Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

По отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила
26 яну 2022 09:02, Елка Василева
349
Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души
Снимка: архив, БГНЕС

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той пред БНТ.

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Още по темата

Затова според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея, като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на Съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Стефан Янев днес изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ ГИ ПРАЩАЙТЕ, ЧЕ НЯМА КОЙ ОТ ЦЯЛОТО КЕЧ ДА СЕ СТРОИ НА БАЛАМАТУМА!!...
231
3
 
2
 
! Отговори
бай Геро преди 2 години
Тоя Янев е лигaв кат пyткатa на некоя мъcтия
230
2
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
311....Доста си зле.На такива евтини опити за саботаж няма да ти се върже едномесечно бебе с Алцхаймер.
229
3
 
3
 
! Отговори
Възраждане преди 2 години
След 1945г. БГ армията е едно недоразумение. При социализъмЪт имаше бройка, но не и качество (който е служил знае за какво става дума). Военни бяха тези, които не стават за нищо друго
228
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем да им направим баня, имаме опит от Афганистан
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще пращаме войски на Източния фронт.
226
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не бригада от 5 хиляди души? Познахме, че НАТО ще иска войски от България и ще включи България във войната с Русия. 1000 души е полк. Какво ще правим, когато войниците ни бъдат унищожени с един удар на руска ракета или от система 'Град", и нямаме други? Ще капитулираме ли?
225
5
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
304 -> Не братле, ние сме ракетната площадка на Америка. На второ място сме платените роби на Европа. И наистина не знам как очакваш нашия скромен ракетен щит ЗАПОЧВАЩ от България да спре ракетите на рашките. Това не е Иран и Израел братле. Ти знаеш ли арсенала с който разполагат и до колко ракетите им са уловими въобще от радарите? Жалко е, че трябва да видите градовете с американски бази в България потопени в дим за да се уверите.
224
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Димитър........... Димитре, събуди се! На какви медикаменти си? Ние сме в ракетния щит отдавна
223
8
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 2 години
До 302. Боя се води с ракети, не самолетчета. Русия е гробница на ракетите. Те имат най-модерните в това отношение. Това ме притеснява а за теб не знам с твоето военно образование на какво се надявам с ф-16 и ф-35. Америка няма ресурса да води война на чужда територия. Рашките само ако изстрелят ракетите ще смажат източния фланг за 2 минути. Другото ще го свърши тяхната наземна техника. Не знам на какви пропаганди вярвате и се осланяте, че да не разберете за кво става въпрос и какво идва.
222
10
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахаааа, в коментарите тотална изперкали руски подгъзници ревът на умрело :)))))))))))))))))))))))) От другия месец кеф ти Ф-16, кеф ти Ф-35 стелт.... 3D радари... Ох котьоооооооо :)))))))))))))) И бригада 1000 военни на източния фронт :))))))))))))))
221
5
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
Възможно е България да участва с батальон, но само ако той се ръководи от Бойко Борисов. Нали е генерал и от Герб. А и му е любимата песен таза за батальона. ще си я пее и ще води батальона към Украйна, ако знае къде се намира тази европейска страна. С такъв политик, охранявал Тодор Живков и управлявал България 12 г., изобщо не ме учудват инфлацията и проблемите на страната.
220
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме пари за парно, ще харчим пари за учения. Стига сте се харчили давайте да борим инфлацията и енергетиката!
219
11
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Янев,отивате на учения ти и Кира Петкова , но не и Българският народ! Ние мразим САЩ от все сърце!
218
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Референдум за НАТО: в страна, в която се лекуват с белина?
217
5
 
14
 
! Отговори
писна ми преди 2 години
от лъжите на американците! Крайно време е да заведа дело срещу НАТО за лъжите чрез които внасят паника и да платят за нанесените щети на мен и моето семейство.
216
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във военно време на учението му викат маневра.
215
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сериозно ли министърът предлага да изпратим войници срещу Русия?! Това определено ще бъде прецедент. Съжалявам какво се случва в света, но особено съжалявам какво се случва в българските cърца, които след 30 години терор ("преход") и отношение като към загубила страна в голяма война, сега нямат никаква връзка с историята си и с ценностите си. Ако има война, в която България е с/у Русия, България ще е първата ударена с ядрено оръжие. Има го в симулации на ЦРУ. Първата!
214
3
 
13
 
! Отговори
В. преди 2 години
Простотиите им нямат край. Какви 1000 души. Учение на НАТО не ни трябва
213
10
 
7
 
! Отговори
до 287 преди 2 години
Между Царска Русия де се би с Турците и Болшевишката Русия на Сталин де окупира България има огромна разлика, мой човек. А таз на Путин, няма много разлика от онази на Сталин