Петков призна: Напрежението около Украйна е реално, следим го всеки час

Ще бъдем предвидим партньор на НАТО, увери премиерът
Обновена: 26 яну 2022 16:58 | 26 яну 2022 16:20, Камелия Цветанова
311

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков декларира пред депутатите, че приоритет №1 е с дипломатически средства деескалация на напрежението по линия Русия – Украйна, Русия – НАТО.
Още по темата
"Първо, ние ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема", отсече той по време на извънредното заседание на парламента.  

"Вчера свикахме заседание на Съвета по сигурността и бях информиран от службите за случващото се. Ескалацията е реална и я гледаме като сериозно предизвикателство и следим ежечасно развитията на конфликта“, каза Петков.  

Той декларира, че МС има идеята да не сме консуматори на сигурност, а българската армия да е приоритет, въпреки че има дефицити на инвестиции в последните години във въоръжените сили.

"Имало е отделни инвестиции, които не са направени с най-добрите опции да оптимизират отбраната ни. Хубавото е, че правителството се заема с тази цел и инвестициите в армията вече ще бъдат по отношение на най-големите дефицити", посочи премиерът.

Министърът на отбраната Стефан Янев посочи, че заради системно недофинансиране системата за отбрана има сериозни дефицити.

„Подготовката ще става с въоръжени сили на други страни за да се използва механизма за предаване на на опит процедури и практики, които в момента не могат да бъдат тренирани“, обясни той.

„Моят апел е съвместно с НС да търсим начин как да усъвършенстваме законодателната база и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл да се харчи бюджетът за отбрана нефокусирано. България се нуждае от модерни въоръжени сили“, призова Янев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
6
 
! Отговори
до 238 преди 2 години
Иване ти войник ходил ли си ? Ако стане война ще вземеш ли пушката и да ходиш на фронта? Като се има в предвид каква ни е армията, ще те гръмнат без да си разбрал от къде дори. България няма как да не е роб на някого.. ако не сме роби на Русия, ще сме роби на Америка. Както са в момента Франция и Англия - да добре са икономически, но са пълни с черни, *** и каква ли не сбирщина. Комунизма беше гаден, но обществото тогава беше в пъти по-качествено от сега. И държавата беше силна
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж януари щеше да бъде екшъна, а той вече мина. За коя година ще е, че пуканките свършиха...
211
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напрежението го създават само американците. Проблема идва от там, че НАТО постоянно се разширява и Русия реши да тропне по масата, но американците се разсърдиха, че някой е против волята им. Ако беше някоя арабска държава, вече щеше да има гражданска война. Те се опитаха да го направят с Казахстан, но всичко приключи за няколко дни.. Вече дори и новини няма за там.
210
0
 
4
 
! Отговори
Изчакай преди 2 години
Референдума ще е след като Русия превземе Донбас
209
12
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Аз под руско робство няма да живея!
208
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще избиеш роднините нa ЮРИЙ ГAГAРИН още 1984 и чaк после ще нaзнaчиш ПъРВИЯТ ЕТНИЧЕСКИ РУСНAК нaчело нa СССР:МИХAИЛ ГОРБAЧОВ и ще твърдиш че рaзгромa нa СССР бил 1991,1994 що пък СССР дa не е рaзгромен 10 000 години преди или след новaтa ерa..........................по междузвездно подозрение .СПУТНИЦИТЕ ВОЮЮТ a aрмийте сa никой
207
0
 
14
 
! Отговори
Едно е сигурно преди 2 години
Само референдум ще ни спаси от гражданска война
206
9
 
8
 
! Отговори
Пантелей преди 2 години
Близо сме до третото освобождение. Естественно нашата "спасителка" ще е Русия. Аз съм решил да дам живота си но под руски ботуш няма да живея
205
1
 
8
 
! Отговори
Брат Вурст преди 2 години
Сателитни снимки доказват, че македонската армия е изтеглила танка си до границата с Албания. По всяка вероятност, Албания ще бъде използвана за плацдарм за нападение над Италия, Германия и Мароко. Кога българското правителство ще излезе с позиция по въпроса ?
204
0
 
12
 
! Отговори
ПРОСТО КИРО преди 2 години
КАКВО СИ БЕШЕ ХУБАВО НА УЛИЦАТА, В ОРЛОВ ГРАД, В ПАЛАТКИТЕ НА "СИСТЕМАТА НИ УБИЛА"? ХВЪРЛЯШ ЯЙЦА И ДОМАТИ НА ВОЛЯ, СВИРИШ И ВИКАШ "ОСТАВКА", ПИК АЕШ В ШАДРАВАНА, МЯТАШ БОМБИ ПО ПОЛИЦАИТЕ....БАСИ КЕФА!
203
3
 
13
 
! Отговори
До НС преди 2 години
Необходим е спешен референдум. За или против НАТО. Без машинки
202
13
 
5
 
! Отговори
Путин дурак преди 2 години
С този ултиматум Русия настрои световното общественно мнение срещу себе си
201
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напряжението около Украйна го създадоха други не е България. Турция мълчи член на НАТО, Гърция мълчи член на НАТО, българските политици ореваха света. Трайте си господа , не дразнете мечката.
200
2
 
5
 
! Отговори
До К Петков преди 2 години
Трябва да се готвим не за война, а за русофилски бунт. Целта е военно положение с управление от Москва
199
1
 
14
 
! Отговори
ПРОСТО СЕ ЧУДЯ преди 2 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМА ПОДКРЕПАТА НА ГЛАДНИЯ НАРОД? ЗА 10 МЕСЕЦА ФАЛИРАХА ДЪРЖАВАТА.
198
1
 
5
 
! Отговори
Това ще стане преди 2 години
Русия ще внесе оръжие и войска в Донбас на 1 февруари и ще наруши Минското споразумение. В България ще има русофилски бунт. Теглете пари.
197
0
 
18
 
! Отговори
Киро Призна преди 2 години
Ако си платите сметките с последните стотинки и стоите мирно и тихо на тъмно и студено до лятото, ще се направим, че войната едвам се е разминала и ще се радвате, че сте живи (който е оцелял на студа и глада)
196
1
 
4
 
! Отговори
Целта не е Украйна преди 2 години
България ще е в НАТО но с руска сфера на влияние.
195
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уплашен народ не пита защо плаща двоен ток а взема по-ниски пенсии след увеличенията!
194
1
 
6
 
! Отговори
Решавайте преди 2 години
Искрен Иванов експерт по международна сигурност казва че Русия ще нападне Украйна. Ако Русия спечели България ще влезе в тяхната сфера на влияние. Блумбърг