Петков призна: Напрежението около Украйна е реално, следим го всеки час

Ще бъдем предвидим партньор на НАТО, увери премиерът
Обновена: 26 яну 2022 16:58 | 26 яну 2022 16:20, Камелия Цветанова
311

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков декларира пред депутатите, че приоритет №1 е с дипломатически средства деескалация на напрежението по линия Русия – Украйна, Русия – НАТО.
Още по темата
"Първо, ние ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема", отсече той по време на извънредното заседание на парламента.  

"Вчера свикахме заседание на Съвета по сигурността и бях информиран от службите за случващото се. Ескалацията е реална и я гледаме като сериозно предизвикателство и следим ежечасно развитията на конфликта“, каза Петков.  

Той декларира, че МС има идеята да не сме консуматори на сигурност, а българската армия да е приоритет, въпреки че има дефицити на инвестиции в последните години във въоръжените сили.

"Имало е отделни инвестиции, които не са направени с най-добрите опции да оптимизират отбраната ни. Хубавото е, че правителството се заема с тази цел и инвестициите в армията вече ще бъдат по отношение на най-големите дефицити", посочи премиерът.

Министърът на отбраната Стефан Янев посочи, че заради системно недофинансиране системата за отбрана има сериозни дефицити.

„Подготовката ще става с въоръжени сили на други страни за да се използва механизма за предаване на на опит процедури и практики, които в момента не могат да бъдат тренирани“, обясни той.

„Моят апел е съвместно с НС да търсим начин как да усъвършенстваме законодателната база и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл да се харчи бюджетът за отбрана нефокусирано. България се нуждае от модерни въоръжени сили“, призова Янев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
0
 
! Отговори
ГооШоо преди 2 години
Към 273 От къде знаете какво е война?
252
3
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Путин е луд и трябва да бъде премахнат незабавно!
251
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 2 години
Нямате кураж да ни дадете оръжие в ръцете,нали?Столтенберг и Урсула,знаят ли какво ще се случи с "нашите" "съюзници",ако ни връчите оръжие в ръцете?Лично АЗ ще изпотрепя де що видя пред очите си "съюзник"!
250
1
 
6
 
! Отговори
За България преди 2 години
ФАЩ само си измислят причини да подтискат Русия, и да им пречат на бизнеса и просперитета. Не виждам защо света продължава да ги подкрепя , та да даже война ще водим заради интереса на ФАЩ!!! Всички ли хора се побъркаха? Има ли нормални, които да разбират какво означава война? Смърт, глад, мизерия....има ли смисъл да обяснявам?
249
0
 
9
 
! Отговори
Царя е гол преди 2 години
Следим ние, какво следим? Нямаме армия за 2 стотинки, айде да не се правим на Китайци! Нямаме самолети, танкове, много малко брой жива сила, какво по дяволите следим? Ако пръдне Русия ще ни отвее, какъв военен възпиращ фактор сме? Абе хора, какви ги дрънкате всеки ден, щели сме да се пазим сами с нашата армия, а тя къде е? Какви са тия глупости всеки ден, суверинитет, ние сме разоръжени със събути ***, надаваме вой и то в конфликт с Русия, Боже господи. *** ли сме, слепи или бавно развиващи?
248
4
 
3
 
! Отговори
Как е дръти преди 2 години
комунисти
247
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следи си кога ще му падне главата, на него и тия покрай него,
246
3
 
13
 
! Отговори
Кобилкина преди 2 години
Толкова съм възмутена!? Как го допуснахме- този *** маринкин..да ни стане премиер?! Народе събуди се!!!! България отива към пълна катастрофааааа
245
0
 
10
 
! Отговори
Киндзадза преди 2 години
Укропите дойдоха на власт след въоръжен метеж. Организирани терористи, обучени на запад избиваха мирни протестиращи, палеха, безчинстваха. Същият сценарий, като в Казахстан. Диктатурата днес превърна Украйна в концентрационен лагер. Мракобесие, политически убийства, лагери за политически затворници по примера на Гуантанамо. Бедност, обезлюдяване, икономически колапс, единствените помощи са под формата на оръжие. Помощ за смърт. Геноцидът над хората от Донбас е престъпление срещу човечеството.
244
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво ми дреме на мене за фашистка ***. Намразих тая държава и *** в нея след събитията в Одеса когато изгориха живи хора в една сграда и е удушена с телефонен кабел бременна жена. Това ме изкара от нерви и в онзи момент ако имах ядрена ракета веднага щях да истрелям към Киев. И сега ако ми се отвори възможност ще го направя без никаква милост. Усрайнците не заслужават милост и пощада. Те сабоклук
243
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 161 Анонимен Стига фашизъм в България.Русия с Путин ще ни освободи от американските чорбаджии и техните русофобскипредателски ***.Слава на Русия и руския народ. . . . . . ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕШ! РУСИЯ НЕ Е СССР И НЯМА ДА ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ ОТНОВО! ДЕМОКРАЦИЯТА, АКО Е ИМАЛО ИЗОБЩО ТАКАВА В БЪЛГАРИЯ ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ! Не съм убеден, че Путин е демократ, но че е истински държавник да такъв е! Не като нашите дупедавци!
242
1
 
10
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
Кирчо е канадец и като такъв е приятел на Американците, не на българите! Какво го интересува него дали някой българин ще загине заради Украйна! За бога хора - Украйна не е в ЕС, не е в НАТО, и определено не е близо до САЩ. Преди са ни уверявали, че преди да са изпадали листата от дърветата и войната ще е свършила, а сега ни баламосват с врели некипели за съюз и партньорство. Защо тези които искат да подкрепят Украйна не нарамят роден калашник, а държавата веднъж да бъде умна и неутрална.
241
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изявявайки се все повече като мажоретка на Румен Радев и Стефан Янев, Кирил Петков започва да губи почва под краката си като премиер.
240
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джон Съливан току що напусна Министрертсвото на външните работи на Русия видимо разярен
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията в Украйна се влошава поради отговора на руския ултиматум
238
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що САЩ казаха на своите граждани през уикенда да напуснат Украйна. Радев трябва да направи същото
237
1
 
4
 
! Отговори
Внимание преди 2 години
Току що Главния секретар на НАТО е обявил извънредна конференция в 20 часа БГ време
236
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз под руско робство няма да живея
235
0
 
13
 
! Отговори
Добри Джуров преди 2 години
Другарки и другари! Знае ли някой,дали тоз негодяй-Киро Харварда е отслужил своя вои нски дълг, кога и къде е бил в казармата,слагал ли е противогаз, тичал ли е 5 км на физзарядка при -20 с пълна мешка,тежка 20 кила , знае ли как се стреля с калашника? Бах ти въшляка..- как го допуснахте да стане премиер,да бръщолеви за войски,батальон,натовска солидарност,дрънкане на оружия?? Бели зъбки,сладки трапчинки...*** с олигофреня му- надут пуяк! Обръщам се в гроба от гняв и възмущение...
234
0
 
5
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Русия няма да напада Украйна, само ще закара оръжие и войници в Донбас