Ние не можем да ги направим българи насила, но не можем да се откажем от историята.“ (бел.ред. – говори за братята ни от другата страна на границата).

А целта на цялото интервю е да се изтъкне ролята на националната телевизия в културната интеграция на РСМ по пътя ѝ към ЕС. В същото това интервю г-н Кошлуков изтъкна и задълженията на БНТ, залегнали в ЗРТ и по – специално в чл. 6 - да отстоява националните интереси.

"Политическите решения ги взимат политиците. Тази политика се определя от президент, кабинет, парламент – не от нас.  Ние сме длъжни да ги отстояваме и не е достатъчно просто в новините да отразим или да направим "Референдум" по темата – правили сме. Или да направим "История.бг". Ще има пак предаване за 150 години от рождението на Гоце Делчев по другия понеделник. Ще има отново тема за Македония. Аз смятам, че БНТ трябва да направи повече."

Дано обаче не се окаже, че и ефирните решения ги взимат политиците, защото случилото се с филма "Само защото бяха българи“, е много лош знак."

Именно това странно натрупване на факти доведе и до гнева на хиляди българи, които очакваха да гледат именно този филм, но бяха излъгани. Кой и защо свали от екран именно тази символна лента?

Недопустимо е историческата истина да е провокация, напротив, филмът трябваше да бъде излъчен и трябваше да бъде гледан съвместно от двата кабинета. Защото докато Кирил Петков се обясняваше дали сме "фашистки окупатори" или не сме, някой си е позволил да нареди да бъде спрян от излъчване филм за Македонската Кървава Коледа. За масовите преследвания и разстрели, за скалъпените процеси срещу хора с българско самосъзнание, за масовата смяна на имена, немалка част от които посмъртно."

От ВМРО подкрепят протеста, организиран за днес от 18.00 часа пред БНТ.

"Обръщаме се и към тях и всички българи. Нека всяка вечер в 22.00 ч. да пускаме на стените си във Фейсбук филма на Милена Милотинова "Само защото бяха българи" (1999 г.). Споделяйте го от страницата на Националния младежки комитет на ВМРО и всички свързани с тях страници. Защото от Скопие може да принуждават нашите управници да не излъчват този филм по националната телевизия, но не могат да забранят на ВМРО да показва историческата истина такава, каквато е!", пише още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ВМРОМилена Милотинова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Докато неи се извърши лустрация и всички сътрудници на комунистическата ДС се разкарат от държавните служби няма да има истинска демокрация .Сътрудникът на ДС е директорът на Бнт Емил кошлуков затова не чакайте нещо което да ръзсърди другарите от сръбската комунистическа партия.
27
2
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Голяма излагация! Харвардска гавра с паметта на загиналите българи на територията на днешна Северна Македония!
26
1
 
5
 
! Отговори
Долу преди 2 години
Долу националните предатели и продажници !
25
0
 
9
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Харвардеца и сие ви шибнаха цензура, нали? А и с тези хубавци от ДС около президента може да стигнем и до лагерите в Скравена, Белене и прочее, които според коминтерна НЕ са съществували. Голем просперитет за България към миналото славно, светло и НЕ/победимо.
24
3
 
1
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Има нещо много странно в тълкуването на българо-македонския въпрос. Няколко години преди да запраша за САЩ посетих Македония. Преди това - крайграничните райони в България. Българите в близост до границата с Мама Маке, казваха: "Ний сме македонци!", а ония - от другата страна крещяха: "Ние сме българи (***)!" Казах на водача ни от българо-македонски ориджин: "Аве, що не се смените? Макетата да заемат кучите на бугарите, а българите - на макетата. Вси ще са доволни."
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бкой знае ли откъде да си купя кeнеф хартия с македонското знаме?
22
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист 23 Ваксатроловете са гербави трролове :)
21
0
 
4
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименНе е проблем, особено ако всички потомци на македонски българи си извадим македонски паспорти и ще сме повече от македонските македонци в РСМ. Искате малцинство - ето ви малцинство, макар и малко по-големичко от очакваното! А после пример от ДПС да вземем как се правят избори. Сега тези работи така се решават. Като не можем знете с какъв инструмент като албанците в Косово, да ползваме други демократични средства.
20
4
 
7
 
! Отговори
Dd преди 2 години
Лицемерие е и комунистите да викат мутри вън и да се обявяват за промяна, ама ей го на *** клети прошляци - това са българите
19
6
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ .....!!!!!!
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така не се преговаря. кошлуков защо не го излъчи този филм, когато баце ги канеше тук. Хайде, стига егоистични гербави провокации!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно лицемерие е партия, която превърна в бизнес отношенията с Македония да прави протест сега...
16
6
 
3
 
! Отговори
преди 2 години
Останаха ли хора дето да гледат телевизия ?Аз от 20 г. нямам телевизор и нищо не ми липсва !
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като филмът е направен 1999 г. защо трябваше точно вчера да се излъчи. Очевидно е саботаж от страна на кошлуков към новото правителство. Докато съуправляваха с баце, шкембе войводите колко пъти го пуснаха този филм, та сега да се разпространявал. Трябваше да го знаем наизуст.
14
4
 
15
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
Ами кво очаквате от едни комунисти бре?Спират се филми,тока,водата, май трябва да очакваме и Белене да отвори врати за критиците на Радевото управление.Да сте мислили като сте гласували за комунисти, не сега да ревете че спирали туй, спирали онуй!То на комунистите тва им е работата - да спират и да забраняват.Аз лично очаквам скоро време и некоя мандра да изреве че са я национализирали в полза на народа.
13
4
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
И това как променя факта, че за да угодят на македонистите, не излъчиха филма?
12
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БНТ е държавна телевизия и държавните власти определят, какво да се излъчва.Освен това този филм го даваха, пак ли да го гледаме?!
11
1
 
18
 
! Отговори
Хюго Бос До 5 преди 2 години
Трябвало било реципрочност? Кой казва- безродниците, грантаджиите, за които род и родина нищо не значат? И ако не признаем сепаратистите, какво от това? Да ти напомня ли, товариш македонист, че ние не кандидатстваме за ЕС, а те и ние не сме длъжни даже да им вдигаме телефоните и да се срещаме с тях.
10
7
 
13
 
! Отговори
Кошлук преди 2 години
Агенте,Ваньо, искаш ли мойта телевизия да направи един нов филм за Малкия паспорто продавач? В главната роля ще е подмокрен дебелан държащ торбичка Билла. Даже в прайм тайма ще го пусна.
9
0
 
12
 
! Отговори
Хюго Босо 10 преди 2 години
И кое е фашисткото? Или по типично комунистически, наричаш фашистко, което не ти харесва. Какви ви раждат такива ***, бе, откъде изпълзяхте?...